Vi räknade bakåt, dvs utgick från att när barnet blir fyra så ska det finnas 96 dagar kvar.
Och sen utifrån övrigt regelverk, att man inte behöver ta dagar alls första året, att from 18 mån har man rätt att vara ledig i den omfattning man tar ut dagar, att rätten till ledighet bygger på att man har dagar kvar och arbetsgivarens regler om utbetalning av föräldralön så planerade vi.
Så det blev väldigt lite uttag första året. Sen desto mer från barnets ettårsdag tills det var inskolning på förskolan. Sen ville jag behålla min SGI så under första tiden med deltidsarbete fyllde jag upp med föräldrapenning.
Rätten till hel föräldraledighet när barnet är äldre bygger på att du tar ut fp för motsvarande tid. Du kan alltså inte slänga in 3v föräldraledighet en sommar när barnet är fem år om du inte har dagar kvar. Även om du tänker att det funkar ekonomiskt med ett sånt tapp. Du har inte den lagliga rätten. En del arbetsgivare kanske inte bryr sig medan andra som kan reglerna kommer att säga nej till en sån begäran. Så det beror både på hur flexibla semestrar man har, man kanske inte alls behöver utnyttja den rätten. Samt hur väl ens arbetsgivare följer reglerna.
Och där hjälper ju inte pengar på banken (dvs om du tagit ut dagarna tidigare) om du har en sån arbetsgivare.
Nu är mitt yngsta barn precis igenom förskolan och vi ligger på ca 80 dagar. De får man ju ta ut tills hen är 12 så det känns bra att ha dem. När skolan börjar efter nyår så är det två dagar som fritids har stängt. Där tar jag FL. Och nästa sommar kommer jag tex inte att ha fullt intjänad semester pga bytt jobb så där kommer jag söka 2-3 veckor FL. Det är perfekt att ha när det är lov eller fritids är stängt.
Så om man inte har behov ekonomiskt att ta ut alla dagar första tiden, försök spara.