Inlägg från: Tow2Mater |Visa alla inlägg
  • Tow2Mater

    Klarar man sig utan fackförbund?

    Vad i detta anser du vara katastrof?


    Garanterad löneökning med 3,0 procent. Utöver det har 0,3 procent avsatts till en arbetstidsförkortning.


    Fler nattarbetande kommer att få kortare arbetstid. Andelen nattpass för heltidsanställd vid rotationstjänstgöring på 36 timmar och 20 minuter, sänks från krav på minst 20 procent natt till minst 10 procent natt.


    Nattarbetstiden sänks till 36 timmar/vecka för heltidsanställd som arbetar ständig natt på vardagar men inte under söndag och helgdag.


    De lägre veckoarbetstidsmåtten för heltidsanställd vid rotationstjänstgöring på 36 timmar och 20 minuter/vecka (minst 10 procent natt) samt 34 timmar och 20 minuter/vecka (minst 30 procent natt), ska också gälla arbetstagare som har ordinarie arbetstid förlagd till vardagar, men inte söndag och helgdag.

    www.dagenssamhalle.se/chef-och-arbetsgivare/loner-avtal/vardstrejken-over-skr-kortad-arbetstid-blir-tufft-att-losa/

  • Tow2Mater
    Vårdförbundet hade ju 3,4 procent i genomsnittlig löneökning och 4,1 procent för särskilt yrkesskickliga 2023. Och nu 3% 2024.

    T ex
    Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna fick 4,1 % 2023 och 3,1 % nu i vår 2024 (dvs de 7% var över två år).

    Själv fick jag 2%... inte jämförbart, men ändock.
  • Tow2Mater
    Anonym skrev 2024-06-29 22:27:03 följande:
    DEt blir inte regeringen utan arbetsgivaren sätter helt själv lönen
    Fast det funkar ju inte riktigt så. Det är ju en forhandling. Har du inte facket som forhandlar får du gora det själv. Och gillar du inte erbjudanden du får, har du valet att gå någon annanstans. Arbetsgivare som vill ha adekvat arbetskraft erbjuder konkurrenskraftiga loner och formåner. Annars får de inte arbetare.   
  • Tow2Mater
    Anonym (Smooth) skrev 2024-06-30 11:14:37 följande:
    Du tror de på riktigt? Lite naivt att tro att de funkar..
    Kanske i branscher som kräver hög utbildning, vad vet jag?

    Kolla andra länder där man behöver ha 2+ jobb för att klara sig. Säg inom vården.. idag tar man redan in folk som inte kan ett shiet. Avvisar utbildat folk för de kräver för hög lön. Tillbaka till 1800 talet där folket får slåss om arbete.

    Ob etc försvinner också om man inte har kollektivavtal. 
    Se personlig assistans, där är de knappt några medlemmar i facket och deras avtal är bedrövligt. 
    Vill inte starta en OT diskussion men ofta handlar det om hgutbildade som jobbar flera jobb. Och deltidare som alternerar mellan två deltidsjobb.
  • Tow2Mater
    Anonym (Bimuy) skrev 2024-06-30 16:04:08 följande:
    Okej, så denna upplysning löser sjuksköterskebristen?
    En lönesänkning så det kan anställas fler skulle lösa det.
    Se #43 som sa det bra.
  • Tow2Mater
    Anonym (Sjuksköterska) skrev 2024-06-30 18:06:45 följande:
    Så om man sänker lönerna så kan man anställa fler- för fler folk vill jobba om lönerna sänks menar du? 
    Om du inte förstod det, menar jag att fler folk vill jobba om arbetsförhållandena förbättras.
  • Tow2Mater
    Anonym (Brevbärarn) skrev 2024-07-01 11:24:31 följande:
    Dels har man dåligt betalt. Som nyexad tjänar man sämre än en undersköterska och löneutvecklingem är så extremt dålig. Detta är ju en treårig högskoleutbildning.

    Dessutom har vi har sånt jäkla ansvar. Det räcker med EN dålig dag ETT misstag så tar du livet av någon. Vilket annat arbete kan man säga det? Det ansvaret väger tungt på axlarna. Dessutom den etiska stress man går igenom varje dag där man ständigt väljer mellan sina patienters och sin egna hälsan. Att stressa ihjäl sig så jobbet blir gjort eller jobba i normal takt och riskera att vården blir sämre och saker inte blir gjorda. I värsta fall där någon oavsett vilket man väljer och det är inget ovanligt heller. Jobbar man inte med människor kan man inte förstå, faktiskt. Jag har haft många andra yrken där jag trodde jag hade enormt ansvar men nu när jag är sjuksköterska så är det en fis i rymden jämfört. Det är ju liksom människor vi jobbar med. Man kan aldrig planera, man kan sällan flexa ut dom dagar man behöver som på så många andra högskoleutbildning krävande jobb. 

    Man utbildar ju sig liksom för att inte ha en skitlön, för att inte ha en arbetsmiljö som är skit, för att inte behöva vara i beroendeställning ett helt liv gentemot sin arbetsgivare. Varför annars gå igenom en sån tuff utbildning som är ändå är?! 

    Inte för jag tycker man ska lön som en VD men det är samma ansvar för folks liv som man har. Vi tycker bara att det stora ansvaret och den uppoffringen man måste göra för att vara ansvarsfull i yrket ska speglas i lönen. Därför är det svårt att orka jobba heltid. Defacto känner jag nästan ingen som gör det. Finns många andra jobba som har samma arbetstidsförkortning. 

    Hade jag inte jobbat som hyrsyrra hade jag haft samma arbetstid och samma lön som när jag jobbade som brevbärare.

    Till TS: dels tycker jag det bara blir sämre ju fler som går ut facket. Dom fackliga gör dagligen saker och hindrar saker från att hända som ingen vet eftersom man jobbar mycket bakom kulisserna. Min sambo var facklig och jag har varit skyddsombud och hade dom inte funnits heäade det varit misär. Man får hela tiden förhindra arbetsgivaren att fula sig. Hade dom fått välja hade dom ju flyttat avdelningar hit och dit utan någon som helst tanke på hur personalen mår och patientsäkerhet. Som hade ändrat scheman efter tycke, som hade försökt blåsa oss på ersättningar och då har jag inte ens börjat men det kollektivavtalet täcker. Det händer HELS tiden och hela tiden försöker arbetsgivaren trycka ner en. Det är bara när man drar fack-kortet som dom ger sig. Ensam hade det varit sjukhuset vs dig. Hade önskat att alla som går i ur facket skulle avskrivas från kollektivavtalet och få förhandla själva. Försök att få bra arbetstider och arbetsmiljö då. 😂😂😂 Du va sjukhuset/företaget.
    Men visst kan man gå ur. Men man har ju ingen juridisk hjälp om man behöver det. Då har du alternativet att driva saken själv och riskera att få betala rättegångskostnaderna eller inte driva alls. Det händer ju inte förrens det händer. 

    Att vara med i facket är som att ha en försäkring. Ofta behöver du inte utnyttja på hela livet. Ändå betalar man för säkerhets skull...
    Alla chaufforsjobb t ex. Ett litet misstag kan resultera i en olycka som inte kanske bara kräver ett liv utan flera. Tänker du efter kan du nog hitta ett antal olika yrkesgrupper med liknande ansvar.
Svar på tråden Klarar man sig utan fackförbund?