Inlägg från: Anonym (Nähä) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nähä)

    Är det verkligen nödvändigt att skaffa sig en diagnos som t.ex adhd i vuxen ålder om allt fungerar?

    ingen kollar upp utan att ha problem i sin vardag. De i min närhet:
    - bytte jobb som underkläder. sökte ny kick, utmaning, hunger, driv, aldrig nöjd. behövde förstå varför och få hjälp för att stadga sig.
    - periodare, går all in för träning, sen all in för chipsätande, all in för måla akvarell, sen all in för nytt intresse.
    - en som trots lappar aldrig kunde lära sig och planera för hur få barn i tid till förskola, när det är utflykt, fotbollsträningar. alltid dåligt samvete.
    - en som var konstant trött, social högpresterare på jobb men alla sociala kontakter dränerade all energi. ingen ork till laga mat, städa, tvätta.

    de är lika normala eller onormala nu som innan (vad är nu normalt?), men fått hjälp. Vissa med medicinering. Fått bättre vardag, bättre förståelse. Men framförallt är snällare mot sig själva, de vet att det är deras diagnos som begränsar vissa funktioner i hjärnan. Och att de är inte lata, slarviga, eller annat.

  • Anonym (Nähä)
    Anonym (trög?) skrev 2024-04-17 23:10:19 följande:
    Å efter diagnos så går personer inte längre all in i olika intressen? Hur kommer det sig isådanfall vad är det med diagnosen som gör att hen inte längre fastnar i sina intressen? Medicinering? 
    Då är det ju personer som inte har klarat vardagen isådnafall vilket då jag förstår att de behöver en diagnos.
    Medicinering? Kbt. Mer verktyg att använda. Men framförallt en ökad förståelse för sig själv? man jämför sig med alla andra, om alla vänner kan stanna på ett jobb och trivas, om man själv inte lyckas så ser man det som ett misslyckande. = missnöje, tvivel, osäkerhet på sig själv.

    genom att förstå varför man söker dopamin exempelvis kan man söka dopamin på andra sätt än byta jobb 1-2 gånger om året. Är man medveten om varför, kan man börja jobba med hur.
  • Anonym (Nähä)
    Anonym (ACDC) skrev 2024-04-18 20:07:28 följande:

    Jag var som du. Kände att jag hade väl en släng av nåt. Typ adhd. Har massa jobbiga grejer för mig och har väldigt svårt för vissa saker. Städa och betala räkningar tex. Men vem fan har inte det? 


    Jag är 42 år, har tre barn och en fru. Bor i en trevig villa. Jag har ett bättre jobb där jag både tar strategiska beslut och leder människor. Alltså hur kan jag då ha problem?

    Jag undrade ärligt talat om alla hade det lika jobbigt som mig. Ibland måste jag springa flera mil innan jag kunde koncentrera mig på en jobbuppgift. Men det verkar alla bara tycka är imponerande. Jag kunde få en idé som jag förverkligade/beställde/initierade på jobbet utan att ha mandat för det. Sen fick jag med världens stresspåslag försöka pitcha in det hos ledningsgruppen EFTER att det redan var på g. Ja du fattar. Nära att få sparken flera gånger. Söker spänning och kickar i äventyr droger och sex. Jag tar ganska stora risker. Jag glömmer att hämta barn på skolan, dubbelbokar jobbresor med semester, glömmer att deklarera osv osv.


    ja hursomhelst försökte jag få en utredning för ev adhd. Det tog drygt två år från Vårdcentralen till att jag fick komma till utredning. Diagnos får man om man uppfyller ett antal kriterier. förutom att du ska funka på ett adhd-sätt så ska det också leda till tillräckligt stora negativa konsekvenser. 
    De konstaterade svår till medelsvår adhd.

    Jag kände mig bekräftad och trots att jag läst mycket om adhd och anpassningar man kan göra så var det ändå som att jag förstod att jag faktiskt hade det mycket rörigare i mitt huvud än de flesta andra. 


    Det gjorde att jag kunde se lite snällare på mina misstag. Jag var inte slarvig eller lat. Eller jo. Men det var pga att min hjärna funkar på ett annat sätt än de flestas. 


    Den största skillnaden är förstås att jag kan testa
    om medicin hjälper. Mot just adhd blir 2/3 hjälpta av medicin så det är ett bra skäl till att söka hjälp. 


     


    Detta!!! Så många som mår dåligt för att de har en orimlig press/krav/förväntan på sig att vara som alla andra men utan att fungera på samma sätt som ?alla andra? 🙏🏼
Svar på tråden Är det verkligen nödvändigt att skaffa sig en diagnos som t.ex adhd i vuxen ålder om allt fungerar?