Inlägg från: Cathariiina |Visa alla inlägg
  • Cathariiina

    Bebis namn

    Om du har ensam vårdnad kan du, rent juridiskt, bestämma namnen själv. Om det är första barnet har du ensam vårdnad när barnet föds, om ni bara är sambos. Då måste ni ansöka om gemensam vårdnad (eller pappan måste begära sin del i vårdnaden om du vägrar). Är ni gifta så gäller gemensam vårdnad från barnets första levnadsdag, och då har ni lika stor beslutanderätt. 

    ...sedan kan man ju ändå vara lite smidig, om man vill att pappan ska känna sig delaktig. Visst, du har precis gått igenom mycket, men föräldraskapet är inte slut än. Det är 18-21 år kvar på det, och på ett sätt resten av livet. 

  • Cathariiina
    Anonym (qwerty) skrev 2024-05-28 21:50:18 följande:

    Om man inte ens kan enas om namn så ska man inte skaffa barn ihop.


    Lite hårt, men i min erfarenhet är det faktiskt en röd flagga när par vill ha helt olika typer av namn, och inte kan tänka sig den andra partens typ av namn. Jag menar, då finns det andra skillnader också dem emellan - i begåvningsnivå, utbildning, bakgrund, kultur, vänskapskrets, ambitioner, värderingar... och dessa skillnader kommer snart att visa sig ÄVEN om de lyckas kompromissa just om barnets namn.

    Sedan är det en annan sak, att man kan ogilla ett visst namn av väldigt speciella, personliga skäl (som att man känt en avskyvärd människa som burit namnet), trots att namnet egentligen tillhör den typ av namn som man normalt föredrar. (För mig är ett sådant namn t.ex. Eleonore - det är ett sådant långt, stiligt, högklassiskt och europeiskt namn som jag egentligen föredrar, men ett av de sista namn jag skulle ha gett en dotter ändå, då en avskyvärd universitetslärare jag hade för länge sedan hette det.)

    Men den andra parten måste ju i så fall också kunna ge upp sitt favvisnamn, även om han eller hon (vanligen hon i sådana här fall) har planerat sina barns namn sedan femårsåldern...
Svar på tråden Bebis namn