• Tink

    Vad avgör könet ? Kan man påverka de själv ?

    Det som avgör ifall det befruktade ägget blir en pojke eller flicka är spermien. Ägget har endast kvinnliga könskromosomer (X), medan spermierna har antingen kvinnliga (X) eller manliga (Y) könskromosomer. Vilken av spermierna som befruktar ägget avgör alltså könen på barnet.

    Det finns ingen som helst koppling mellan vilken ställning man använder eller vilken tid på dagen som befruktningen sker, det är i princip endast slumpen som avgör.

  • Tink
    EnAnonumius skrev 2024-02-01 08:57:35 följande:
    Undra vilka sidor du har varit på när man "läser lite olika".

    Den kunskapen ingår ju i grundskolans biologi..
    Det är spermien som avgör könet på barnet, då de innehåller antingen x-kromosom eller y-kromosom.
    Kvinnans ägg är alltid X-kromosom.
    I Bibeln står det ju att Maria fick ett gossebarn utan att ha blivit befruktad av en man. Så hon lyckades ju producera XY-kromosomer alldeles på egen hand. Om man nu inte utgår att Gabriel liksom, hm, ja, hjälpte till, medan Josef var ute och handlade eller nåt.
  • Tink
    Mrs Moneybags skrev 2024-02-01 10:29:11 följande:

    Det är ju spermien som avgör som flera redan har skrivit.

    Min mamma har dock några teorier. Hon har ju fyra barn, varannan pojke, varannan flicka. Så hon tycker sig veta hur man gör. SkrattandePojke: ha sex på dagen för ägglossning. Pojkspermier är snabbare än flickspermier, så om det inte redan finns spermier därinne hinner de först fram till ägget. 

    Flicka: mannen ska basta eller bada varmt så att pojkspermierna dör, man ska ha sex hela cykeln för att flickspermierna lever längre inuti kvinnan och har då redan hunnit fram till en plats nära ägget när det lossar. 

    "Bevis": de flesta kungliga verkar få flickor först. Detta för att de aktivt försöker få barn för att uppfylla sin kungliga plikt och därmed har sex ofta = flicka. 

    Å andra sidan är det många som tänker att allt detta är nonsens, det blir vad det blir och det är 50% chans att få ettdera könet. Glad


    Det är faktiskt så att det finns en liten större chans att få en pojke än en flicka. Det föds cirka 107 pojkar på 100 flickor, även när man räknar bort könsselektiva aborter.

    I krig och vid naturkatastrofer föds det dock signifikant fler flickor än i normala fall. Man menar att det kan bero på att spontana missfall orsakade av stress hos kvinnan drabbar pojkar lite oftare än flickor.
Svar på tråden Vad avgör könet ? Kan man påverka de själv ?