Anonym (Finns inget bra gluten) skrev 2023-11-21 10:56:21 följande:
Fast nej, då äter du fel. Jag äter inte mejeriprodukter eller spannmål och utöver d-vitamin tar jag inga som helst tillskott. Jag har full koll på mitt näringsintag eftersom jag pga min sjukdom har regelbundna kontroller.
Det finns inga näringsämnen i gliadin eller glutenin som är de två proteinerna som man i Sverige anser vara det gluten man inte tåler när man är glutenintolerant (i vissa länder räknas havre också till att innehålla gluten, även den rena som i Sverige sägs vara glutenfri, så ja, det skiljer sig)
Den näring man sägs få från spannmål kan man väldigt lätt få i sig på annat håll.
Många påstår att man ska äta vete för att få i sig B1, B3 och B9. Men vete innehåller ungefär 11-15% av dagsbehovet av just dessa vitaminer.
Det finns lika mycket vitamin B1 i sparris som i vetemjöl. Det finns betydligt mer B1 i bondbönor, bruna bönor, lax och griskött än i vetemjöl!
Samma gäller med B3. B9 får man främst i sig via gröna bladgrönsaker.
Jag kan göra den listan sjukt lång men du får nog öppna ögon och själv läsa på. En bra balanserad kost utan spannmål och mejeriprodukter går att uppnå fullvärdig näringsmässigt och alltså utan tillskott. Däremot går det inte att göra om man väljer att vara vegan.
Du säger precis det jag säger. Att det finns näringsämnen i gluten som är bra att få i sig. Att dessa också kan finnas i annan mat har jag aldrig sagt emot.
Och jag sa att jag "tvingas" ta mindersler och vitaminer pga jag är glutenintolerant. Att andra inte gör det får stå för dem. Kanske behöver de inte, som dig själv. Kanske får de i sig dessa ämnen på annat sätt. Listan på varför man inte tar vitaminer och mineraler som glutenintolerant kan göras lång. Alla är vi olika.
Förövrigt vet jag väldigt väl i vilken annan man de olika näringsämnena finns. Men för mig så räcker inte så då måste jag ta extra. Men det är mig. Inte generellt.