• Core

    Distansarbete

    Anonym (Svetten) skrev 2024-04-23 17:01:03 följande:
    Det här är mina egna anekdotiska upplevelser. Som jag förstått så vill svenska företag inte ha distansarbete för att de inte övervakar på samma sätt, det är deras enda sätt att se till att anställda arbetar. Företag i usa har mer övervakning och det upptar en större del av managerns arbete (till skillnad från Sverige)
    Jag har kontakt med många som driver både offentlig och privat verksamhet. Det man ser är att den del av personalen som står för det sociala och kreativa har börjat lämna de arbetsplatser där många är hemma mycket.

    Alltså, man tycker att en viktig del av verksamheten börjar halta när nyckelpersoner väljer andra arbetsplatser, så det har inte direkt att göra med effektivitet, snarare indirekt.
  • Core
    Anonym (statstjänsteman) skrev 2024-04-24 10:13:19 följande:
    Det du skriver låter väldigt subjektivt. 

    Du har kontakt med "många" och man ser att de som står för det sociala och kreativa...hur har man mätt det? Och varför är dessa nyckelpersoner? En nyckelperson kan lika gärna vara 55-åriga Stina som har suttit troget på sin post i 30 år och gör sitt jobb till punkt och pricka och aldrig är sjukskriven. Sociala och kreativa människor är kanske by default mer rörliga på arbetsmarknaden, eftersom det ingår i deras personlighetstyp. 

    Man ska nog göra en mer grundlig undersökning om man ska kunna dra slutsatsen att de slutar pga att många är hemma. Du menar att de önskar att arbetsplatsen ska vara deras sociala outlet? Då får man söka sig till sociala och kreativa arbetsplatser i så fall. 

    Här är min egen observation: jag har hittills inte träffat en enda person som har valt en annan arbetsplats vid jobbsök pga att de vill undvika en arbetsplats där man får arbeta hemifrån. 
    Ja många, på grund mitt yrke. Jag är inblandad i övergripande planering i en stor bredd av verksamheter.
    Det är vad jag fått till mig den senaste tiden, när man vill begränsa hemarbete.

    Så nej, det är inte vetenskapligt underlag. Problemet med Stina även om hon är en administrativ nyckelperson så bidrar hon inte till att göra arbetsplatsen attraktiv när man ska nyförvärva kompetens, man kan inte visa upp en attraktiv arbetsplats.

    Sen sekundärt är det att de möten och måsten som behöver vara på plats blir underprioriterade, alldeles för många hemmajobbare styr sina scheman efter hur de vill vara hemma, även om majoriteten av arbetsplatser har det uttalat att hemarbete är sekundärt. Alltså exempelvis att kunder eller projektmöten blir skjutna på tills torsdag, för då är man på plats, etc
  • Core
    Anonym (Konsulten) skrev 2024-04-24 10:52:27 följande:

    Extroverta människor har tendens att lämna arbetsplatser där de inte får ett socialt utbyte.


    Men att vara extrovert är inget måste för att vara en nyckelperson eller vara kreativ. Inom IT är det snarare så att nyckelpersoner lämnar arbetsplatser om de inte får arbeta på distans.


    Det kan jag tänka mig, jag opererar inget inom IT. Och det trubbiga när vi pratar kommunalt och statligt är att det är generellt små möjligheter att anpassa policys efter avdelning, det blir i väldigt breda drag man tar beslut och då blir ju vissa verksamheter och avdelningar lidande.
  • Core
    Anonym (statstjänsteman) skrev 2024-04-24 11:00:35 följande:
    Fast vad som är en attraktiv arbetsplats varierar från person till person. För någon som är som Stina vill veta att folk gillar sin arbetsplats och har stannat länge. Men du verkar av någon anledning utgå ifrån de sociala typerna och värderar dem högre. Detta beror säkert på vilken typ av företag och organisationer du har jobbat med. 

    Hos oss har vi en fast veckodag när vi måste vara på plats och i övrigt bestämmer vi fritt själva. Tvärtemot vad du skriver så anpassar vi vårt hemarbete utifrån de dagar vi har fysiska möten. Har man fysiskt möte är man såklart på kontoret, har man möte via teams kan man vara på valfri plats. 
    Ja det är ju svårt att hitta en gyllene väg, det baseras ju mer på trender man ser över längre perioder.. Ja och det är ju så hemarbete ska skötas, men på väldigt många arbetsplatser brister det, och då blir tyvärr andra med dragna i förändingar
Svar på tråden Distansarbete