Inlägg från: Anonym (Ellen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ellen)

    Ferielön och f-ledighet samtidigt

    När jag arbetade med löner på kommun så låg alltid föräldraledigheterna obrutna över sommaren.  Den intjänade ferielönen betalades ut så långt den räckte så att säga (f-ledighet är ju bara grund för ferie o semester i 120 dagar så ibland hade man inte fullt intjänad ferie.)  Men jag kan säga att 99% inte tog ut fp samtidigt.  De hade ju sin vanliga lön. Beroende på lönenivå så kan man hamna rätt högt i skatt också.  Så de flesta var ju glada och tacksamma över att INTE behöva ta ut dagar. 
    Du frågar om "andra lov",  är du i tjänst så har du lön som vanligt på de loven.
    För att ha rätt till lön över ett lov så ska du vara i tjänst minst 7 kalenderdagar i direkt anslutning till lovet enligt bilaga M till kollektivavtalet. 
    Ställ alla frågor till HR eller lönekontoret där du arbetar så ska du förhoppningsvis få bra svar!

  • Anonym (Ellen)
    Janbo skrev 2024-01-15 17:35:50 följande:
    Obrutna över sommaren? Men man får väl inte vara f-ledig och få ferielön samtidigt under semesterperiod? (45 första dagarna på sommarperioden). Jag har fullt intjänad ferielön, dvs vanlig lön hela sommarperioden.

    Med andra lov tänker jag att vi lärare är i regel ?arbetsfria? under lov men har lön som vanligt. Så jag är ju inte ?i tjänst? men får ändå lön. Får jag då ta ut f-ledighet samtidigt? (detta gäller då efter min sammantagna f-ledighet, men vet att jag bara får
    bryta/gå in i f-ledighet 3 ggr/år).

    Tack för ditt svar! Jag ska ringa HR men man ska ju ha tid att ringa inom deras telefontider (inte alltid så lätt, därför jag ligger och fnular på detta om kvällarna 😅)
    Rent tekniskt så söker du ledighet för sammanhängande period, tex 12 april till 31 oktober. Lönesystemet kommer betala ut semesterdagstilläggen i klump i juni och ferielön löpande juni- augusti så långt som dagarna räcker. 
    Går du på ledighet i april så kommer du ha fullt intjänande första sommarlovet. Så jag kan inte se varför du skulle vilja plocka ut föräldrapenning när du har löneutbetalning sömlöst från det att vt24 tar slut till dess att ht24 börjar. 
    Men det är sällan något som arbetsgivaren bryr sig om, du behöver inte ta ut en enda dag föräldrapenning första året om du i vill. 
    Huruvida du får ta fp på andra  lov behöver du nog kolla med f-kassan. Föräldrapenning är tänkt att täcka lönebortfallet i samband med frånvaron. För ett vanligt höstlov tex kanske du bara har en arbetsdag (varierar mellan skolor) men inte något bortfall för de lediga dagarna.
Svar på tråden Ferielön och f-ledighet samtidigt