• Aniiee

    JÄVLA tjafs med skolan

    TS ger jag inte mycket för men vill ändå...

    Gluten är gluten är gluten. Gluten är ett protein. Detta protein återfinns i vissa sädesslag.Gluten används för att göra vissa köttersättningsprodukter, som seitan. Gluten i sig är inte "bra" eller "dåligt" mer än något annat protein. Många i tråden verkar förvirra "gluten" med "mjöl" elle rent av "pasta". Det är att sätta vagnen för hästen. Mjöl innehåller gluten, men gluten är inte mjöl, så att säga.

    Med det sagt, kommentarer om att skolan inte serverar "gluten" varje dag, så är det ett påstående som man nog måste belägga och då ha lite kunskap, för igen så är "gluten" inte samma sak som "pasta. Det är lite nitpicky av mig, jag vet, men jag skulle nog säga att skolorna serverar saker innehållande gluten varje eller nästan varje dag, eftersom till exempel de flesta skolor serverar köttbullar, som oftast innehåller skorpmjöl, såser som är redda med vetemjöl, rätter innehållande soja eller fond, osv.


    Ask them for their thoughts rather than assume, and when they speak, listen.
  • Aniiee
    Anonym (Förälder) skrev 2023-11-22 10:18:39 följande:

    Jag är lite kluven i frågan. förstår att det är svårt för skola att tillfredsställa allas önskemål men vart drar vi gränsen?
    Allergier är ju självklart!
    Muslimer som inte äter griskött, de är inte allergiska men ska inte tvingas äta gris!
     Men sen börjar tveksamheterna, vegetarianer och veganer anses ha rätt till anpassad kost men om man som ni vill utesluta gluten så är det inte ok!? Varför är det mer ok att välja bort animalier än att välja bort gluten eller något annat? Vart drar vi sedan gränsen? Egentligen borde väl gränsen dras redan efter allergier? Allt annat är ju självvalt? Eller ska alla få den kost de önskar? Det skulle ställa till en hel del problem men vad är egentligen rätt?


    Det handlar väldigt mycket om kostnaderna och volymerna och dessa hör ju ihop. De flesta skolor som har ett högstadium brukar servera en "normalkost"lunch och en vegetarisk, med tanken att om normalkosten innehåller fläsk så kan muslimerna som finns på skolan äta vegetariskt, vilket även många andra elever i tonåren gör av olika anledningar, även om de inte är vegetarianer. Det är alltså värt det att servera vegetariskt som standardalternativ. I invandrartäta skolor kan det vara värt att ha ett fläskfritt alternativ också, särskilt om skolan sträcker sig hela vägen från lågstadiet till högstadiet.  Det kan mycket väl vara så i en skolmatsal att 50% av eleverna äter normalkost och 50% äter vegetariskt av ett gäng anledningar.

    Det är först efter det vegetariska alternativet införts som det kan vara idé att diskutera. Hur många elever i hela Sverige tror du har föräldrar som kräver glutenfritt bara för att? Jag tror de är lätträknade. 
    Ask them for their thoughts rather than assume, and when they speak, listen.
Svar på tråden JÄVLA tjafs med skolan