Inlägg från: Anonym (C) |Visa alla inlägg
  • Anonym (C)

    Vad fan kan unga morsor erbjuda ett barn??

    Wow så ts tycker att för att kunna vara en bra förälder så behöver man en examen och vara höginkomsttagare. Fin människosyn, de med sämre arbeten/löner är per automatik sämre alltså? Fina fördomar att föra vidare till barnen. Dessutom räknas man väl knappast som ung förälder efter 25? 

    Så länge man kan erbjuda barnen ett tryggt hem (oavsett om det är en hyresrätt eller annat) mat på bordet och hela och rena kläder så handlar gott föräldraskap om andra saker. 

    Under min egen uppväxt hade vi knappast gott om pengar, men jag tycker nog ändå jag hade en finare och tryggare uppväxt än många utav de vars föräldrar hade mer pengar. Jag lärde mig värdesätta det jag hade och det jag fick. Och mina föräldrar var mer engagerade och närvarande än många andras, vilket är mångt mycket mer värt än pengar. 

    För övrigt är det inte som att barn innebär att man är fast på samma plats i livet för alltid. Så bara för att man väljer att satsa på barn innan allt annat i livet sitter på plats innebär det inte att man aldrig kommer dit. Och även om man har allt på plats med jobb, bostad och partner kan allt detta ändras ganska snabbt av olika skäl. Dessutom blir saker väldigt sällan som man tänkt ändå och dit man vill kan lätt ändras på vägen, speciellt när man får barn då de har en förmåga att förändra, tja, allt.

  • Anonym (C)
    Anonym (On point) skrev 2024-04-20 14:22:45 följande:

    Ni som hävdar att ekonomin inte har någon betydelse för barns uppväxt har på sätt och vis rätt. Det är inte pengarna som räknas utan stabiliteten.

    Men ni tänker inte på att den unga mammans förutsättningar att skaffa sig en utblidning blir bra mycket sämre.  

    Jag ifrågasätter inte att unga mammor vill och gör sitt bästa för barnen, utan det är den unga kvinnan som har en jobbigare tid framför sig än den lite äldre som redan är etablerad på arbetsmarknaden.

    Alternativet att se ett liv som hemmafru är sedan länge näst intill en omöjlighet.

    Personligen tror jag att det är bäst att göra klrt sin utbildning innan man skaffar barn. Oavsett om det är till undersköterska eller ekonom


    Absolut har det betydelse om man är så pass fattig att man inte klarar av att uppfylla basala behov. Men för att klara det krävs knappast att man är akademiker och/eller höginkomsttagare. För barnen spelar det ingen roll om du äger boendet eller hyr det. 

    Jag har själv varit fattig, om man ser till svensk standard. Men jag har lyckats få det att gå runt ändå, jag har lyckats ge barnen det de behöver ändå. Visst inte mycket lyx, men det krävs inte lyx eller massa pengar för att något ska kunna göras till något extra eller speciellt. 

    Jag började också plugga efter jag fått barn, det var mer smidigt än att jobba när man har barn. Jag menar när man pluggar som vuxen har man ju mycket självstudier och kan på så sätt anpassa tiderna och planera arbetet på ett helt annat sätt och man kunde på så sätt ge barnen kortare dagar och/eller kortare veckor. Självklart beror det ju delvis på vad för arbete man jämför med men det är ju inte jättemånga jobb som är lika flexibla. 
  • Anonym (C)
    EpicF skrev 2024-04-20 16:49:58 följande:
    De fleste brukar dock plugga på universitet/högskola som vuxen... Med eller utan barn måste man planera för sina självstudier.
    Ja precis? Var skrev jag något annat? Självklart måste man planera för sina självstudier, det jag ville ha sagt var att du är fri att planera dina självstudier som du vill. På ett arbete är du sällan lika fri när du planerar ditt arbete. Vilket faktiskt enligt mig gör det enklare att plugga när man har barn än att jobba, om du inte har ett väldigt flexibelt arbete. 
  • Anonym (C)
    Anonym (Lovisa) skrev 2024-04-22 00:04:58 följande:

    Jag har själv unga föräldrar. De var 20 respektive 22 när jag föddes. Det är dock närmare 40 år sedan och då var samhället helt annorlunda. Att vara cirka 20 då var inte samma sak som att vara cirka 20 i dag. Man klarade sig på betydligt mindre, det var lättare att få jobb etc. Mina föräldrar har alltid varit pliktskyldiga och arbetsvilliga, så även om ingen av dem skaffade någon högre utbildning har de jobbat upp sig inom sina respektive branscher. Alltid haft jobb och helt normala inkomster. På den fronten tror jag inte att min familj skilde sig mot någon som fått barn senare men valt samma yrkesbana.

    Däremot var det en sak som jag saknade mycket under uppväxten, och som jag tror är precis samma sak i dag för den som har unga föräldrar. Att mina föräldrar "bara" gått mer eller mindre direkt från gymnasiet och att bo med sina föräldrar till att själva leva "eget" familjeliv. De hade liksom inte upplevt något annat.

    Jag kunde så ofta avundas de kompisar vars föräldrar tagit ett år som au-pairer eller volontärarbetat utomlands. Testat att leva studentkorridorslivet eller kollektiv, där man lär känna helt andra människor än när man bor ihop med föräldrar och sedan partner. Haft de där upptäcktsåren mellan 20 och uppemot 30 där man utforskar sig själv, vrider ut och in på allt man trott var sant pga sin uppväxt, hittar intressen och passioner man inte skulle hittat om man stannat kvar i samma lilla stad man alltid bott i.

    Mina föräldrar stannade liksom i den värld de föddes i och lämnade den inte för ett ögonblick. Deras universum är väldigt litet. 

    Säkert hamnar vi alla i en fas där vi känner att vi i bästa fall rotar oss, i sämsta fall stagnerar. Men den bör inte komma för tidigt. Som ung vuxen hade jag ingen som kunde lära mig om världen, för det var som att mina föräldrar stannade vid 20 och snart var vi "jämngamla" liksom...


    Fast det handlar väl mer om inställning än om möjligheten att resa land och rike runt anser jag. Har man inte den ekonomiska möjligheten att ut och resa med barnen, kan man fortfarande åka på utflykter och upptäcka och skapa intresse och nyfikenhet för världen på andra sätt. 

    För egen del tycker jag att jag utforskat och lärt mig mer om mig själv efter jag fick barn än innan. Och att genom barnen faktiskt återupptäcka världen och intresset för allt spännande i den. Att få barn är ju inte vad som gör att man stagnerar. Jag har föräldrar lite liknande dina i sina meriter om man säger så, men jag har inte upplevt att de stagnerade för det, det har alltid funnits en nyfikenhet för nya saker och världen och nya perspektiv. 

    Det handlar nog mer.om personlighet än om att man skaffat barn tidigt eller inte upplevt världen så som du verkar tycka man bör. 
Svar på tråden Vad fan kan unga morsor erbjuda ett barn??