Inlägg från: En med många djupa tankar |Visa alla inlägg
  • En med många djupa tankar

    Blir Kamala Harris ny presidentkandidat? Har hon en chans att vinna?

    Xenia skrev 2024-07-21 23:31:50 följande:
    Blir Kamala Harris ny presidentkandidat? Har hon en chans att vinna?

    Så äntligen kastade den skröplige Joe Biden in handduken, Trycket blev för stort.

    Synd att han inte gjorde det tidigare. Nu blir det ont om tid att kampanja för Harris.

    Har hon en chans mot "martyren" och "hjälten" Trump?

    Hon har tre saker emot sig:
    - Hon är kvinna
    - Hon är färgad (hälften svart, hälften indier)
    - Hon är impopulär?


    Troligen väljs hon till kandidat på partistämman i augusti. Vad gäller presidentvalet tror jag lite mera dock att Trump vinner än Harris, men jag utesluter inte att hon kan vinna.


    Nu är jag inte amerikansk medborgare o kan inte rösta, men jag tycker i o f s
    att ingen av Harris och Trump är bra kandidater. Rent allmänt tänker jag ibland att det kunde funnits fördelar med om USA stannat inom brittiska imperiet på 1700-talet, och inte i år skulle välja någon av dem till president,


    Jag är klassiskt europeiskt högerkonservativ, och det är inte alls vad som kallas "conservative" i USA (vilket snarast är nyliberal//"oreglerad kapitalism") i europeisk terminologi), så Trump är inte min idealpolitiker, och det är verkligen inte Kamala Harris heller - ingen av dem.


    Jag anknyter med till Edmund Burke-konservatismens fader.

  • En med många djupa tankar
    Cathariiina skrev 2024-07-27 16:23:50 följande:
    Japp.
    Vill bara säga en sak här. Jag är förvisso själv europeisk högerkonservativ -altaret/tronen/fosterlandet (vilket inte är det som kallas konservativ i USA-som närmast är det som kallas nyliberal här), men rätt ska vara rätt. Mannen med kommunistsymbol som säger det finns 600 kön representerar inte Marx kommunism, som tvärtom var snarast kulturkonservativ i en del avseenden. Egentligen är inte kommunismen i sig själv "woke". Sådant är helt främmande fö Marx o Engels lära.
  • En med många djupa tankar
    KillBill skrev 2024-07-27 14:31:18 följande:
    Javisst använder Trump brun-utan-sol produkter..

    www.yahoo.com/news/fact-check-real-fake-photo-204700624.html
    Hej igen. Nu möts vi i en annan tråd. Trevligt, för trots olika åsikter tyckte jag du hade god ton i den andra tråden. Vad gäller Trump o andra kandidater bryr jag mig inte så mycket om ifall de använder "BUS", men däremot stöder jag INGEN av Trump o Harris. Jag tycker båda är dåliga Jag ser det förresten så att USA i en del avseenden varit ett politiskt misslyckande och jag  tänker att det kanske varit bättre om USA förblivit inom brittiska imperiet, så jag stöder inte at USA skall ha president över huvud taget i grund och botten.
  • En med många djupa tankar
    Cathariiina skrev 2024-07-27 17:58:14 följande:
    Detta är du nog rätt ensam om. Det var det bästa med USA, att de frigjorde sig från kungligheter, adel och andra förtryckare, och gav alla människor som föddes i landet en chans att tävla om makten. Sedan är det förstås inte riktigt så i verkligheten ändå - alla människor har inte samma chans där heller, och politiska dynastier har uppstått (Kennedyklanen, presidenterna Bush senior och Bush Junior..).

    MEN det kommer hela tiden in nytt blod också, mycket mer än gammalt, och i alla fall föds ingen direkt till makten. Det går även att bli av med en president som inte sköter sitt uppdrag, och ingen sitter mer än max åtta år. SÅ ska det vara. 

    Det är inte hela sanningen. Rent generellt bedömer jag det så att britterna, som länge var kvar i Kanada, haft mer respekt för indianerna och bättre behandling av dem. (I genomsnitt då-för det har förekommit övergrepp också i brittisk regi). Även slaveri i brittisk regi tror jag avvecklades före slaveri i USA. USA har också haft, tycker jag, ibland oproportionerligt stor makt för vissa företag/ för långt gången kapitalism.


    Dessutom var Storbritannien  på 1770- 0ch 80-talet ingen enväldig monarki då heller, utan makten hade redan en viss spridning och inte bara till adliga, och Storbritannien kom senare att stegvis utvecklas i allt mer demokratisk riktning och det hade även deras områden i Nordamerika gjort om USA varit kvar där. Jag är gammaldags högerkonservativ och inte för oreglerad kapitalism och den rovkapitalism som kom att utvecklas i vissa länder på 1800-talet ser jag inte positivt på.


    Om jag som  ett annat exempel tar franska revolutionen så medförde den faktiskt försämringar vad gäller t.ex kvinnors möjligheter och ett "borgerligt kapitalistiskt" system som  hade åtskilliga nya förtryckarmekanismer.


    Jag läste  om en kvinna, av enkel börd, som avrättades under franska revolutionen som sökt företräde hos revolutionsledaren Robespierre o inte fick det, och som då sa att på kungens tid kunde man faktiskt komma till tals med makten, men inte nu.(Det tycks ha gått att att få audiens hos kungen för "vanligt folk"-) Hon lär ha avrättats för att vara kontrarevolutionär. Det nya samhället medförde nya ojämlikheter.


    Därför var det ganska många fransmän som ville ha kungadömet åter - och när Napoleon(som var franska revolutionens fortsättning) fallit var Frankrike faktiskt kungadöme igen i 33 år 1815-1848. (Sedan hände andra saker som kullkastade det.)


    Idag finns i Europa inga absoluta monarkier. I Europas monarkier är folkvalda parlament lagstiftande makt, regeringar verkställande och domstolar dömande.  De tär ju en klassisk samhällsfilosofi att skilja på lagstiftande, verkställande och dömande makt.


    Det som kallas "conservative" i USA är egentligen det vi här kallar nyliberal. men Jag står fast vid tronen (dock i konstitutionell o inte enväldig-mening)/fosterlandet/ altaret (det sistnämnda för att jag själv är djupt troende).


    Sen har jag en punkt som dock kanske inte är så vanlig bland högerkonservativa som jag skulle önska -djurrätt.


    Men du gjorde en bra analys innan om tankefel som "pk-sidan" gör i Sverige.


     

  • En med många djupa tankar
    Mentat skrev 2024-07-27 18:41:15 följande:
    Inga absoluta, nej, men både i Liechtenstein och Monaco har fursten en hel del verklig makt. Luxemburg har jag inte koll på. Inte direkt länder med stor påverkan, men ändå.
    Stämmer. Min idealförfattning är väl ungefär som Danmarks-demokrati, men kungen har lite större parlamentarisk roll än i Sverige. Frederik X har vissa uppgifter talmannen har här, men han skulle såklart aldrig kunna tillsätta en statsminister i strid med ett valresultat t.ex.
  • En med många djupa tankar
    Cathariiina skrev 2024-07-27 18:58:14 följande:
    Ja, i Lichtenstein fungerar det på det gamla sättet, som mannen med djupa tankar skrev om avseende Frankrike före revolutionen, att medlemmar av folket kan få direkt audiens hos kungen.

    Kronprinsen där, Alois (det är i praktiken han som är regent redan nu) är t.ex. starkt emot abort, och det är också förbjudet i landet utom vid vissa speciellt svåra omständigheter. Han har gått ut med, att om en kvinna blir oplanerat gravid och inte vet vad hon ska ta sig till, så ska hon begära audiens hos honom, så ska han personligen hjälpa henne. I stället för att hon åker utanför landet och genomför ingreppet. 

    Detta är väl möjligt just för att landet har så liten befolkning. 

    Min ideal författning är INTE Lichtensteins utan snarare gillar jag Danmarks författning, där kungen har lite mer parlamentarisk roll än i Sverige.


    Sedan vad gäller aborter (och nu blir det ett sidospår - för det handlar inte tråden alls om) så är jag i o f s abortkritisk, men snarare än statlig lagstiftning så är jag intresserad av att vara med o verka för/ stödja sådana värderingar hos enskilda män o kvinnor att man avstår från att efterfråga aborter även om den är lagliga..


    (Exakt som jag som djurrättsman är för sådana värderingar hos enskilda män o kvinnor att de inte efterfrågar animalier, även om de är lagliga.)

  • En med många djupa tankar
    Cathariiina skrev 2024-07-27 18:49:28 följande:
    Det hade väl med att göra att Kanada inte annekterades (eller hur man vill beskriva det) av de vita så snabbt och så fullständigt, och därför fanns inte heller lika stort behov (eller hur man vill beskriva det) att hela tiden driva undan eller slakta indianerna. Alla fick plats.

    Jag tycker för övrigt också att konservatismen just i betydelsen av ekonomisk konservatism, makt åt storföretagen, och en ovilja att dela med sig till människor som har det svårt, har gått för långt i USA. Men jag kan se att det är DERAS kultur, som är en följd av deras historia. Man behöver inte flytta dit, man kan betrakta spektaklet på datorskärmen i lugn och ro!

    Sådana frågor är ju även oberoende av om ett land är republik eller monarki. Finns många monarkier i tredje världen exempelvis, där folket är utfattigt och inte kan få någon hjälp, utom vid speciella tillfällen (typ kungens kröningsdag, bröllopsdag eller 50-årsfirande på tronen) då kungen delar ut allmosor och även egenmäktigt friger fångar...

    Ja, det där med att djurrätten hamnat i vänsterpaketet och abortmotståndet i högerpaketet, och att de två aldrig kan mötas (som det har blivit nu) har du och jag många gånger diskuterat på annan plats! Flört Synd att du försvann därifrån... Jag tog också en lång paus på åtta månader, men är tillbaka nu. 

    Tack! Glad
    VA? Var jag så lättidentifierad ? Menar du facebook ? Jag jag har varit borta i 19 månader nu. Dels tröttnade jag och dels hamnade jag i en privat konflikt med en närstående för mig väsentlig person som tyckte att jag var för nitisk i facebookdebatter etc. Ha du samma signatur där?
  • En med många djupa tankar
    Mentat skrev 2024-07-27 19:13:09 följande:
    Helt enig, det logiska vore att statschefen ger uppdraget att bilda regering. Det ger ju inte kungen någon makt, det är ändå fördelningen i parlamentet som styr.

    Såvitt jag kan minnas, det är ju länge sedan, beror det på att Palme inte stod ut med tanken på att gå till kungen för att få uppdraget - att han skulle bilda regering var ju närmast en självklarhet när man förhandlade i Torekov.

    Palme var inblandad i Torekov- MEN faktum är att i de vänster-radikala politiska svallvågorna på 70-talet var monarkin som sådan hotad  så mycket som den aldrig varit före och efter det, så ev kan Palme också sägas ha varit en del i att rädda vår 1000-åriga monarki.


    Olof Palme är förresten släkt med kungen. Båda är Vasaättlingar-liksom Carl Bildt ,Magnus Uggla, Povel Ramel o många andra.  (Kungen har  ju 91 linjer från Gustav Vasa via olika kvinnor ingifta i huset Bernadotte. Hur många linjer Olof Palme har vet jag inte, men alla Europas kungligheter vad jag vet härstammar från Gustav Vasa som hade 11 barn.) Glad

  • Meddelande borttaget
  • En med många djupa tankar
    KillBill skrev 2024-07-28 10:47:01 följande:
    Förutom Trumps märkliga snack om att inte har en gitarr Skrattande så  har Trump fel i sak. Elvis Presleys publikrekord var väsentligt större än 50 000..
    Han kanske inte menade just publikrekordet, utan att både framträtt inför 50 000 vid något tillfälle.
  • En med många djupa tankar
    KillBill skrev 2024-07-28 13:51:59 följande:
    Nu försöker du skjuta budbäraren.  Du kommer inte ifrån att Donald Trumps vicepresident, J D Vance, har gett utryck för att Donald Trump är en dålig man /en moraliskt förkastlig människa och att han tidigare jämfört Donald Trump med Adolf Hitler. 
    Som jag ser det är alla människor på jorden moraliskt förkastliga-även jag själv.
Svar på tråden Blir Kamala Harris ny presidentkandidat? Har hon en chans att vinna?