• mammatill6

    Jag blev orättvist behandlad som valfunktionär, ska jag anmäla detta till Valnämnden?

    Ni var 4, alltså 3 utan ordföranden. Ordföranden är ju den som ska sitta med röstlängden. Så tre ska dela på den andra stolen. 9 timmar delat på 3 inenbär 3 timmar var. du satt två. Du vill klaga för att du satt 1 timme mindre?
    Var också röstmottagare och klarar man inte stå så ska man kanske inte anmäla sig.

  • mammatill6
    Anonym (Emmie) skrev 2024-06-12 18:47:23 följande:

    Jag anser att vid minsta misstanke om valfusk eller misstanke om att valfusk hade kunnat utföras ska absolut anmälas!
    Även att mor och son jobbade tätt tillsammans.

    Demokrati är något av det viktigaste vi har och som sagt även minsta svagaste misstanken eller att det ens fanns möjlighet att valfuska, ska anmälas.

    Sedan behöver det inte ha hänt något valfusk men det är upp till valnämnden att agera som de anser lämpligt.

    Det kan ju vara flera röstande personer som vet om att de var mor och son och som faktiskt också känner att det inte känns riktigt rätt. 


    På samma sätt som man inte har 4 st från samma parti som valarbetare i samma lokal som räknar röster bör väl heller inga släktingar göra det. Inte enbart för att fusk kan ske utan för att de som röstar ska känna trygghet i att det inte sker.


    4 från samma parti? Du vet att det är vanliga svensson som jobbar, inte partianslutna. Och vem du röstar på när du ska jobba är inget som de har med att göra eller fråga. 
    Man kan ju lika lätt valfuska om det är en nära vän man arbetar med. Sedan är det inte så lätt att valfuska som man kan tro. Lokalen är ju öppen för vem som helst att inspektera, när förtidsrösterna gås igenom får vem som helst vara med och titta. I vallokalen ha man inte kuvert för förtidsröster som är tomma som man kan byta ut.
  • mammatill6
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-13 14:19:02 följande:
    Det har jag aldrig varit med om förut - och jag har som sagt medverkat i flera val innan detta - att ordföranden har monopol på att pricka av röstlängden. Utan det har varit så att alla har alternerat mellan alla fyra platserna.
    Det är ordförande som har ansvaret att pricka av i röstlängden, sedan kan den delegera det till någon annan men i första hand är det ordföranden.
  • mammatill6
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-13 14:30:18 följande:
    Allmänheten FÅR vara med ja, men jag har aldrig upplevt att någon allmänhet har stannat kvar i vallokalen i timmar för att kontrollera vad som görs med förtidsrösterna. Dock har jag varit med om att någon har kommit för att titta på rösträkningen efter vallokalens stängning, det var det ett par gubbar som gjorde även i söndags. 

    Ordföranden kan ha plockat på sig en hög tomma valkuvert vid tidigare val. De är inte märkta med något, t.ex. "EU-valet 2024". Det hade jag också kunnat göra, det är inte så svårt. (Om han eller hon kan få tillgång till valkuverten dagen innan valet eller innan vallokalen öppnar, om han/hon är där tidigt, vet jag faktiskt inte.) Sedan kan han eller hon preparera dessa med önskade valsedlar hemma - att få tag i valsedlar är inte svårt, det kan man ta i vilken förtidsröstningslokal som helst och stoppa i väskan. Ingen kollar vad man gör i det båset. 

    Sedan är det inte svårt att byta ut kuverten med förtidsröster, som sitter hopgemade med respektive röstkort, mot de preparerade valkuverten. Inte om man är allierad med den som sitter bredvid. Enda sättet detta skulle kunna upptäckas, är om en person som förtidsröstat ångerröstar på valdagen. För då ska han eller hon få tillbaka sin röst. Kräver också att han/hon bryr sig om att ta med sig rösten hem och öppna kuvertet förstås. Och om ordföranden skulle dra en fuling och säga "nej du får inte tillbaka din förtidsröst, den ska sparas i en speciell folder och lämnas in till valnämnden", så är det inte många som skulle stå på sig. Folk har inte så bra koll på finliret i valet.
    Absolut, det är möjlit att valfuska, oavsett om det är mor-son eller nära vänner. Det är fullt tillåtet att två från samma familj arbetar i samma lokal. Är det en ordförande så är det ju en som arbetat i flera val och byggt upp ett förtroende. Vi hade make-maka*2 , bästa vänner, arbetskollega.... Det är så det ser ut och något valnämnden är medvetna om och inget att rapportera. *Du kan ju inte rapportera misstänkt valfusk baserat på det.
  • mammatill6
    Anonym (Emmie) skrev 2024-06-13 20:04:41 följande:
    Du menar att ingen har en aning om vilka som är medlemmar i ett parti?
    Jag sa inte folk som röstar på ett visst parti, utan folk som är MED i ett parti. Stor skillnad.
    medlem i ett parti finns det ju inget öppet register om direkt. Om jag är medlem i något vet ju ingen annan om.
  • mammatill6
    Anonym (Mimmi) skrev 2024-06-12 09:48:14 följande:

    Detta är väldigt vanligt jag är själv rösträknare och de andra jag räknade med gömde flera röster med SD, jag tycker inte detta känns rätt och sa till men fick munhugg och att jag var otacksam. 


    Svårt att tro på detta. Ersatte de då de utplockade rösterna med andra röster? Och vad hände när du anmälde detta? Borde ju stått att läsa om då det isåfall är brotsligt. 
Svar på tråden Jag blev orättvist behandlad som valfunktionär, ska jag anmäla detta till Valnämnden?