Inlägg från: Anonym (Förvirrad Fårskalle) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)

    Grejen med hijab

    Jemp skrev 2024-05-16 10:52:31 följande:

    Hade du gladeligen gått dit topless om det hade krävts? 


    Jag förnekar inte att det finns diskriminering, bara hävdar att ditt resonemang upprätthåller den. 


    Då är naziuniformen ok då? Eller borde få vara det?
  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Xenia skrev 2024-05-16 10:48:01 följande:
    Alla har ratt att visa sin grupptillhorighet.  Ar det fel av kristna att bara ett halsband med kors? Ar det fel av judar att bara ett halsband med davidsstjarna eller en kippa pa huvudet? Ar det fel av sikher att bara turban? Ar de fel av samer att bara kolt?

    Ju mer forfoljd man ar och varit, desto viktigare att inte ge efter for forfoljarna.

    En kvinna med hijab kan vara valutbildad och forsorja sig sjalv. Men hon ar inte integrerad bara for att hon bar hijab? De som motverkar integration har ar intoleranta personer som du.

    Sa man far vara muslim bara det inte marks? 

    Forsok inte att fa det till att det inte handlar om intolerans mot muslimer.

    Nädu. Nice try.


    Jag skiter i vilken religion någon tillhör, men i samma stund någon använder den religionen som ursäkt att förtrycka, invadera eller nergradera, då reser jag ragg.


    Islamister förtrycker och nedgraderar sina kvinnor, bara en dåre kan påstå annat. Slöjan är lag av endast denna anledning. 


    Det är lite bortom mitt förnuft att man vill fortsätta förtrycka sig själv efter att man flyttat till ett ställe där detta inte behövs.


    Det är som att de judar som lyckades rädda sig själva på 40-talet gladeligen skulle fortsätta att bära gula davidsstjärnor på sina kragar i det nya landet.

  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Gullvivor skrev 2024-05-16 12:31:35 följande:
    Skrattretande att sitta där bakom skärmen med sitt porrberoende och anse att slöjan är kvinnoförtryckande. Du var alltså inte särskilt nyfiken med din tråd utan det var ännu ett sätt att kasta lite skit på Islam. 

    Det är inte upp till dig att avgöra om det är förtryckande, och inte heller behöver du förstå varför man fortsätter med det när man flyttar till ett annat land. Respektera andras klädsel istället som kvinnor frivilligt vill ha på sig för att de är troende och vill följa sin religion. 

    Det blir liksom konstigt att alltid utgå från västvärldens syn på vad som är okej och inte. Islam är inte jämställd på så sätt att samma regler gäller för båda könen, men det är inte förtryckande att regler är anpassade efter våra kön. 

    Kvinnan har generellt ett naturligt begär av att visa upp sig, medan för män finns en benägenhet att titta, flörta och njuta av det. För att det ska fungera att leva med varandra och vara anständiga så krävs det att båda könen gör "sitt". Dvs kvinnan täcker sig mer och tänker på hur hon uppför sig, och männen ser till att inte titta och flörta utan som Koranen säger, sänker blicken.

    Sedan att det finns män som flörtar med allt och alla eller kvinnor som inte bär hijab eller kvinnor som bär hijab men inkorrekt klädsel i övrigt, ändrar inte själva syftet.

    Aaaoouf! 


    Kära Gullvivor, om jag över huvud taget vill kasta skit på något så är det i så fall misogyni,

    Att få islam att framstå i dålig dager behöver jag inte, för detta jobbet sköter du alldeles strålande åt mig, 

  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Xenia skrev 2024-05-17 01:16:03 följande:
    Jamstaller du en huvudduk med naziuniform? Att vara muslim ar lika illa som att vara nazist? Att bara en naziuniform kan tolkas som hets mot folkgrupp, ar alltsa olagligt.

    Blir man inte anstalld for att man bar hijab sa ar arbetsgivaren fordomsfull och diskriminerande. Man kanske maste byta namn ocksa? Farga sitt har? Annars har man inte gjort tillrackligt for att dolja sitt ursprung. Fast vad ska en morkhyad gora?
    Mmm, muslimer är ju kända för att vara riktiga judeälskare
  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Xenia skrev 2024-05-17 01:21:57 följande:
    Ratt formatet av dig att tro dig veta att en kvinna ar fortryckt bara for att hon bar hijab. Bara for att hon bar hijab betyder det inte att hon, hennes far eller hennes man ar islamist. Eller pastar du att alla muslimer ar islamister? Valdigt fordomsfullt. Saklighet ar det sista du stravar efter.

    Det finns judar som vill bara davidsstjarnor, fast som halsband da. Det ar stor skillnad att bli patvingad nagot mot att sjalv valja det.

    Om det ar bortom ditt fornuft sa kanske ditt fornuft inte racker till, t ex for att det fordunklas av irrationella fordomar.
    Nä, man kan säkert sätta på sig en symbol för förtryck och diskriminering utan att anse sig vara förtryckt eller diskriminerad. Fullt logiskt. 

    Ganska logiskt också om man hellre vill bära sin davidsstjärna som en gul tyglapp på bröstet istället för en kedja om halsen. Why not, 
  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    ClumsySmurf skrev 2024-05-17 02:57:13 följande:

    Anonym (Förvirrad Fårskalle) skrev 2024-05-16 09:48:13 följande:
    Det inte alls ovanligt att en diskussion vidareutvecklar sig eller förgrenar sig allteftersom.

    Om vi ska förenkla, så handlar trådstarten om hijabs betydelse när den används i andra syften än den avsedda.

    I Sverige är hijab högst frivillig. Det finns varken lagar eller påbud som kräver att kvinnor eller flickor ska täckas över och hijab har ingen koppling till moral eller kyskhet. Men desto mer koppling till förtryck.

    Ändå väljer nästan alla MENA- kvinnor att bära den, (oavsett hur okyskt hon klär sig i övrigt). I spekulationerna kring varför det är så, framkommer det att hijab används som markör för grupptillhörighet. 
    Man kan ju undra, varför ska det prompt markeras särart, "ni och vi"?

    I en förlängning kan man se samband med assimilering eller integration. Att den failade grovt är absolut till största delen regeringens fel, men det tycks mig som att slöjfolket inte heller är så intresserade av att delta i den. 

    Och slutligen, muslimfrågan är helt sekundär i mitt resonemang. Visste du t ex. att nästan alla bosnier som kom på 90-talet till Sverige är muslimer? Men de gled in i samhället utan så mycket som en krusning på ytan. 

    Så försök inte ens att få detta att handla om muslimhat.
    Du är förvirrad för du förstår att de använder hijab av annat skäl men inte vilket, men du förstår syftet med hijab och att de som använder den inte vill integreras?
    Jag ser på gatorna att många underkastar sig slöjan på det sättet den var avsedd för. De afrikanska muslimerna främst.
     
    Jag ser också många som tycks använda den frivilligt som ett självändamål. Det är dessa som förvirrar mig och det hade varit trevligt att få insikt i resonemanget bakom. Varför vill man avstå från så mycket för det där plaggets skull? 

    I integrationsfrågan är slöjan sekundär. Oviljan till integration finns och slöjan är bara en av många manifestationer av detta. Dock inte orsaken.
  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Xenia skrev 2024-05-17 01:32:33 följande:
    Antingen ar man stenhart sekular och forbjuder religiosa symboler for alla (som i statliga franska skolor) eller sa tillater man det for alla. Allt annat ar hyckleri och dubbelmoral.

    Så du HAR förmåga att säga vettiga saker? Det gläder mig och för en gångs skull är jag villig att hålla med. 


    Jag skulle gladeligen förbjuda alla former av religiösa uttryck i skolorna om det kan få bort slöjan. 


    Men då kommer ni att hitta på andra sätt att behålla den va? Kalla den modeaccessoar eller nåt.

  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Xenia skrev 2024-05-17 01:21:57 följande:
    Ratt formatet av dig att tro dig veta att en kvinna ar fortryckt bara for att hon bar hijab. Bara for att hon bar hijab betyder det inte att hon, hennes far eller hennes man ar islamist. Eller pastar du att alla muslimer ar islamister? Valdigt fordomsfullt. Saklighet ar det sista du stravar efter.
    Du missade min poäng här (igen).
    Menar inte att alla som bär slöja är islamister. Jag menar att den uppfanns och lagfördes av dem, som ett redskap för degradering av kvinnor.

    Som frivillig bärare vårdar du bara denna stolta och ädla tradition, vilket inte nödvändigtvis gör dig till islamist per se. Eller ens förtryckt. :)
  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Jemp skrev 2024-05-17 13:44:50 följande:
    och hur är det mindre förtryck att tvinga nån klä av sig, än klä på sig? 
    Men aaaargh.
    I Sverige är det ingen som tvingar någon till något!

    Det är många som är TVINGADE att bära slöja, ingen är TVINGAD att ta av den.

    Det är din fria vilja att bära slöja, men om du väljer den så väljer du samtidigt bort andra saker till förmån för den. Anställningsbarhet är bara ett exempel av flera.

    Är det värt det för dig? Fine! Kör! Vira in huvudet!
    Men våga inte kräva att någon ska anpassa sig efter dig. 
  • Anonym (Förvirrad Fårskalle)
    Jemp skrev 2024-05-17 14:54:27 följande:

    Nu var ju det en kommentar till Catherina som just vill förbjuda slöjan. 


    Och jo, det är fullt rimligt att vilja slippa diskriminering.
    På samma sätt som att jag ska kunna välja att klä mig lättklätt utan att det ska ses som att ?bjuda in? till våldtäkt.


    Jag hör dig. Kanske var det ohövligt av mig att blanda mig i ert utbyte, men du nämner återkommande TVÅNG, vilket inte förekommer i Sverige och då känner jag mig manad att gå i försvar å Sveriges vägnar.

    Jag håller i stort med om att det inte ska förekomma någon diskriminering, men att tillåta slöja och samtidigt förbjuda andra laddade symboler är faktiskt - just det, diskriminering.

    På en jämlik arbetsplats ska det inte förekomma några manifestationer för vare sig religion, partipolitik eller några andra ideologier heller för den delen. Det får man göra på sin fritid. Muslimska markörer ska inte vara något undantag från den regeln. Ingen positiv eller negativ särbehandling.

    Så, om jag som arbetsgivare har lov att tacka nej till ansiktstatueringar, punkfrisyrer, partisymboler, svastikor, palestinasjalar (listan kan göras lång) utan att bli anklagad för diskriminering, då ska jag även kunna tacka nej till slöja. 

    Lika mycket rätt som någon har att bära den, lika mycket rätt ska jag kunna ha att välja bort den ur min åsyn, om den krockar med mina värderingar.
Svar på tråden Grejen med hijab