EpicF skrev 2023-11-21 10:37:05 följande:
Du får nog ta och läsa på lite istället för att få allt sevretat på ett silverfat.
Själv är jag glutenintolerant och har aldrig ätit gluten och "tvingas" ta vitaminer och mineraler som inte hade behövde om jag fått i mig glutenintolerans.
Fast nej, då äter du fel. Jag äter inte mejeriprodukter eller spannmål och utöver d-vitamin tar jag inga som helst tillskott. Jag har full koll på mitt näringsintag eftersom jag pga min sjukdom har regelbundna kontroller.
Det finns inga näringsämnen i gliadin eller glutenin som är de två proteinerna som man i Sverige anser vara det gluten man inte tåler när man är glutenintolerant (i vissa länder räknas havre också till att innehålla gluten, även den rena som i Sverige sägs vara glutenfri, så ja, det skiljer sig)
Den näring man sägs få från spannmål kan man väldigt lätt få i sig på annat håll.
Många påstår att man ska äta vete för att få i sig B1, B3 och B9. Men vete innehåller ungefär 11-15% av dagsbehovet av just dessa vitaminer.
Det finns lika mycket vitamin B1 i sparris som i vetemjöl. Det finns betydligt mer B1 i bondbönor, bruna bönor, lax och griskött än i vetemjöl!
Samma gäller med B3. B9 får man främst i sig via gröna bladgrönsaker.
Jag kan göra den listan sjukt lång men du får nog öppna ögon och själv läsa på. En bra balanserad kost utan spannmål och mejeriprodukter går att uppnå fullvärdig näringsmässigt och alltså utan tillskott. Däremot går det inte att göra om man väljer att vara vegan.