Inlägg från: classe01 |Visa alla inlägg
  • classe01

    Kan någon relatera till den här typen av mensvärk?

    Jag har två typer av mensvärk. Båda är hemska, men åtminstone biter alvedon och ipren på den ena. Är uppgiven för att det inte finns ett mått som faktiskt kan visa för sjukvården hur j*vla ont (förlåt) det faktiskt gör. Allting i mig säger att det inte är en normal menssmärta, men ändå verkar inte sjukvården riktigt förstå hur ont det gör och hur det begränsar mig under den veckan...


    Är det verkligen normalt att knappt kunna varken kissa, fisa eller bajsa för att det känns som jag rivs sönder inuti? Har två fasta smärtpunkter. En på vänster sida (vänster äggstock) och typ djupt, mot rumpan. Där som det kan göra ont när man har sex typ om mannen kommer stöter till för långt in. Men jag kan liksom inte trycka på till följd av den smärtan även om jag vill. Ofta slutar det med att jag skriker rakt ut på toaletten, höjer axlarna, spänner mig och gråter. Här hjälper varken ipren eller Alvedon. Det är en skärande smärta. 


    Ibland gör det till och med ont av att jag varit uppe och gått och sätter mig ner på en stol. Det räcker för att jag typ ska skrika rakt ut. Det är ingen smärta man direkt kan "hålla tillbaka". 


    Dem första dagarna på mensen blöder jag ganska mycket, tror jag, dock har jag aldrig haft problem med varken lågt blodvärde eller järnet. Alltid sett till att äta järnrika produkter och mycket c-vitamin inför, under och efter mensen (i tro om att jag blir piggare). Men dag 2-3 blöder jag igenom en normalbinda på en timma.


    Man har aldrig sett tecken till endometrios på något vaginalt ultraljud. Blev till och med skickad på en vanlig röntgen av hela magen för man trodde det kunde ha varit något med mina tarmar. Blev friad där också. Dock är mina symtom endast relaterade till min mens och som tillägg har allting bara blivit värre. Nu är jag ofta hemma 2 dagar innan mensen och två första dagarna på mensen till följd av smärta och ohållbart att blöda igenom. 


    Vart fasiken vänder man sig?! Är endometrios så j*kla svårt att diagnostisera, eller har jag en sjukdom som man inte upptäckt än?! Det kan inte vara normalt att känna såhär :( 

  • Svar på tråden Kan någon relatera till den här typen av mensvärk?
  • classe01

    Ett tillägg är att sjukvården enbart erbjudit preventivmedel som lösning utan att veta vad det är som riktigt är fel. Har i princip provat alla tänkbara hormoner och ingenting har funkat. Den enda effekten jag fått är att min mentala hälsa förvärrats något extremt och jag nästintill blir suicidal av hormonerna.  

  • classe01
    BuoBä skrev 2024-06-14 11:48:13 följande:

    Sök vård igen och försök få komma till någon som verkligen är specialist på endometrios. Det låter verkligen inte normalt.

    Under tiden, sök om "särskilt högriskskydd" hos Försäkringskassan. Då slipper du åtminstone karens varje månad. 


    Jag känner mig så uppgiven över smärtsituationen. Visst är det jobbigt att blöda mycket, men i förhållande till smärtan så är det ingenting. Uppskattar svensk sjukvård men jag tycker det är bedrövligt att man inte kan få riktig hjälp. Eller att dem nöjer sig med att inte veta vad det är. Hur fasiken kan man typ bara erbjuda morfin på ett akutbesök utan att ens veta vad det är man medicinerar?! 


    Vet du om det finns det något ställe där endo-specialister tar emot på egenremiss? 

  • classe01
    Zaro skrev 2024-06-14 13:23:18 följande:

    Det kanske kan vara värt att tjata efter en titthålsoperation? Jag har endometrios (upptäcktes dock via ultraljud och magröntgen) och hormoner hjälpte mig, synd att det inte hjälpt dig. Har hört att det kan mildras efter graviditet, vi får se.


    Jag ska försöka tjata till mig något. Jag var gravid för två år sedan, fick en cysta som sprack i samband med det och blödde fritt ut i magen. Blev inlagd i väntan på operation, blödningen slutade spontant och det blev ingen operation. (Blödde inte ut i trosan). Graviditeten avbröts senare efter detta. Efter det har mina smärtor bara blivit värre En period hade jag cysta som sprack och blödde varje månad efter ägglossning. Så för mig var det tvärtom :(
    Anonym (Ra) skrev 2024-06-14 14:11:03 följande:

    Den andra smärtan där värktabletter inte hjälper påminner om en smärta jag kan få ibland men jag får den när jag inte har mens. jag kan gå på toa och sedan får jag ett tryck i magen. Sedan känns det som knivar i magen och jag kan inte röra mig för det gör så ont. Om jag försöker gå på toa gör det ännu ondare. Smärtan kan sitta långt ner till höger eller vänster i magen. jag får även ont i ringmuskeln så det inte går att sitta. smärtan sitter i en timme ungefär innan det går över helt och är Bland den värsta smärtan jag känt när den är som intensivast. som tur är händer detta mindre än en gång i månaden och jag har aldrig fått reda på vad det är.


    Ja, alltså för mig är det ganska uppenbart att det bara är relaterat till mens då smärtan startar ca 2 dagar innan mensen, är som värst 2-3 dagar in på mensen och försvinner när mensen är borta. Min smärta är inte relaterad till ringmuskeln heller, utan det är djupt, djupt djupt inne i livmodern/bakom livmodern. 


    Sen vet jag med mig att jag har en så kallad "bakåtvänd" livmoder, men det har läkarna sagt "bara är en anatomisk skillnad" och ska aldrig ge dem problem jag har. Hoppas du får bukt på dina smärtor iaf. <3

Svar på tråden Kan någon relatera till den här typen av mensvärk?