Anonym (Målsman) skrev 2024-04-08 09:46:11 följande:
Jo, det används om vårdnadshavare, som oftast, men inte alltid, är mammor och pappor. Det används för att det ska bli tydligt vem som avses. Behövs godkännande från vårdnadshavare så är det just det som behövs, inte ett godkännande från en mamma som inte har vårdnad om sitt barn. Hon är fortfarande mamma, men inte vårdnadshavare.
Däremot har jag hört uttrycket dina vuxna, när man riktar sig till barn. Det gillar jag. Ett barns vuxna på en simhall kan ju vara pappan, en familjehemsförälder, lärare, morföräldrar mfl.
Man använder ordet partner när man inte vet om det är en kvinna eller man som avses. Förr skrev man make/maka. Nu är det så många som är sambo (oh, no! ett könsneutralt ord som funnits i svenskan i flera årtionden!) att det gamla make/maka inte funkar. Ordet partner innefattar äkta makar och sambor av båda könen. Men det är ju otroligt mycket enklare att skriva partner. Tänk dig en inbjudan till de anställda där det står: välkommen tillsammans med maka/make/sambo/flickvän/pojkvän. Det ser faktiskt helt knäppt ut!
Samma med hen. Det är enklare, ser snyggare ut i skrift och går lättare att säga än han/hon.
Orden du nämner är alla ord som gör språket mer lättanvänt.
Det du säger stämmer, att det är mer lättanvänt i vissa fall, men det är inte därför dessa ord fått fäste. De har fått fäste för att aktivister inom framför allt media vill påverka folks värderingar, och därför har de konstant använt de här orden under många är, även i fall där de inte behövs.
Och ärligt talat, hur svårt är det att skriva "tjej/kille" istället för "partner"? Det är inte pga att det tar så lång tid att skriva det förstnämnda, som folk använder ordet "partner". Det är pga ideologiska och aktivistiska skäl.