Inlägg från: Gullvivor |Visa alla inlägg
  • Gullvivor

    Grejen med hijab

    Anonym (Förvirrad Fårskalle) skrev 2024-05-14 22:14:57 följande:

    Oh lala. Alla som svarat hittills har (avsiktligt?) missat kärnan i mitt inlägg. och valt att fokusera på endast en sak, porrdelen. Jag ska nog inte vara förvånad.


    Låt mig förtydliga:
    Porrskådisarna, muslimer eller icke, är inte så relevanta här. Även jag utgår ifrån att det var kostymering.

    Det jag försöker säga är att upptäckten fick mig att haja till och vilja ta reda på vad hijab egentligen har för syfte. Och det jag läste skapade mer förvirring, för det framstår tydligt att många kvinnor i Sverige bär hijab av andra skäl än dem som koranen anger.

    Till exempel.
    Om tanken är att vara sedesam, varför då hijab på huvudet men slampig stil i allt övrigt?
    Och som sagt (och detta ger mig kalla kårar av äckel) - varför ska ett litet barn täckas? Vore hon ett lovligt byte annars, eller vad?


    Jag vill bara förstå anledningen till varför man frivilligt bär hijab (eller sätter den på sitt barn). Vad betyder den för bäraren, liksom. För det jag har lärt mig om den får jag inte riktigt att stämma med sådant jag ser dagligen.

    Sen av bara farten så uppstod fler hijab-relaterade frågor som jag slängde ur mig, för att jag är vetgirig. Dessa verkar inte någon ha några vettiga svar på, undrar varför.

    Borde ju förstås formulerat mig bättre från början. Som om jag inte kunde räkna ut vad folks take-away i snacket skulle bli. Gah.


    Ditt inlägg var otydligt från början. 

    Men du undrar alltså hur det kommer sig att många kvinnor som bär slöja samtidigt sminkar sig och bär tajta kläder osv? Det finns väl lika många anledningar som det finns människor, det ändrar dock inte det faktum vad själva syftet med slöjan är inom Islam. 

    Unga muslimska kvinnor är likt icke-muslimska också utsatta av press och skönhetsideal och har osäkerheter, även om tron är där och man vill bära slöja så innebär det inte per automatik att det sker enkelt att bära den helt korrekt utan det är en resa varje kvinna gör själv. 
    Det är inte vanligt att gå direkt från vanlig klädsel (utan slöja) till korrekt islamisk klädsel utan det kan ta tid.

    Den kvinna du ser bär inkorrekt klädsel enligt Islam tillsammans med slöja kanske nyligen börjat bära den och successivt kommer bära korrekt, kanske inte vågar pga pressen från samhället, inte är särskilt kunnig inom religionen eller helt enkelt inte vill. 

    Kortfattat, muslimer är inte perfekta och begår synder. Var det något med du undrade? 
  • Gullvivor
    Anonym (Förvirrad Fårskalle) skrev 2024-05-14 23:00:52 följande:

     



    Visst var det otydligt, detta har jag redan tillstått. 


    Gruppen jag har i åtanke är mest unga svenskfödda MENA-tjejer, med mycket starkt fokus på sitt utseende och sexuella utstrålning. Det är tydligt att de inte har någon sedesam agenda med sin hijab och det är klart att man då blir nyfiken på varför den är så förbaskat viktig att bära ändå.


    Och ja, jag undrar en faslig massa annat också, men du känns inte som den rätta att vända sig till. Men tack ändå.


    Varför inte då? 

    Du får ju ge exempel på denna "sexuella utstrålning" du syftar på, för det du tar upp i trådstarten med fillers, smink, tajt klädsel och lösögonfransar tolkar inte jag som någon "sexuell utstrålning"? En del av detta är så djupt inrotat i Mellanösternkultur (dvs starkt fokus på utseende osv) så det är inget konstigt på så sätt, förutom att det går emot Islams syn på modest klädsel & kyskt beteende.

    Kvinnor som bär slöjan på detta vis började inte automatiskt med dessa saker samtidigt, utan troligtvis har de klätt sig så/sminkat sig så innan de började med slöjan och successivt kommer anpassa klädseln efter slöjan med tiden. 

    Och gällande din fråga om varför det är så "förbaskat viktigt" att bära den ändå så ska man inte jämföra synder sådär. "Jag bär slöja men sminkar mig, kan lika gärna ta av mig den då. Nu bär jag inte slöja vilket är haram, då kan jag lika gärna klä mig i kläder som visar hud.. och sluta be osv". Det där är satans viskningar.
  • Gullvivor
    fornminne skrev 2024-05-15 12:00:54 följande:


    Satans viskningar?

    Det är inte ofta man hör någon uttrycka sig så. Låter som hämtat från medeltiden.

    Jag hoppas att muslimska kvinnor inte bär slöja för att de är rädda för satan, utan för att de själva vill, även om jag vet att det förekommer tvång och påtryckningar.

    Till TS:

    Jag har aldrig sett en hijab-tjej i kortkort och urringat. Däremot har många vanliga västerländska kläder och ibland mycket smink. Det kan tyckas motsägelsefullt, men kan bero på att hijaben för många unga västerländska muslimer, har blivit mer av en identitetsmarkör än en religiös symbol. Det handlar om grupptillhörighet och att visa att de är muslimer, men alla är inte lika hårda med påbuden i övrigt. 


    Som muslim är det inte satan man ska vara rädd för utan Gud. Man ska frukta honom och tillbe honom, och därmed följa hans påbud (bland annat klädsel) för att han är Skaparen och vet bäst och människan ska följa det.

    Det med satans viskningar menar jag är att satan brukar försöka få människor att ta sig längre bort från Gud, genom att försöka tuta i en troende att t.ex som i det här fallet "Ta av dig slöjan, du bär ju ändå smink" istället för att se det som "Jag bär slöja men sminkar mig, jag hoppas att jag snart klarar av att sluta sminka mig och då bli av med ännu en synd".

    Ser jag en beslöjad ung kvinna med inkorrekt islamisk klädsel så tänker jag "må Gud vägleda oss alla" och inte "vilken slampa" (trådskaparens egna ord). Men vi alla är ju olika.
  • Gullvivor
    Anonym (Förvirrad Fårskalle) skrev 2024-05-16 11:17:50 följande:

    Nädu. Nice try.


    Jag skiter i vilken religion någon tillhör, men i samma stund någon använder den religionen som ursäkt att förtrycka, invadera eller nergradera, då reser jag ragg.


    Islamister förtrycker och nedgraderar sina kvinnor, bara en dåre kan påstå annat. Slöjan är lag av endast denna anledning. 


    Det är lite bortom mitt förnuft att man vill fortsätta förtrycka sig själv efter att man flyttat till ett ställe där detta inte behövs.


    Det är som att de judar som lyckades rädda sig själva på 40-talet gladeligen skulle fortsätta att bära gula davidsstjärnor på sina kragar i det nya landet.


    Skrattretande att sitta där bakom skärmen med sitt porrberoende och anse att slöjan är kvinnoförtryckande. Du var alltså inte särskilt nyfiken med din tråd utan det var ännu ett sätt att kasta lite skit på Islam. 

    Det är inte upp till dig att avgöra om det är förtryckande, och inte heller behöver du förstå varför man fortsätter med det när man flyttar till ett annat land. Respektera andras klädsel istället som kvinnor frivilligt vill ha på sig för att de är troende och vill följa sin religion. 

    Det blir liksom konstigt att alltid utgå från västvärldens syn på vad som är okej och inte. Islam är inte jämställd på så sätt att samma regler gäller för båda könen, men det är inte förtryckande att regler är anpassade efter våra kön. 

    Kvinnan har generellt ett naturligt begär av att visa upp sig, medan för män finns en benägenhet att titta, flörta och njuta av det. För att det ska fungera att leva med varandra och vara anständiga så krävs det att båda könen gör "sitt". Dvs kvinnan täcker sig mer och tänker på hur hon uppför sig, och männen ser till att inte titta och flörta utan som Koranen säger, sänker blicken.

    Sedan att det finns män som flörtar med allt och alla eller kvinnor som inte bär hijab eller kvinnor som bär hijab men inkorrekt klädsel i övrigt, ändrar inte själva syftet.
  • Gullvivor
    Anonym (Förvirrad Fårskalle) skrev 2024-05-20 10:36:26 följande:
    Förbud låter lite barskt i mina öron. Sådant har en tendens att resultera i uppror och bråk.

    Jag tror mer på uppmuntran och belöning. Detta kommer såklart aldrig att hända, men rent hypotetiskt:

    Lek med tanken att återflyttsbidrag fick sällskap av slöjbidrag. Alltså, alla som lägger bort slöjan får 200 000 kr i nåt som vi kan kalla integrationsbonus.

    Undrar hur många slöjor som hade åkt av fortare än kvickt och hur många som hade behållits i rättrogenhetens namn.

    Vad tror våra läsare?  
    Men ja, låter som en fantastisk idé. 
    Skulle sätta på döttrarna slöja också och så "tar vi av den" alla tre, 600k rikare blir en bra start för att börja ett nytt liv utomlands. 😎
  • Gullvivor
    Anonym (Förvirrad Fårskalle) skrev 2024-05-20 11:05:33 följande:
    Kanon, eller hur. Ingen som skulle få för sig att abortera foster p.g.a. kvinnligt kön heller, efter att det blivit en kassako. Människor av kvinnokön kanske rentav hade fått ett värde helt plötsligt! Win-win.
    Trodde det var ett bidrag till beslöjade vi pratade om.. Men ja, i teorin är det nog också en bra idé med 200k till svenskor som planerar att abortera sina barn. Kanske skulle dessa pengar kompensera den där semesterresan som var anledningen till tanken på abort eller liknande, så kan fler barn överleva.
    Men i praktiken tror jag inte det är genomförbart, men som sagt, en bra tanke. 👍
Svar på tråden Grejen med hijab