Anonym (Målsman) skrev 2024-04-11 18:06:39 följande:
Tvärtom. Svenska föräldrar kan välja om de vill jobba eller inte eftersom barnomsorgen är väl utbyggd. I Tyskland råder brist på förskolor.
Från artikel i SvD för bara tio år sedan: Tyskland är fortfarande väldigt konservativt när det gäller familjepolitik. Att ta hand om barnen anses vara kvinnans uppgift av de flesta tyskar, och när såväl skola som förskola ofta stänger redan vid 13?14-tiden är det svårt att kombinera arbete med föräldraskap.
Hit kommer kvinnor redan när de är gravida för att ställa sina barn i kö. Det finns nästan inga platser i Pforzheim och många är desperata, säger Stella Zeh.
https://www.svd.se/a/39f4940a-c62f-3ff0-b038-8f26f6f3ac55/forskola-het-fraga-i-tyska-valet
Det var precis samma läge som vi hade här för fyrtio, femtio år sedan. De är nästan ett halvsekel efter. Skitsvårt att hitta dagisplats och en samhällsnorm som dikterar att mammor bör stanna hemma. Det finns till och med ett skällsord för mammor som yrkesarbetar. Rabenmutter.
https://www.npr.org/2019/07/28/742751365/few-german-mothers-go-back-to-work-full-time-these-are-the-challenges-they-face
Fast då får du komma ihåg att många tyska kvinnor faktiskt VILL vara hemmafruar eller arbeta deltid också. Och det är som jag säger: det finns fler verkligt framgångsrika kvinnor i Tyskland än här. Tänk Fru von der Leyen t.ex., hon har
sju barn, och innan hon gav sig in i den politiska karriären utbildade hon sig till läkare... Kanske just för att de anställer en nanny som arbetar i hemmet (kräver två löner såklart), så att de slipper stress med hämtningar och lämningar. Nannyn kan även förbereda middagen t.ex., och gå och handla medan barnen är på Kindergarten eller i skolan.
Nä. Rabenmutter och Rabenvater används om föräldrar som vanvårdar och misshandlar sina barn i största allmänhet.