• Anonym (M)

    Dotter anklagad för plagiat igen

    AndreaBD skrev 2024-05-04 12:24:23 följande:

    Det kanske inte hjälper dig, men kanske hjälper det ändå att förstå helheten, lite bakgrund så att säga. Jag är också lärare och efter att jag jobbat i specialskola ett tag och kom tillbaka till en vanlig skola, högstadiet, blev jag väldigt ställd, överraskad, m.m. över utvecklingen med t.ex. AI.

    Även utan AI så har det blivit lättare att fuska. Elever låter google translate översätta en hel text som de skrivit på svenska till engelska, tyska eller spanska. Och jag var lite ställd där, eftersom det är så svårt att dra en gräns någonstans. Om man tänker sig att man skriver något på ett annat språk - att googla enskilda ord är jättebra. Att låta google översätta hela meningar på en nivå som man annars aldrig skulle klara är inte bra. Samtidigt så kan det vara bra för att dubbelkolla om man har skrivit någorlunda rätt - då kan man googla en hel mening. Det är en vetenskap för sig. Och många har inte ens märkt än hur mycket det fuskas på prov - med mobiler och smartwatches. Jag har en gång, utan bevis, sänkt betyg för att en elev använt en passiv mening i tyska i ett prov, vilket han aldrig skulle klara. 

    Men, det var på svenska hon skrev berättelsen?  Har du pratat med läraren? Det bör du alltid göra, innan du drar slutsatser. Det kan ju vara så att läraren har hittat den texten på nätet? Eller att hen har kollat om din dotter förstår vad hon har skrivit och att så inte var fallet? Jag menar, det finns ju några sätt där man kan vara säker att det inte kan ha gått rätt till.  


    Om en ungdom låter googe translate översätta en helt text så märker man som lärare då hela den grammatiska uppbyggnaden blir totalt fel, och språket på en nivå långt under högstadiet. Du som lärare borde veta det.... 
  • Anonym (M)
    Anonym (Stå på dig) skrev 2024-05-04 12:29:26 följande:

    Snälla du stå på dig för din dotters skull. 


    Jag har nästan fotografiskt minne - om jag tittar på en boksida en liten stund - så kan jag flera veckor senare bara blunda och bläddra fram till sidan i huvudet. När jag gick i högstadiet hade vi prov i folkmängden i 15 europeiska länder och jag hade tittat på tabellen med exakt antal invånare i varje land - kvällen innan. Så jag blundade och skrev ner exakt folkmängd. Blev himla liv och alla trodde jag fuskat. Detta var på 80-talet - så de trodde jag haft vanlig hederlig fusklapp. Efter det lärde jag mig att kunskap fick aldrig vara exakt för då tror folk man fuskar. 


    Nja, det beror på vad det handlar om. Att skrivs exakt antal folkmängd det står i boken är inte fusk, fotografiskt minne eller ej. Att däremot skriva ordagrant efter boken är fusk/plagiat och det är det även om man har fotografiskt minne. 
  • Anonym (M)
    AndreaBD skrev 2024-05-04 13:49:10 följande:
    DET trodde jag också. Så har det varit i många år. Men numera är det inte så. Och innan du på ett sånt otrevligt sätt hoppar på folk, så borde du kanske dubbelkolla. 
    Jo, det är så fortfarande. Grammatiken är under all kritik och nivån blir långt under högstadiet. Och ja, jag har dubbelkollat. Använder själv Google translate en heldel och vet att grammatiken är under all kritik. 

    Så om dine elever får till art översätta med Google translate och du inte märker det så har du väldigt låg nivå på din elever. 
  • Anonym (M)
    AndreaBD skrev 2024-05-04 14:04:20 följande:
    Vilket språk har du testat? Jag har inte provat engelska på senaste tiden, då jag inte har undervisat det. I tyska funkar det för bra. Det blir komplexa meningar med bisatser.

    Jag har precis provat med meningarna där uppe. Det fanns inte ett enda fel i det och ingen konstig meningsbyggnad alls. Vänta, jag kör det DU skrev. ETT litet fel.

    Låg nivå? Jag blir själv förfärad. Jobbar i ett problemområde, och tyvärr så har många av eleverna inga ambitioner. Finns de som försöker förvägra att ens befatta sig med att man måste böja verb. Såna som fortfarande stavar fel på "Deutschland" i 9:an. MEN.... upp till 9:an så har man inte kunnat bisatser även för 30 år sedan. Det är normalt. Och när jag ser att elever skriver med bisatser eller passiv eller andra invecklade långa meningar, så vet jag att de inte kan. 
    Testat de flesta vanliga språken vilket är engelska, tyska, franska, spanska, portugisiska och de nordiska språken. Helt värdelös grammatik och inte rätt för fem öre. 
  • Anonym (M)
    Anonym (Lärare) skrev 2024-05-04 14:10:39 följande:
    Det är inbyggt. Exam.net är en webbsida och när eleven går in i provet så täcker det hela skärmen och om de försöker öppna något annat stängs de ute från provet. Man kan ställa in om man vill att de ska komma in direkt, om de måste ge en förklaring eller om man själv aktivt måste släppa in dem. Och naturligtvis ska eleverna inte ha mobiler under tiden.
    Det programmet går tyvärr också att fuska i. 
  • Anonym (M)
    AndreaBD skrev 2024-05-04 14:12:28 följande:
    Japp, det kan jag bekräfta. Det är lärarens bedömning som gäller. Det krävs inga bevis och det lär inte ge något att kontakta rektorn. 
    Som elev har man dock rätt att få underlaget för bedömningen och då är det i form av bevis var plagiatet är. 
  • Anonym (M)
    AndreaBD skrev 2024-05-04 14:18:08 följande:
    Tyska är mitt modersmål, så jag vet om det är rätt eller fel. Som sagt, det fanns ett fel i det du skrev.

    Men det är klart högre nivå än vad elever lär sig i moderna språk. Mina 7:or håller fortfarande på med ackusativ, 8:orna ska strax göra dativ också och 9:orna bisatser och växelprepositioner. Det är den nivån enligt böckerna, med skillnaden att numera hänger några inte med.  
    Om tyska är ditt modersmål och du inte förstår när eleverna översätter via Google translate så måste tyskar vara otroligt dåligt på sitt egna språks grammatik 🤔
  • Anonym (M)
    Anonym (Lärare) skrev 2024-05-04 14:29:27 följande:
    Nej det gör det inte. Det enda som är i närheten är att du kan kopiera en ytterst liten mängd text, motsvarande en mening eller max två, i urklipp för att sedan lägga in i exam.net och det lilla skulle jag ärligt talat strunta i.
    Det går tyvärr och fuska även i det programmet. 
  • Anonym (M)
    Anonym (Lärare) skrev 2024-05-04 14:30:16 följande:
    Nej det har man inte. En lärares anteckningar är helt privata, inte ens rektor har rätt att läsa dem.
    Lärarens anteckningar? Man har rätt att få veta vad I plagiatkontroll programmet som gav utslag. 
  • Anonym (M)
    Anonym (Lärare) skrev 2024-05-04 14:41:58 följande:
    Nej, det har man inte heller. Det är inte ens säkert att man använt ett plagiatprogram.
    Om mam anklagar en elev flr plagiat så ska texten vara kärd genom plagiatkontroll. Och ja, som eleve har man rätt att få ta del av resultatet. 

    Nästa alla skolor (alla normala iallfall) har program för plagiatkontroll. 
Svar på tråden Dotter anklagad för plagiat igen