• Jemp

    Semester och föräldraledighet

    Nej, det är inte fräckt att ta ledigt, och chefens ansvar att lösa bemanningen om behov finns. 

  • Jemp
    Anonym (...) skrev 2024-07-11 17:28:19 följande:

    Jag arbetar med en roll där upplärningstiden är minst sex månader, det finns således ingen möjlighet att ta in semestervikarier. Under semestertider har vi krav på minst 50 procent bemanning per team för att kunna vidhålla en bra produktion och god service, vi som arbetar ska dessutom se till att frånvarande kollegors ärenden flyter på bra.

    Som det ser ut nu ska föräldraledighet läggas till samtidigt som övriga semesterdagar (framhandlat med facket). Vi har stora problem med att få till bemanningen under semestertider då en stor del av kollegorna har barn och vill vara borta mellan 6-8 veckor per sommar, dels behöver vi som arbetar arbeta för två under i hela sommaren (utöver egna semesterdagar) men också för att det helt enkelt inte går ihop med att alla ska få fyra veckor semester under sommaren. I mitt team har vi löst det med att vissa barnlösa känts sig pressade att bara ta ut 2-3 veckor eller ta sin semester i maj/september. Således innebär det föräldrar som tar ut föräldraledighet på sommaren direkt påverkar barnfria kollegors möjlighet till semester men också ökar på deras arbetsbelastning under längre perioder.

    Något som dessutom gör mig riktigt förbannad är när föräldrarna kommer tillbaka från sina långledigheter och beklagar sig över hur jobbigt det är att vara hemma med barnen, precis som om de vill att man ska tycka synd om dom.


    Det låter som att problemet är en orimlig arbetsgivare snarare än kollegorna. 


    Glöm inte att rätten till 4 veckors sammanhängande semester är lagstadgad.

  • Jemp
    Anonym (3 veckor) skrev 2024-07-11 20:11:51 följande:

    Vi har på vårt jobb rullande semsterschema med tre perioder à tre veckor. Självklart har vi rätt till 4 veckor men vem vill ha sin semsterstart 1 juni och ha semester när barnen fortfarande går i skolan. Ingen tar ut extra fl under sommaren, vi vet att det drabbar våra kollegor som då går på knäna. Jag jobbar i en branch där det tar 6 mån innan man är helt självgående och där omsättningen ökar på sommaren. Hälften av oss har barn som vi kan vara fl för.
    Jag tycker det är okollegialt att ta semester och fl om det drabbar ens kollegor, tycker chefen ska förlägga din kollegas semester till 1juni.


    Har ni lätt att behålla personal?
  • Jemp
    Anonym (3 veckor) skrev 2024-07-11 22:11:15 följande:

    Ja, vi är 12 anställda och under de 8 år jag jobbat har 2 gått i pension och 4 sagt upp sig (varav en för att hon skulle plugga).


    Ok. Själv hade jag inte accepterat så dåliga villkor.
  • Jemp

    Anonym (?) vilket fusk menar du?

    (Det går av någon anledning inte att citera nu igen).

  • Jemp

    Dessa ?populära veckor? är alltså i juli utgår jag ifrån, när förskolorna slås samman för att personalen ska få semester. Det kan resultera i att barnen inte har bekanta ansikten på förskolan, och att barnomsorgen inte nödvändigtvis finns på hemorten. 


    Det stämmer nog att de flesta föräldrar i första hand ser till sina barns bästa, före kollegornas i icke-fungerande verksamheter. 

  • Jemp

    Anonym (?) vad ska man klaga på till kommunen menar du? att kollegorna blir arga för att arbetsgivaren inte löser bemanningen? 

  • Jemp
    Anonym (Teamis) skrev 2024-07-13 17:36:45 följande:
    Det får du tycka, jag håller inte med som du nog förstår.

    Det är, enligt min mening, helt katastrofalt galet att man kan tvinga andra att jobba de populära perioderna i så många år. Katastrofalt illa.

    Jaja, som tur är drabbar det inte oss. Tack vare att jag anställt personal som är lojal.
    Vilket inte är vanligt hos småbarnsföräldrar.

    Min personal är runt 55 och uppåt. Fungerar mycket bra.
    I regel är man mer lojal mot vettiga arbetsgivare.
  • Jemp
    Anonym (Välkommen till verkligheten) skrev 2024-07-13 18:11:48 följande:
    Detta!!!
    Tänk så många som inte får in den problematiken i skallen.
    Det går ju bra att bara säga att det är AG/chefens ansvar om man arbetar på en större arbetsplats alternativt har ej kvalificerade jobb.

    MEN på en liten arbetsplats med lång upplärning är det inte bara att ta in vikarier, den enda lösningen är att övriga anställda får jobba häcken av sig och inte får de v de vill ha i ett x antal år.

    Hos oss tröttnade vi på detta för ett antal år sedan och såg till att inte ha småbarnsföräldrar kvar. Inte jättesvårt om man bara ser till att det inte går bevisa.
    Eller att man drar ner på produktionstakten under sommaren, eller att man ser till att hålla sig med färdigintroducerade vikarier på deltid under året som kan skala upp sommartid. 

    Något haltar ju om man tror att man kan få lika mycket gjort med färre arbetande genom att anställda stressar för att alla ska få ledigheten de har rätt till. 
  • Jemp
    Anonym (Välkommen till verkligheten) skrev 2024-07-14 09:13:32 följande:

    I vilken fantasivärld tror du arbetstagare med speciell kompetens skulle gå med på att stå stand by en stor del av året för att endast hoppa in vid behov när dom med lätthet kan få heltid hos någon annan?

    Och dra ner på produktion!
    I mitt fall är det inte produktion det handlar om men om det så vore!!
    Många småföretag har ganska små marginaler, att dra ner på inkomst en period är för många inte ett alternativ om verksamheten ska klara kostnaderna övriga året. 
    För vår del skulle det dessutom drabba tredje part med konsekvenser.


    Det är verklighetsfrånvänt att resonera som att alla arbetsplatser är stora företag med rejäla marginaler till en massa personal man normalt sett inte behöver när Sveriges småföretagare är för landet en väldigt stor arbetsgivare som redan har det tufft i lågkonjunkturen. 


    Vi klarar oss fint med ett par pers borta, fler än så blir det problem. Sen vi började undvika småbarnsföräldrar är det inte lägre ett problem för oss.


    Min poäng är att arbetsgivaren har att förhålla sig till svensk semesterlag, och kan inte lasta över det på de anställda att lösa genom att avstå semester. 


    Att sänka arbetsbördan/produktiviteten är det många som gör under sommaren, just eftersom de anställda och många övriga delar av samhället är på semester. Går alldeles utmärkt för många branscher. 


    Krävs lång inskolning på specifik arbetsplats var att skala upp timanställda en lösning som funkar på många ställen.

    Arbetsplatser som kräver specialistkompetens gör i allmänhet klokt i att vara rädd om sin personal. Min erfarenhet är att de också är det, där är tjafset som minst och dessutom semesterperioderna som längst eftersom kollektivavtalen ofta innehåller längre semester.

    Mellanting funkar ju också på vissa ställen, dvs att en specialist handleder ett par sommarjobbare. 

    Givetvis behöver man se till varje arbetsplats behov, men någon lösning krävs som samtidigt ser till att personalen får sin semester och att övriga samtidigt inte behöver jobba dubbelt under den tiden (särskilt inte utan extra betalt).

Svar på tråden Semester och föräldraledighet