• Anonym (F)

    Jag blev orättvist behandlad som valfunktionär, ska jag anmäla detta till Valnämnden?

    Anonym (Ta ett snack med valnämnden) skrev 2024-06-12 12:28:41 följande:

    I min kommun får inte medlemmar ur samma familj jobba i samma vallokal. Tycker du kan ställa en öppen fråga till valnämnden kring detta.

    Jag tycker även du ska berätta om dina upplevelser. Under valdagen är ordförande chef. Men om ordförande inte sköter sitt jobb på ett bra sätt så kanske hen inte ska vara ordförande vid nästa val. En bra chef måste kunna släppa kontrollen så länge arbetet flyter på bra. Men ni måste väl ha varit fler så ni kunde ta rast?

    Vid förra valet var min ordförande rätt så kass, jag sa inget och inför detta val hoppades jag på att få en annan ordförande vilket jag fick. Men hen borde inte vara ordförande, men så länge ingen säger till så har valnämnden ingen koll (så länge de inrapporterade resultaten stämmer någorlunda)


    Håller med, jag tycker absolut TS ska ta upp det med valnämnden. Det låter onekligen det ens är tillåtet att av fyra valfunktionärer är två nära släkt, det utgör ju definitivt en viss risk; att de sedan gör samma sak gör det inte bättre.
  • Anonym (F)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 12:45:33 följande:
    Jo, men det gör ännu ondare i fötterna att hoppa upp och ner. När fötterna plötsligt måste ta hela vikten, och om och om igen. Har dessutom inte så lätt att resa mig upp heller, längre. 

    Och du framstår som väldigt otrevlig. Vad har du för anledning att bråka i en sådan här tråd?
    Tycker du ska bortse från dessa typiskt grälsjuka skribenter. Väldigt konstigt att inte låtsas förstå att mor och son utgör en större risk/möjlighet för valfusk än två för varandra okända människor.

    Jag tycker du gör helt rätt i att informera valnämnden, så får de ta ställning till frågan.
  • Anonym (F)
    Anonym (Vice ordförande) skrev 2024-06-12 13:16:30 följande:
    Nu var det ingen rusning till vallokalerna i söndags så du hade kunnat sitta ner 5-10min innan nästa kom.

    Man kan sitta ner och resa sig upp när någon kommer. Inget fel i det eller minsta lilla nonchalant 
    Så du menar att det går att generalisera din observation från en enda vallokal till alla landets vallokaler och därifrån dra slutsatsen att TS hade kunnat sitta ner 5-10 minuter i hennes specifika vallokal? Man slutar aldrig förundras
  • Anonym (F)
    Anonym (Emmie) skrev 2024-06-12 18:47:23 följande:

    Jag anser att vid minsta misstanke om valfusk eller misstanke om att valfusk hade kunnat utföras ska absolut anmälas!
    Även att mor och son jobbade tätt tillsammans.

    Demokrati är något av det viktigaste vi har och som sagt även minsta svagaste misstanken eller att det ens fanns möjlighet att valfuska, ska anmälas.

    Sedan behöver det inte ha hänt något valfusk men det är upp till valnämnden att agera som de anser lämpligt.

    Det kan ju vara flera röstande personer som vet om att de var mor och son och som faktiskt också känner att det inte känns riktigt rätt. 


    På samma sätt som man inte har 4 st från samma parti som valarbetare i samma lokal som räknar röster bör väl heller inga släktingar göra det. Inte enbart för att fusk kan ske utan för att de som röstar ska känna trygghet i att det inte sker.


    Precis! Man tycker det borde vara självklart för alla att värna demokratin, oavsett vad man röstar på.
  • Anonym (F)
    Anonym (M) skrev 2024-06-12 15:45:40 följande:
    Du har inte hängt med i nyhetsflödet?

    Men visst, just i TS vallokal var det en jämn ström precis hela dagen. Folk samordnade sina besök så att det inte skulle bli några pauser. 
    Eh va? Om man loggar besöksfrekvensen på i vallokaler runtom i landet lär du se att de fördelar sig längs normalfördelningskurvan, där de flesta ligger runt medelbesöksfrekvensen medan några knappt besöktes alls och några hade högt tryck.

    Du har ingen aning om vilken vallokal i landet TS befann sig i och då är det såklart omöjligt att genom "nyhetsflödet" dra några slutsatser om läget just där eller att TS skulle kunna sitta 5-10 minuter mellan varje besökare.

    Den enda som kan säga något om möjligheten till det är just TS, men du tyckte dig tydligen ha bättre kunskap än henne om hennes möjligheter att sitta.
Svar på tråden Jag blev orättvist behandlad som valfunktionär, ska jag anmäla detta till Valnämnden?