Anonym (XXX) skrev 2024-03-22 10:16:41 följande:
Det ser man ju vilka gravgåvor män respektive kvinnor fått med sig. Männen fick yxor och knivar, kvinnorna lerkärl och nålar... Vidare ser man det på grottmålningarna. Och på hur de s.k. stenåldersfolken lever idag, där inget har ändrats under tidernas gång - i Amazonas och på Stillahavsöar mitt ute i ingenstans.
Vidare var kvinnorna antingen gravida eller ammande nästan hela livet på den tiden. Då går det inte så lätt att springa efter - eller ifrån - en sabeltandad tiger... Och jaktexpeditionerna varade ju i flera dagar. De kunde inte bara lämna ett dibarn i flera dagar och delta med mjölkstinna bröst, heller. Nä vi kan nog vara säkra på att arbetsuppgifterna var rejält könsuppdelade på den tiden.
Skulle du själv sova ute i det fria om du hittade en grotta att krypa in i? På denna tid fanns det ju inga tält och dunsovsäckar som lätt kunde bäras på ryggen, medan man förflyttade sig till nästa boplats. Utan det gällde att ta vara på det tak över huvudet som man kunde hitta.
I Sverige bodde vi sällan i grottor, de som bodde här byggde hus
tex boplatsvallar, när de inte säsongsmässigt följde byten för jakt, och i norra Sverige hade man ju kåtor, och så följde troligtvis familjerna med när man jagade eftersom man rörde sig efter hur djuren förflyttade sig. Kvinnorna fick relativt få barn troligen pga att de ammade så länge. Det finns inget som säger att kvinnor inte jagade. Tvärtom finns många fynd som tyder på att kvinnor i Norden jagade. T.ex. kvinnan från Barum.
Sabeltandade tigrar fanns inte i nuvarande Sverige.
Faktiskt var inte heller barnadödligheten så hög på stenåldern som någon tidigare skrev, den blev vanligare senare när vi började leva mer i samhällen, då infektioner blev vanligare.