• Anonym (M2)

    Jag blev orättvist behandlad som valfunktionär, ska jag anmäla detta till Valnämnden?

    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 06:34:07 följande:
    Det är klart att inte Valnämnden kan backa tiden, men jag tänker att den ordföranden kanske inte ska vara det någon mer gång? När hon inte kan eller vill leda och fördela arbetet bättre. 

    Jag tror inte att de fuskade med rösterna, men jag trodde faktiskt inte att nära släktingar FICK samarbeta i valkrets-grupperna. Är inte det jäv? För är man två som samarbetar om det, så GÅR det att fuska. Om jag vore Valnämnden, skulle jag sätta ihop nya grupper varje val, så att det inte hann bildas kotterier. Samt inte låta någon önska en placering, för då kan det ju vara för att komma i samma grupp som någon man känner. 
    Hur hade du tänkt att man skulle kunna fuska? 

    Och nej, det är inte jäv. Varför tror du att det skulle vara jäv? 

    60 år säger du...du låter som en trotsig tonåring.
  • Anonym (M2)
    Anonym (Konsulten) skrev 2024-06-12 10:35:56 följande:
    Men jäv fungerar inte så. Man behöver inte ha bevis för jäv. Det räcker med att det finns en relation mellan individerna för att det ska kunna ses som jäv.
    Detta var ett frivilligt uppdrag där ingen av de två som var släkt tjänar på att fuska. Alltså inte jäv. 
  • Anonym (M2)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 11:20:19 följande:
    Jo, den unge mannen gynnades ju. Han fick sitta ner.
    Pga du har svårt att stå på dig om att ni ska byta. 

    Men nej, ingen av de hade gynnats av att fuska. 
  • Anonym (M2)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 11:25:10 följande:
    Jag talar inte om rösträkningen. Då satt vi alla runt ett bord, så där kunde ingen göra något. Jag talar om förtidsrösterna. När mor och son satt vid rösträkningsbordet under dagen och kontrollerade dessa, hade de hastigt kunnat byta ut dem mot förpreparerade valkuvert med andra valsedlar. Inte alla såklart, det hade verkat för misstänkt, men även10 stycken hjälper ett parti. Jag reagerade faktiskt även på att ordföranden hade sin väska modell "läkarväska" med sig till rösträkningsbordet. För oss andra var det väldigt viktigt att lägga bort väskor och ytterkläder i ett hörn av lokalen - enligt henne då. 
    Och det hade man inte kunnat göra om man inte var släkt?

    Har man som uppsåt att byta ut röster så gör man det oavsett om man är släkt med andra frivilliga eller inte. 

    Och vad hade de gynnats av fuska? Ingenting. Det är inte jäv och förmodligen inte fusk heller. Det sitter enbart i ditt huvud. 
  • Anonym (M2)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 11:44:33 följande:
    De hade ju gynnat sitt parti, vilket det nu var. OM de fuskade. 
    Nej, det hade det inte.

    Glöm det. Det sitter enbart i ditt huvud. 

    Lär dig att stå på dig med att ni ska byta eller skippa att vara frivillig vid nästa val. 
  • Anonym (M2)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 11:45:35 följande:
    Man kan inte ta i hur mycket som helst mot chefen. Ordföranden var ju min chef denna kväll.
    Så då kan du inte öppna din mun? 
    Då får du faktiskt skylla dig själv. 
  • Anonym (M2)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 11:47:28 följande:
    Har du svårt att fatta? Klart man kan göra upp om att fuska även med någon som man inte är släkt med, men en nära släkting är dock säkrast, då det är hundra procent säkert att han eller hon inte kommer att gå någonstans och skvallra, utan vara lojal för evigt. Vi talar ju om ett allvarligt brott.
    Som enbart sitter i ditt huvud. 

    Men om anser att de har fuskat, varför anmälde du inte med en gång? 
  • Anonym (M2)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 12:45:33 följande:
    Jo, men det gör ännu ondare i fötterna att hoppa upp och ner. När fötterna plötsligt måste ta hela vikten, och om och om igen. Har dessutom inte så lätt att resa mig upp heller, längre. 

    Och du framstår som väldigt otrevlig. Vad har du för anledning att bråka i en sådan här tråd?
    Då kanske du inte ens ska volontära som valförättare. 
  • Anonym (M2)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 18:34:28 följande:
    Ja, och eftersom det är en kommun som anställer, så borde de även ha något slags integrations- och mångfaldsperspektiv, tycker jag. T.ex. borde en rullstolsburen person, eller en äldre person som går med rollator, kunna få vara med och arbeta någon gång - men då bara med de uppgifter som fungerar för honom eller henne, såklart. Detta har jag dock aldrig sett, och då har jag varit med vid fem eller sex val nu. Kommuner borde föregå med gott exempel när det gäller sådant. 
    Om en rullstolsburen person eller en person med rullator söker jobbet som valförättare och får det så har kommunen (arbetsgivaren) en skyldighet att lägga tillrätta för att denne ska kunna jobba. 

    Att du aldrig har sett det innebär bara att i din kommun vill dessa inte jobba som valförättare. 

    I min kommun är det en relativt ung kvinna (35+) som är rullstolsburen och har varit med vid valen de senaste 15 åren. Inga problem alls för henne. 
  • Anonym (M2)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-13 14:30:18 följande:
    Allmänheten FÅR vara med ja, men jag har aldrig upplevt att någon allmänhet har stannat kvar i vallokalen i timmar för att kontrollera vad som görs med förtidsrösterna. Dock har jag varit med om att någon har kommit för att titta på rösträkningen efter vallokalens stängning, det var det ett par gubbar som gjorde även i söndags. 

    Ordföranden kan ha plockat på sig en hög tomma valkuvert vid tidigare val. De är inte märkta med något, t.ex. "EU-valet 2024". Det hade jag också kunnat göra, det är inte så svårt. (Om han eller hon kan få tillgång till valkuverten dagen innan valet eller innan vallokalen öppnar, om han/hon är där tidigt, vet jag faktiskt inte.) Sedan kan han eller hon preparera dessa med önskade valsedlar hemma - att få tag i valsedlar är inte svårt, det kan man ta i vilken förtidsröstningslokal som helst och stoppa i väskan. Ingen kollar vad man gör i det båset. 

    Sedan är det inte svårt att byta ut kuverten med förtidsröster, som sitter hopgemade med respektive röstkort, mot de preparerade valkuverten. Inte om man är allierad med den som sitter bredvid. Enda sättet detta skulle kunna upptäckas, är om en person som förtidsröstat ångerröstar på valdagen. För då ska han eller hon få tillbaka sin röst. Kräver också att han/hon bryr sig om att ta med sig rösten hem och öppna kuvertet förstås. Och om ordföranden skulle dra en fuling och säga "nej du får inte tillbaka din förtidsröst, den ska sparas i en speciell folder och lämnas in till valnämnden", så är det inte många som skulle stå på sig. Folk har inte så bra koll på finliret i valet.
    Vad sa valnämnden när du kontaktade dem om dina misstänkar?
  • Anonym (M2)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-13 14:55:13 följande:
    Det har jag inte gjort än. Men det brukar alltid komma ett mail från dem någon tid efter valet, där de vill att man fyller i en liten utvärdering. Jag tänker skriva det då. 
    Varför gnäller du då när du du vägrar göra något åt det. 
Svar på tråden Jag blev orättvist behandlad som valfunktionär, ska jag anmäla detta till Valnämnden?