• Norrut

    Släppa ut småbarn själva

    Beror ju helt på var man bor vad som är lämpligt. Men ja, i villaområdet jag växte upp i gick vi barn till och från skolan själva varje dag på 90-talet, och där ingick det att vi korsade en 50-väg. Och vi sprang ju definitivt och knackade på hos varandra fritt på fritiden, drog ut och lekte i skogen osv.

    Det är väl nånstans där i 6-/7-årsåldern barn blir mer självgående - det händer mycket i de åldrarna. Märker själv på min 5-åring att han blivit riktigt bra på att själv lösa konflikter med sina jämnåriga och att en vuxen som är för närvarande snarare kan hämma samspelet än hjälpa nu för tiden. (Och OM nåt övergår deras förmåga så vet de att komma springande och säga till.) Så vi flyttar långsamt, långsamt fram gränserna för att se vad som är en bra nivå för just honom. Samma sak sker väl inom de flesta familjer, gissar jag - man får liksom känna av läget, baserat på hur man bor och barnets personlighet.

  • Norrut
    Spucks skrev 2024-05-16 18:59:21 följande:

    Min dotter är 19 nu och fick leka ute själv på vår gård (hyreshus) från när hon var 4 år - på lekplatsen där jag kunde se henne frön fönstret. Fick mer friheter när hon blev äldre.
    Sonen är 6 år nu och får leka ute själv på bestämda platser med vissa regler.

    Tycker trådstarten är rätt konstig, för jag anser att det är känt att barn (inte bara i Sverige utan överallt) får mindre och mindre friheter. I alla fall i den reala världen. I den digitala får de fler och fler friheter. En helt absurt utveckling.


    Bra poäng på slutet, med att barn får röja runt så otroligt fritt på nätet men inte i verkligheten! Galet att det blivit så.
Svar på tråden Släppa ut småbarn själva