Inlägg från: trollhona |Visa alla inlägg
  • trollhona

    Läxa på lovet?

    Läslov kallas det numera, man ska läsa under loven och det gäller även i lågstadiet. Enormt positivt att uppmuntra läsning hos barn tidigt. Vad är det att gnälla på?

  • trollhona
    Anonym (Läsa) skrev 2024-03-05 22:30:36 följande:

    Återigen. Jag är helt för att uppmuntra till läsning. Vi läser mycket. Vårt barn läser extremt mycket. Jag anser dock själv att lov bör vara läxfria. Därför undrade jag om andra också hade läxa på lovet. Beskriv gärna, var är gnället?


    Och mitt barn lärde sig läsa vid 3år och läser litteratur ämnat för äldre... Men han har klasskamrater som fortfarande lär sig alfabetet, så jag vet att min sons kunskap är ett särfall och det är inte egentligen för honom som läsläxan är till för, utan att alla barn ska följa en läroplan och lära sig att det är viktigt läsa. Oavsett vad föräldern tycker om lovledighet eller om boken man tilldelas. Vi har skolplikt och när loven ger ynnesten att slippa vara på plats på skolan så innebär det inte automatiskt att skolplikten försvinner utan det är fullständigt logiskt att man tilldelas en eller flera uppgifter under den perioden.
    Varför ens ifrågasätta? Det låter som gnäll, att man som förälder måste umgås med sitt barn en obligatorisk kvart för läsläxan och inte får vara på afterskin i åre.
  • trollhona
    Anonym (Läsa) skrev 2024-03-06 12:14:55 följande:
    Vilket jäkla påhopp ditt sista stycke är! Du är så fel ute att det inte finns och låter mest bitter och ogin. Är du kanske avundsjuk på andra föräldrar som kan resa med sina barn? Det låter mest så. Vi sitter i vårt fritidshus och njuter av att vara lediga tillsammans.
    Tack för att du bekräftade tesen. Japp, sitter här nyss hemkommen från disneyland och gråter krokodiltårar för att vi tvingades läsa Robin-boken i 15minuter. 

    När vi nu talar läsförståelse så bör du ju också förstå att loven inte är att likställa med semester för vuxna. Därför gäller skolplikten, och vad du "tycker" om det är irrelevant, den är till för att alla barn ska ha samma läroplan och läroplanen innebär att läxor ges för att upprätthålla kunskap (för alla barn, inte bara din) och att skapa ett föräldraengagemang och delaktighet i barnets utveckling. 
    Om ni nu läser så mycket så borde grundläggande samhällskunskap vara naturligt, skolan är en läroinstitution för alla barn och existerar inte bara för din familj. Du säger att du "pratat" med läraren men det verkar ju inte lett till något, då har barnet antingen inte de kunskaperna du tror att de har eller så har barnet inte bevisat dem för läraren. Ta kontakt med specialpedagogen för anpassning av läxorna.
  • trollhona
    Anonym (Läsa) skrev 2024-03-06 12:49:09 följande:

    Vi har fört diskussioner med lärare, ja. Vi har tagit det på rektorsnivå, men rektor vägrar göra anpassningar. Inga barn får heller hoppa upp en klass i den här rektorns skolor. Via en bekant som är lärare, har vi fått veta att rektorn har ett rykte om sig att vara mycket speciell. Vi anar varför och står i kö till andra skolor.


    Nu har jag ändå ett barn som älskar skolan, så vi har inga problem med vare sig läxor eller undervisning. Han älskar helt enkelt skolmiljön så till den milda grad att han gråter när han är hemma sjuk och missar skolan. Så nej, min negativa inställning till läxor på lov, rör faktiskt inte mitt barn specifikt. 

    Vad jag tycker är absolut irrelevant. Det är egentligen irrelevant för tråden också, eftersom frågan var om det är brukligt att ge läxa också över lov. Jag kan inte för mitt liv förstå varför den frågan är så provocerande?


    Jag missbedömde din intention om frågan TS, ber om ursäkt. Merparten av alla trådar på FL som ifrågasätter läxor är just för att föräldrarna tycker att det är "jobbigt" och upplever att det är skolans ansvar att lära ut allt till barnen för de vill inte ta ansvar själva.

    Om det är så att ditt barn har en kunskap som behöver extra uppmärksamhet så ska ni absolut fortsätta driva det.
    I min egen erfarenhet: Rektorer är svåra, och om du säger att denna är speciell så kan det bli svårare. Men för att ge lite tips, att flytta upp en klass är väldigt ovanligt, och det är i slutändan rektorn som har sista ordet. De vill sällan godkänna uppflytt för när det är gjort så får man inte flytta ned barnet om det visar sig inte fungera. Så räkna inte med att det blir bättre på en annan skola.
    Anpassningar däremot SKA ordnas för barnet. Direkt. Om det är så att ditt barn ligger långt före de andra barnen så kanske han skulle må bra av att få en annan lärobok att arbeta med vid sidan om den klassen har.
    Mitt tips är att du kontaktar EHT och begär ett möte, så får din son visa vad han kan och man gör en plan utefter det, han kan tex få tid för extra läsning under lektionstid så han inte sitter och ältar ABC. När det gäller läsläxan ta upp med läraren vari problemet ligger och att han läser texten kanske bara två gånger och samtidigt får en mer avancerad bok att läsa och göra en uppgift till. Fördelen med att kontakta EHT är att det blir ett officiellt möte där man måste dokumentera och göra en plan, så det är inget de kan komma undan senare om anpassningar inte görs. Sedan har ni rätt till uppföljning och då kan du fortsätta bygga på vad som behövs förbättras.

    Lycka till.
Svar på tråden Läxa på lovet?