Inlägg från: Anonym (Fy) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fy)

    Radon i hyresrätt

    Fy detta har jag aldrig tönkt på. 
    Hur vet man om man har högt radon ens!
    Vad är farligt?

  • Anonym (Fy)
    Anonym (Z) skrev 2024-03-30 09:33:58 följande:

    Alla har inte testat. Men bor du i hyresrätt kan du kolla, eller br. verkar vara minde vanligt att villaägare kollar. 


    kollade faktiskt på en BR på sidan jag kanjon, som vi tänkte köpa för flera år sen och budade. porten bredvid hade visst kollat, dom hade värden på 400-700!!! Glad att vi inte köpte. 


    kollade även upp var en gammal kompis bodde. Såg att hon flyttat då radonet inte verket gått ner i hennes förra bostad. Så läskigt att alla br-längorna där hon bott hade värden på runt 300-600. 


    ingen kan ju må bra bara av vetskapen. Även om man inte måste bli sjuk.  hemskt 


    Me fy! Är det de på bv då som har högst radon i såna hus? Är det bättre on msn bor högre upp,  eller spelar det ingen roll?
  • Anonym (Fy)
    Anonym (TS) skrev 2024-04-02 19:58:51 följande:

    Tack för alla svar!
    Nu har jag och min sons pappa pratat med både förvaltare från hyresvärden, Hyresgästföreningen och en kvinna som jobbar på med sånt hos kommunen och vi fick veta att det gjorts en mätning i lägenheten bredvid vår i januari , då låg det på 120 (alltså under gränsen iallafall i Sverige). Antagligen är det lägenheterna på bottenvåningen som kan ha haft för höga värden. 


    I min lägenhet har det tydligen gjorts mätningar 2012 (har inget minne av det men det måste varit så) och då låg det på runt 80-100. Tydligen är husgrunden blåbetong men värdena är ändå inte över gränsen.. 

    Ska ändå göra en snabbmätning i min lägenhet eftersom jag har beställt mätare men känner mig mycket mindre orolig nu iallafall. Var rädd för att barnen hade vuxit upp med riktigt höga värden .. Gör nog en riktigt mätning i höst / vinter också. 

    120 är kanske lite högre än man helst vill ha men vi kommer nog bo kvar den närmaste tiden iallafall , nu blir det ju sommar iallafall och man har fönster öppna. Letar ändå efter lite större så yngsta barnet får ett eget rum så småningom men det är inte så bråttom ..  

    Känns väldigt skönt om vi i slipper flytta nu för dottern trivs jättebra i skolan och sonen jag ju precis börjat förskolan och trivs väldigt bra hittills  också. 


    men 120 är ju under värdet så då är det väl lugnt? eller?
  • Anonym (Fy)
    Anonym (TS) skrev 2024-04-03 01:06:29 följande:

    Ja precis , det är väl högre än vad som är vanligast  i lägenheter , läste att medelvärdet i villor är 120 och lägenheter bara 55 ( kan tänka mig att det är för att villor oftare är i markplan och det är mer reglerat när man bygger flerfamiljshus kanske?).

    Men det känns ju inte så bråttom alls att flytta då ,  nu när det blir sommar och man vädrar.. Det är ju under gränsvärdet så det känns ganska lugnt. 

    Letar ändå lite efter större lägenhet och kanske lite lugnare område så dyker det upp nått tar jag nog det men det känns inte som att det är någon panik alls att flytta nu. 


    Var jätterädd för att det skulle vara jättehöga värden.. 


    Det är nog väldigt olika o beror på område också kanske? Läste att det är mycket radon i marken vid rullstensåsar, så bor man på en sån e d ju högre. I mitt hus ligger lägenheterna på 150 och under tydligen. Någon låg på 250 och 230 å då sattes åtgärdes in. Men bara i de lägenheterna alltså. 
  • Anonym (Fy)
    Anonym (Suck) skrev 2024-04-03 12:00:03 följande:

    Jag begriper verkligen inte riskvärderingen här. Röker i 15 år och gråter ett dygn över ev höga radonvärden. Använder ni teflonpannor? Bor ni bredvid någon större väg? Finns det en pappersindustri i närheten? Bor ni i ett nyetablerat område som byggts på gammal förorenad mark?


    Sjävklart är det bra att undvika de gifter man kan men reaktionen är så sjukt överdriven. Var finns det kritiska tänkandet? 


    Det är ju lättare att byta ut stekpannor än att ta bort radonet tänker jag, men förstår hur du menar. 
    Har du koll på värdena? Är 120 inte någon fara? 
  • Anonym (Fy)
    Anonym (TS) skrev 2024-04-03 20:34:47 följande:

    Jag grät såklart för att jag var orolig för barnen .. de har inte rökt i 15 år. Och när jag fick höra att värdena var över gränsen visste jag inte om de låg på 205 eller på 1000. Nu är ju antagligen värdena under gränsen i min lägenhet eftersom de ligger på 120 i lägenheten bredvid och då är det ingen fara men det hade jag ingen aning om när jag skrev inlägget. 


    När det gäller mig själv så vet jag redan att risken att jag drabbas av lungcancer senare i livet är hyfsat hög pga rökning, tyvärr känner man sig ofta ganska odödlig när man är 15 (det var då jag började). Ångrar såklart att jag började och inte slutade tidigare (och började igen efter första och andra barnet) men det är inte så mycket jag kan göra åt det nu.

    Svaret är nej på alla frågor utom teflonpannor , vi bor långt från stora bilvägar.. och min sons pappa är ganska hysterisk med gifter , kemikalier , strålning osv så jag tror att barnen kanske får i sig mindre än snittet ändå.. men visst , det finns väldigt mycket som är farligare än radon , iallafall om det inte är skyhöga värden. 


    Tror du kan va lugn med det värdet, jag läste att medelvärdet ligger runt 100 i många kommuner i sverige så man får väl lita på att under 200 innebär minimal risk. Sen beror det väl på hur mycket du rökt? Har du rökt ett paket om dagen eller någon cigg hit och dit? 

    Slutar du röka så minskar väl risken för sjukdomar framöver ganska så snabbt ändå har jag för mig.


    Känner många som aldrig gjort radonmätningar i sina hus och lägenheter. Så jag undrar om folk verkligen vet vad de har?


    Angående allaa gifter. Är så trött på allt farligt. Pfas i vatten kan man ju ha också, radon i hus, partiklar från vägar om man vill bo i stan, teflonpannor, besprutad frukt och mat, alkohol, rökning, farliga fästingar, solen på sommaren, bakgrundsstrålning och röntgen...Man blir inte klok på om man tänker på allt som är farligt. 

    Vädra och sluta rök så är det säkert ganska coollugnt och inget att oroa sig för. Det är mycket genetik som spelar in också tror jag samt hur man lever i det långa långa loppet. 10-15 år av ens liv är egentligen ganska kort jämfört med de 80-90 en människa har. Vem lever ett extremt perfekt och hälsosamt liv hela sitt liv?

    Tänk på de som arbetar som byggarbetare då som andas in damm och föroreningar, eller de som arbetar med röntgenapparater. De är ju också utsatta för strålning och att andas in giftiga partiklar mer än andra människor. Känner en byggarbetare som åkte på värsta lunginflammationen pga inandning av damm, så illa att de fick dra ut vätska ur lungan på honom. 

    Finns så mycket skit att vara rädd för. Jag förstår dig. Är likadan eller har ialflall varit, men börjar ändra mig och försöker tänka att man faktiskt inte kan vara perfekt och bo på perfekt ställe helt utan risker. 

    Apropå rökning så tror jag att risken att få lungcancer blir mindre ju yngre man är när man slutar, dvs om man är under 50 och slutar så är det bättre än över 50, nåt sånt, och att man efter 10 år ligger på en jättelåg risk att utveckla lungcancer jämfört med innan,nästan  lika låg som en icke-rökare tror jag. 

    Tänk också på dem som jobbade i restauranger förr då, som andades in alla passiv rök när alla faktiskt rökte inomhus.... 

    Sen får man väl också tänka att ok, kanske det hänt att radonet varit högt ibland, vem vet hur det är på ens arbetsplats då? Men man är ju inte där 24h om dygnet heller. Varken hemma eller någon annanstans. Samt att sommartid är man mycket ute.

Svar på tråden Radon i hyresrätt