Inlägg från: Anonym (Vice ordförande) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vice ordförande)

    Jag blev orättvist behandlad som valfunktionär, ska jag anmäla detta till Valnämnden?

    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 05:50:30 följande:
    Jag blev orättvist behandlad som valfunktionär, ska jag anmäla detta till Valnämnden?

    I söndags var jag valfunktionär. Man ska alltid vara fyra personer i vallokalen, och det finns fyra roller: 
    - stå vid dörren och säga välkommen och kolla röstkort
    - stå en bit in i lokalen och dela ut valkuvert
    - sitta och ta emot rösterna, kolla legitimation och stoppa rösterna i valurnan
    - sitta bredvid ovanstående person och pricka av i röstlängden. 

    Alltså två stående och två sittande roller. Alla andra gånger när jag har gjort det här, har det varit noga med att byta roll varje timme, så att alla får göra alla moment och turas om att sitta. 

    Men i söndags var det ordföranden och hennes son (!), en frisk ung man, som satt vid röstmottagningbordet nästan hela tiden när de hade pass. Vi andra fick stå, och jag hade särskilt svårt att stå för att jag hade ont i fötterna efter att ha varit tvungen att stå och gå mycket på jobbet på sistone. Jag kunde nästan inte dölja att jag hade så ont, och jag sa också flera gånger att jag hade ont i fötterna och frågade om jag kunde få sitta. Då  sa ordföranden "kanske sedan", men det hände inte. Jag fick bara sitta två av mina nio timmar (den sista timmen var det dock samma för alla: rösträkning och sedan undanplockning av allting i lokalen). 

    Detta med att ordförandens son var i samma grupp kändes också märkligt. De kunde ju ha pratat ihop sig om att t.ex. byta ut kuverten med förtidsröster mot andra förpreparerade med bara ett visst partis valsedlar.

    Min fråga är: skulle ni anmäla detta till Valnämnden i kommunen? Eller är jag ogin om jag gör det?


    Jag var vice ordförande i mitt distrikt. Vi var fem stycken på plats. De två äldsta är över 70 och det enda de ville var att ta emot de som skulle rösta och se till att allt blev rätt i lokalen. Sitta ner var de inte så sugna på. 


    Vi hade däremot en ny tjej med i gänget denna gången och det var viktigare att hon fick lära sig de andra bitarna ordentligt än att dela ut kuvert. 

    Jag pratade med mina röstmottagare de skiften som jag var ansvarig och frågade flera gånger om de ville byta arbetsuppgift eller behövde något. 

    Du kan inte göra något så här i efterhand men till nästa val när du anmäler/tackar ja till att arbeta som röstmottagare får du vara tydlig till valnämnden att du INTE vill arbeta med den personen som var ordförande och varför. 

  • Anonym (Vice ordförande)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 12:22:20 följande:
    Jag gjorde det. Men det kändes fel att sitta ner när jag välkomnade väljarna. Nonchalant. 
    Nu var det ingen rusning till vallokalerna i söndags så du hade kunnat sitta ner 5-10min innan nästa kom.

    Man kan sitta ner och resa sig upp när någon kommer. Inget fel i det eller minsta lilla nonchalant 
  • Anonym (Vice ordförande)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 12:45:33 följande:
    Jo, men det gör ännu ondare i fötterna att hoppa upp och ner. När fötterna plötsligt måste ta hela vikten, och om och om igen. Har dessutom inte så lätt att resa mig upp heller, längre. 

    Och du framstår som väldigt otrevlig. Vad har du för anledning att bråka i en sådan här tråd?
    Vi hade faktiskt en röstmottagare som pga hälsoskäl valde att tacka nej till att arbeta i valet. Vi som har arbetat i flera val vet att det är många timmar som man får lägga in och att det kan vara slitsamt.
  • Anonym (Vice ordförande)
    Anonym (F) skrev 2024-06-12 15:27:16 följande:
    Så du menar att det går att generalisera din observation från en enda vallokal till alla landets vallokaler och därifrån dra slutsatsen att TS hade kunnat sitta ner 5-10 minuter i hennes specifika vallokal? Man slutar aldrig förundras
    Om du har missat det så kan jag uppdatera dig. Valdeltagandet var väldigt lågt. Det fanns enstaka valdistrikt där deltagandet låg på så höga siffror som 60% och de lägsta var på ca 36%.
    Mitt distrikt representerade medeltalet. Jag var även ute på ett par andra distrikt och fick rapporter om hur det fungerade samt att jag arbetar i en kommun där jag inte bor där jag har ganska bra koll på valnämnden och har blivit uppdaterad hur det har varit. 

    Det är ingen rusning till EU valen om man jämför med vårt egna val. 

    Istället på att gnälla på min observation kan du ju ställa upp som röstmottagare och se hur det är att arbeta i de olika valen
  • Anonym (Vice ordförande)
    Anonym (A-M) skrev 2024-06-12 18:34:28 följande:
    Ja, och eftersom det är en kommun som anställer, så borde de även ha något slags integrations- och mångfaldsperspektiv, tycker jag. T.ex. borde en rullstolsburen person, eller en äldre person som går med rollator, kunna få vara med och arbeta någon gång - men då bara med de uppgifter som fungerar för honom eller henne, såklart. Detta har jag dock aldrig sett, och då har jag varit med vid fem eller sex val nu. Kommuner borde föregå med gott exempel när det gäller sådant. 
    Vet du hur svårt det är att få folk att ställa upp som röstmottagare???
    Det är inte så många som är intresserade. Vad ska kommunen göra? Gå ut på gatan och släpa in en stackars farbror med rullator och tvinga honom att arbeta under valet?
Svar på tråden Jag blev orättvist behandlad som valfunktionär, ska jag anmäla detta till Valnämnden?