Inlägg från: Xenia |Visa alla inlägg
  • Xenia

    Jag röstade på Israel!!!

    Jag röstade inte på Israel. Har ESC förvandlats till en omröstning för eller emot Israel? Är man antisemit om man röstar på något annat lands bidrag?

  • Xenia

    Nu anser jag att juryn har bättre smak än "folket". En del sk vanligt folk röstar på sånt jag anser vara rena plojgrejer. Kanske för att det är de enda de kommer ihåg.

    Om folket fått bestämma hade inte Loreen vunnit förra året.

  • Xenia

    Att ingen jury gav Israel 12 poäng berodde inte på antisemitism eller att de stödde Hamas. Det var nog snarare rädsla.

  • Xenia

    Men att så många gav Schweiz 12 poäng såg jag verkligen inte komma. Det är nästan så jag misstänker att de pratat ihop sig. Förvånad

  • Xenia
    Gelas1 skrev 2024-05-12 20:52:34 följande:
    håller med, jag förstår även det.., Men rädsla får. Vad? Hatiska aggressiva antisemiter som gapar utanför arenan??? Det är sorgligt.
    Det är väl inte hemligt vilka som ingår i juryarna, så de kan vara rädda för personlig förföljelse. De kan också vara rädda för aäett ESC i Israel. Så mkt politik, så mkt hat, slutet för ESC?
  • Xenia
    Anonym (Patricia) skrev 2024-05-12 20:56:36 följande:
    Är det osannolikt att man faktiskt gillar låten?  
    Men att sa manga gav just en tolva till Schweiz ar markligt. Schweiz horde ju inte till  de man tippade skulle vinna, det var andra, t ex Kroatien och Israel. l ens Nemo sjalv hade trott att han skulle vinna. Smaken ar delad sags det, men har var den valdigt ensidig.

    Det ar darfor jag blir misstanksam. Ser for mig hemliga diskussioner mellan juryarna i olika lander. Det ar risk for att telerostarna rostar pa Israel. Darfor maste vi alla ge vara tolvor till samma land sa vi kan vara sakra pa att inte Israel vinner.

    Jag tycker iofs det ar fel, bade att rosta pa ett land av politiska orsaker och att lata bli att rosta pa ett land (vars bidrag man egentligen gillar bast) av politiska orsaker. Vad hande med musikfesten?
  • Xenia
    Anonym (XXX) skrev 2024-05-13 11:46:06 följande:
    Fast nu känns det att man bara behöver beskriva verkligheten precis som den ser ut, om man vill svärta ner Israel. Sorry. Det där landet gräver sin egen grav just nu. Till och med USA börjar tröttna, trots att så många vid makten där har judisk bakgrund. 
    Det ar inte bara judarna som stoder Israel utan aven de konservativa kristna, de ar manga i USA.

    En del judar stoder Israel i vatt och torrt men inte alla. Bland de protesterande ungdomarna pa universitetet finns aven judiska ungdomar. De icke-judiska ar sakert inte konservativa kristna.
  • Xenia
    AndreaBD skrev 2024-05-14 12:17:36 följande:
    Du missar poängen. Du påstod att staten Israel är en terrorgrupp, och en stat kan inte vara en terrorgrupp. Ännu mindre en demokratisk stat. 

    ---
    Men det finns ju statsterrorism och statsfinansierad terrorism.

    Vad ska man annars kalla Lillehammermordet, utfort av Mossadagenter pa en kypare i narvaro av hans gravida fru ar 1974? De hade tagit fel pa person och dodade en helt oskyldig man.

    Jag anser ocksa att bordningen av Gazakonvojen 2010 pa internationellt vatten och dar israelisk militar dodade 9 passagerare ar ett exempel pa statsterrorism.

    Det finns givetvis andra stater an Israel som agnar sig at statsterrorism. Aven demokratier, tank bara pa USA och Operation Condor.
  • Xenia
    Anonym (iq fiskmås) skrev 2024-05-14 15:31:01 följande:
    Det enda det säger är att Europas folk är en samling hycklare eftersom det tydligen är stor skillnad på att ryssar slaktar ukrainare och att israeler slaktar palestinier vilket rimmar ganska illa med allt BS om att Eurovision inte är politiskt.

    Vill man välja sida så fine, gör det. Men då kan man ju åtminstone stå för det och säga som det är, vi européer skiter fullkomligen i hur många araber som slaktas det enda vi bryr oss om är européer eftersom vi anser att de är mer värda än araber. Men att springa runt och låtsas som att vi är humanistiska och tror på alla människor lika värde är ju så jäkla cyniskt och falsk det kan bli.
    Nu ar skillnaden den att Ryssland anfoll Ukraina oprovocerat medan Israel anfoll Gaza efter Hamas terrordad.

    Men EBU kanske kunde komplettera sina regler med att en stat som anklagas f;r och unders;ks f;r folkmord inte f[r delta i ESC.
  • Xenia
    Anonym (Rut) skrev 2024-05-16 00:01:44 följande:
    Samerna var inte flrst i Sverige. När inlandsisen smälte så rörde sig människor in över Sverige. Ingen kan ha bott här innan eftseom isen låg här och väldigt många i Sverige kan vara ättlingar till de som befolkade Sverige då. Inte bara samer. 
    Nej, men samerna var forst i Lappland/motsvarande omraden.
  • Xenia
    AndreaBD skrev 2024-05-13 17:54:09 följande:
    Israel ÄR en demokrati, för att det uppfyller kriterierna för en demokrati. Du har diskuterat detta minst 30 gånger. Det börjar bli väldigt tjatigt. 
    Men Israel ar en demokrati som som ror sig at fel hall. Det ar ingen fullvardig demokrati (som t ex Sverige) utan en demokrati med anmarkningar (enligt Demokratiindex).
  • Xenia
    Anonym (fi) skrev 2024-05-13 11:42:00 följande:
    Ja, du blir avstängd när du skriver antisemitiska inlägg, ja.

    Det är exempelvis antisemitiskt att: 

    - Anspela på att Israel är nazister
    - Skriva om "den judiska maffian som styr världen"
    - Påstå att Israel är en rasistisk stat som ägnar sig åt etnisk rensning
    - Ställa krav på Israel som du inte skulle ställa på någon annan stat.

    osv

    Men allt det här har du ju lärt dig här den hårda vägen, så att säga.

    Och nä, det blir inte bättre av att länka nynazistiska hemsidor heller.
    Ja, de tva forsta meningarna ar klart antisemitiska.

    Men manga anser att staten Israel utovar apartheid och diskriminering, ar inte det rasistiskt?

    Ar det inte tvartom sa att en del stater (framst USA och Tyskland) inte staller samma krav pa Israel som pa andra stater?
  • Xenia
    Anonym (fi) skrev 2024-05-16 08:55:54 följande:
    Antisemitismen ligger i att man negativt särbehandlar just Israel, den judiska staten.

    Staten Israel är inte och har aldrig varit en rasistiskt stat "för enbart judar". Israel har hela tiden varit en blandad stat med en judisk majoritet. Vare sig mer eller mindre. Precis som svenskarna är i majoritet i Sverige.

    Ja, Israel låter inte vem som helst bli medborgare i landet. Samma med Sverige, men ingen kalla Sverige rasistiskt för det.

    Israel gör skillnad på medborgare och icke-medborgare. Det gör Sverige också men ingen kallar Sverige rasistiskt för det.

    Israel gör skillnad på medborgare utifrån deras etnicitet. Det gör Sverige också  där exempelvis samer har rättigheter som inte andra folkgrupper i landet har. Ett antal minoritets-folkgrupper i Sverige har dessutom rättigheter kring språk och kultur som andra minoriteter inte har. Men ingen kallar Sverige rasistiskt för det.

    Och så vidare.

    Där är antisemitismen. Man särbehandlar judarnas land negativt jämfört med svenskarnas land.

    Och det knyter an till den andra punkten - att kräva av det judiska Israel saker du inte skulle kräva av andra länder. Att kräva att just judarna ska hålla en annan standard.
    -

    Och kom ihåg Västbanken och Gaza är inte Israel.

    Vill man kritisera det som sker där så går det utmärkt att göra det utan att påstå att Israel är en "rasistisk stat".
    ar en jakla skillnad. Alla lander har krav for medborgarskap (vistats viss tid i landet, inte vara kriminell). De kraven galler alla oberoende av ras. Men iom att Israel framst ar for judiska invandrare sa lar knappast palestinier eller andra araber slappas in.

    Sverige har tidigare diskriminerat minoriteter, det ar inte mer an ratt att de nu fatt ratigheter. Eller pastar du att den svenska majoriteten blivit diskriminerad? 

    Sverige har inte ockuperat land som lamnats till ett annat folk som Israel har med Vastbanken. Eller latit en militant grupp roffa at sig mer och mer av minoritetens land sa att de far svart att forsorja sig.

    Sverigediskriminerar inte heller ateister sa att de maste resa utomlands for att kunna gifta sig.

    Sedan missbrukas ordet antisemitism for all kritik mot Israel. USA stoder Israel vad de an gor. Forst nu har president Biden protesterat.

    Och Tyskland tycks anse att pga Forintelsen sa maste de alltid stodja Israel, sa Israel har frikort att diskriminera och doda. Detta galler inte bara den tyska regeringen utan alla tyska myndigheter. Laurie Anderson hade en gastprofessur pa en tysk konstskola. Sa blev hon ifragasatt for att hon kritiserat apartheid i Israel och de palestinska omradena. Hogskolan kravde en forklaring. Men vad hade detta med konst att gora? Hon avsade sig professuren i stallet.

    Maxim Gorkijteatern avbestallde en pjas om israeler och palestinier i Berlin.

    Bokmassan i Frankfurt stallde in prisceremonin for Adania Shibli, en palestinsk forfattare. Hon hade fatt priset for romanen En oansenlig detalj, som tog upp valdtakt och mord pa en beduinsk flicka av israeliska soldater.

    Inte heller kritik av Israel av en judisk forfattare som Masha Gessen kan ostraffat passera.

    Sa jag anser att Israel i vissa fall atnjuter positiv sarbehandling.
Svar på tråden Jag röstade på Israel!!!