Inlägg från: Anonym (Lis) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lis)

    Varför är det så accepterat att skämta om pappor?

    Anonym (felprio) skrev 2024-05-20 08:20:21 följande:
    Varför är det så accepterat att skämta om pappor?

    Har sett reklam för KPA pension ett par gånger och är en lärare som lyssnar på barn som berättar om saker. Vid ett tillfälle så är det ett barn som inte har med sin gympapåse, varpå barnet säger "det är pappas jävla ansvarsområde, säger mamma". 

    Nu senast dök en ny reklamfilm upp där barnet säger att hon varit med sin pappa och hans nya drägg, eller något i den stilen.

    Skulle man vända på det och byta ut pappa mot mamma, skulle det bli ett jäkla liv, då är det nån som blir kränkt och metoo och gud vet vad.

    Är det så bra att normalisera en mammas bitterhet på sina barn?

    Och varför är det så himla accepterat att driva om män och pappor?


    Det är bitterhet på en inkompetent man, inte på barnet.
    Tror de flesta kvinnor kan känna igen sig över frustrationen att alltid få täcka upp för pappans bristande ansvar och hur man ibland inte orkar.(och hur man också hoppas att barnen förstår att det är pappan som missat och mamman som får lösa allt pappan missar/struntar i.)
    Föräldrarna har olika ansvarsområden hemma och mannen sköter inte sina, han gör inte sin del av hushållssysslorna trots att de till och med delat upp vem som gör vad.

    Skulle en pappa sagt samma hade förmodligen alla de år av mäns förväntan att kvinnor ska sköta hem och barn lett till fördomen att den mannen är kvar i tänket att kvinnan ska stå vid spisen och föda barn, därför uppfattas det olika när en man och en kvinna säger det.
    När mannen säger det är han kvar i en patriarkal struktur, när kvinnan säger det är det för att hon är trött på att mannen inte tar sitt ansvar. (En man skulle alltså kunna säga det och det är så att kvinnan missat sin del av det delade ansvaret men det kommer uppfattas för de flesta som inte känner till deras situation som att han tycker barnen är kvinnans ansvar.)

    Att skämta om det kan ju vara ett bra sätt att belysa hur verkligheten ser ut på ett lättsamt sätt och kanske få dessa män att tänka till lite och anstränga sig lite mer för barnens skull.
  • Anonym (Lis)
    ClumsySmurf skrev 2024-05-20 10:25:39 följande:
    Om jag påstår att det bara är det kvinnor brukar göra mer av som som ska delas 50/50 men inte tvärt om, detta gäller hos de 4 du känner och man kommer inte få se någon reklam med "det är mammas jävla ansvarsområde, säger pappa".

    Har jag fel då?

    Det kan säkert bli en reklam.

    Men då kommer de flesta nog tolka det som att mannen är sur över att behöva göra hälften eller att så att säga -hjälpa till- med matlagning, disk, packa barnens väska, fixa nya kläder till barnen, fixa i trädgården, dammsuga, dammtorka, städa/plocka, tvätta mm, för han byter ju faktiskt däck på bilen 2 ggr om året?

  • Anonym (Lis)
    ClumsySmurf skrev 2024-05-20 10:42:58 följande:
    "

    Det är väl så det låter på mansbebisar, de klagande feministernas ljugarbänk.
    Det är så det låter hos de flesta kvinnor jag känner. Alla har inte delat upp ansvarsområden utan många tänker att man gör väl hälften var utan att behöva dela upp det och ha scheman men oftast gör inte männen hälften så en uppdelning kan nog vara klokt för att slippa bråk kring det.

    Region Skåne har en bra checklista för att medvetandegöra par om hur fördelningen hemma ser ut, den används ofta för att få män att inse att de gör mindre.

    Senast i hösta kom ju en ny undersökning som visar att kvinnor gör mer i hemmet. (Jämställdsmyndigheten-livspusslet som inte går ihop)

    Så ljugarbänken är det snarare du som verkar sitta på, eller förminskande nedtryckarnas bänk kanske.
  • Anonym (Lis)
    Anonym (därför) skrev 2024-05-20 11:06:42 följande:
    Nja, jag vet av erfarenhet att många oxå drar på sig projektledarrollen för att de helt enkelt inte kan acceptera att saker inte görs exakt så som de vill att det ska göras. Vill man att andra ska göra saker själva så måste man ju kunna acceptera att de gör det på SITT sätt och inte på MITT sätt.

    Att självmant ta på sig ledarrollen för att man bara måste ha allt så sitt sätt och sen gnälla över det kanske hör till en helt egen bänk... hycklarbänken?
    I min värld är de relativt få. Även när man läser i forum som här tycker jag det hör till undantagen att det är kvinnans nivå som är orimlig. Det är betydligt vanligare att det klagas över att männen inte ens spolar efter sig, lämnar snusprillor här och där eller låter disken stå på diskbänken i en vecka än att han inte byter lakan och handdukar varje vecka eller putsar spisen varje dag.

    Många kvinnor får ta projektledarrollen eftersom mannen inte tar några initiativ.
  • Anonym (Lis)
    ClumsySmurf skrev 2024-05-20 11:27:09 följande:
    Det är ingen newsflash att kvinnor gör mer i hemmet men att folk har en förmåga att överskatta det de själva bidrar med, även kvinnor kanske är.
    Jag tror statistiken på SCB kommer närmare sanningen än någon som generaliserar som kaffedraken.
    The Happiness Hypothesis: Finding Modern Truth in Ancient Wisdom
    Jonathan Haidt

    When my father drove me and my refrigerator up to college that first year, he told me that the most important things I was going to learn I would not learn in the classroom, and he was right. It took many more years of living with roommates, but I finally realized what a fool I had made of myself that first year. Of course I thought I did more than my share. Although I was aware of every little thing I did for the group, I was aware of only a portion of everyone else?s contributions. And even if I had been correct in my accounting, I was self-righteous in setting up the accounting categories. I picked the things I cared about-such as keeping the refrigerator clean-and then gave myself an A-plus in that category. As with other kinds of social comparison, ambiguity allows us to set up the comparison in ways that favor ourselves, and then to seek evidence that shows we are excellent co-operators. Studies of such "unconscious overclaiming" show that when husbands and wives estimate the percentage of housework each does, their estimates total more than 120 percent.21 When MBA students in a work group make estimates of their contributions to the team, the estimates total 139 percent.22 Whenever people form cooperative groups, which are usually of mutual benefit, self-serving biases threaten to fill group members with mutual resentment.
    Absolut, det är väldigt lätt att känna att man själv gör mest. Det är därför den blanketten från region Skåne är så bra. Då får man svart på vitt hur mycket man gör.

    Finns för övrigt ett kul klipp från lyxfällan(om jag inte minns fel) där de uppskattar hur mycket tid de lägger på hushållsarbete och mannen räknar tiden det tar för tvättmaskinen att tvätta som tid han sköter hushållet.😅
  • Anonym (Lis)
    Anonym (LM) skrev 2024-05-20 11:55:33 följande:
    Många kvinnor tar medvetet på sig projektledarrollen för det ska bli på just deras sätt. Många kvinnor har överdrivna ambitioner på hur ett ett hem ska skötas. Man hör ofta hur klagomuren kvinnor gnäller över sina kompletta odugliga män, det verkar sitta i ryggmärgen hos många kvinnor att  män är odugliga i allt.
    Fast många tar på sig den för annars blir det inget gjort. Tänker inte de ut vad som ska ätas till middag och handlas så blir det inte gjort.
    Ja män som inte gör något hemma brukar tycka det är överdrivet att dammsuga varje eller t.o.m. varannan vecka?. 
  • Anonym (Lis)
    Anonym (P) skrev 2024-05-20 12:06:50 följande:
    Har du ens sett listan som refereras till? Det är ganska basala saker på listan, som att hjälpa barn med läxor, köpa julklappar, bada barnen och betala räkningar. Eller tänker du att normal omsorg är för hög ambitionsnivå?
    Precis!
    För de som inte gör nåt hemma ses det nog som för hög ambitionsnivå, det är åtminstone en bekväm bortförklaring?
  • Anonym (Lis)
    Anonym (därför) skrev 2024-05-20 12:25:31 följande:

    Jag tror inte TS syftar enbart baaaaara på just ett av alla reklam utan snarare generellt och jag håller med om att män ofta framställs som idioter. Och jag tror att anledningen är enkel, man väljer att idiotisera den man tror att man kommer komma lindrigast undan med. Skulle man framställa kvinnor som idioter så är risken högre att det blir ett jäkla liv och ingen reklambyrå/företag vill ta den risken, så därför väljer man män istället eftersom det är fullt socialt accepterat.
    bakom varje skämt finns en sanning-brukar det ju heta.
    Tror inte man väljer att idiotisera den ena eller andra, man utgår från rådande normer eller så vänder man och kör tvärtom eller så försöker man vara kritisk mot rådande normer.
  • Anonym (Lis)
    Anonym (därför) skrev 2024-05-20 12:38:26 följande:


    Angående rådande normer så är den rådande normen just nu är att det är ok att framställa män som idioter men inte lika ok när det gäller kvinnor, dvs risken är högre att det blir problem.
    Förmodligen för att det är relaterbart. Sen kan det självklart i vissa fall cementera stereotyper, så som den stad som nu har en reklam med en pappa som inte har koll på hur man åker buss, den kan jag hålla med om fördummar män. (För att de vill att fler män ska ta kollektivtrafiken eftersom män är sämre på att nyttja den och i större utsträckning tar bilen.)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2024-05-20 12:33:18 följande:
    Fast blir det inte gjort, eller blir det gjort men på en nivå som partnern tycker är för dålig? Singelmän svälter ju sällan ihjäl tex så mat tycks ju komma hem även där.

    Förmodligen båda två, vissa saker blir inte gjorda och andra görs men bara the bare minimum. Och en partner kan nog tänka sig att äta varma mackor eller müsli till middag ibland men när det drabbar barnen som inte får med sig frukt eller gympakläder gång på gång då tröttnar partnern.
  • Anonym (Lis)
    Anonym (därför) skrev 2024-05-20 19:05:02 följande:
    Ok, så varför är det mer ok att fördumma män än kvinnor? Oavsett anledning så är det ju ändå märkligt att man har olika måttstockar beroende på kön eller? Det är väl inte jämställt?
    Anonym (Lis) skrev 2024-05-20 18:24:58 följande:
    Förmodligen båda två, vissa saker blir inte gjorda och andra görs men bara the bare minimum. Och en partner kan nog tänka sig att äta varma mackor eller müsli till middag ibland men när det drabbar barnen som inte får med sig frukt eller gympakläder gång på gång då tröttnar partnern.
    Det argumentet utgår ju ifrån att det kvinnan vill är vettigt och det mannen vill ovettigt, varför utgår du ifrån att det är så? Är det alltid så att det kvinnan vill är "det rätta" som givetvis bör användas som mall och män tänker i princip alltid fel men man kan väl göra nåt undantag då och då? Skulle du själv vilja vara i en relation med någon som resonerar så om dig?
    Som jag skrev en gissning: att det är mer relaterbart, att bakom varje skämt ligger lite sanning. Det är mer ok att överdriva något än att hitta på något som inte alls stämmer.

    Det vettiga bör väl användas som mall, typ att man fixar matsäck åt barnen.
    Man kan kräva av pappan att barnet åtminstone får med sig vatten och en banan eller knäckebrödsmacka eller nåt men om kvinnan vill att brödet ska vara hembakt och packat med en handskriven lapp så få hon göra det själv. Sen kan det väl vara mysigt om båda kan göra det där lilla extra och inte bara den ena.
    Men som du säger varför olika måttstockar, varför är man en fantastiskt bra pappa bara för att man tar med sitt barn till lekplatsen men för en kvinna är det något som förväntas att du ska göra även i ösregn utan att någon kallar dig en bra mamma. Nej det är inte jämställt.
Svar på tråden Varför är det så accepterat att skämta om pappor?