• Anonym (Bodil)

    Har ni förtroende för svensk socialtjänst?

    Jag hade stort förtroende för dem tills min egen familj blev utsatt. Det är det vidrigaste jag någonsin varit med om och barnen lider fortfarande av det soc utsatte dem för.

    Sammanfattning av våra erfarenheter: stor kunskapsbrist om npf och psykisk ohälsa, omedvetenhet om den kunskapsbristen, tar inte till sig vad psykologer och sjukvårdspersonal säger, arroganta, oproffessionella och känslokalla i bemötande, oförmåga att undersöka objektivt utan letar bara bevis för sin förutbestämda tes. Uttalanden från familjens omgivning och professionella som motsäger deras tes ignoreras. Förklaringar från föräldrarna ignoreras. 


    Soc har traumatiserat mina barn. Genom sina åtgärder har de försvårat diagnosticering och behandling. De har också använt våld mot barnen. 

    Även skol- och vårdpersonal är kritiska. 


    De s.k. råd soc gav oss är raka motsatsen till det både litteratur på området och psykologerna på BUP rekommenderar. Fortroendet ligger långt ner på minusskalan. 

  • Anonym (Bodil)
    Anonym (Nej) skrev 2023-10-29 16:41:52 följande:

    Det finns ingen rättssäkerhet. Det finns ingen upprättelse att få. Inga ursäkter när de gör fel.


    Exakt min upplevelse. 
  • Anonym (Bodil)
    Anonym (Ani) skrev 2023-10-30 00:10:07 följande:
    Så du skulle hellre se att säg 2 barn per år dör/råkar illa ut för att de omhändertar två barn för lite än att 2 föräldrar får sin stolthet sårad för att de tar 2 barn för mycket?

    HUR kan du tycka att det är bättre? DET är en konstig syn om något!

    Det handlar inte om min stolthet. Den är extremt underordnad. Sanningen att säga har den aldrig någonsin varit aktuell att fundera över. 


    Jag har betydligt värre problem att hantera än sårad stolthet. Jag har numera ett barn som inte har vågat gå ut på flera månader pga rädsla för att bli kidnappad. Detta efter att med våld blivit sliten från oss föräldrar. Redan efter ca en vecka blev det uppenbart för soc att de gjort ett felbeslut (fast så uttrycker de det så klart inte själva) och efter ytterligare några dagar var barnen tillbaka med oss. Men skadan var gjord. 

  • Anonym (Bodil)

    (2) verkar ha liknande erfarenheter som jag av kvaliteten på soc utredningsförmåga. Ser man det från soc sida är det en myndighet där få vill jobba. Många av handläggarna är unga med för lite utbildning och erfarenhet. Arbetsplatsen är känd som dålig och de har hög personalomsättning. Många som kan tar sig därfrån. Kvar blir de unga och nyutbildade. De har inte den kompetens som behövs men tvingas ta väldigt svåra beslut på kort tid, för de är generellt för få handläggare för att egentligen hinna med. 

    Jag tror inte att folk som jobbar på soc är onda utan det finns flera systemfel som skapar en osäker situation. 

  • Anonym (Bodil)
    Anonym (Elisa) skrev 2023-10-30 09:43:50 följande:
    Det kan lika bra få ödesdigra konsekvenser om dom tar barn "av misstag"  såklart..-
    Ja. Mina barn ville stundom inte leva längre under tiden med soc. Hade de varit äldre hade de kanske gått till handling. 
  • Anonym (Bodil)
    Anonym (Superman) skrev 2023-10-31 06:10:39 följande:

    Skönt att felaktiga beslut från soc kan överklags till domstol och ändras. 


    Men då är det för sent. Barnet är redan skadat. Vi hade flera yrkesverksamma (i vården) kring barnen som sa att ett omhändertagande inte vore bra. Men soc körde på sin linje ändå. Och i synnerhet ett av barnen blev mycket allvarligt skadat. Och då kom ändå våra barn till en bra jourfamilj. 

  • Anonym (Bodil)
    Anonym (Elisa) skrev 2023-10-30 23:32:46 följande:
    Precis dom behövs inte!

    Eftersom dom gör fler fel än rätt så kan dom bara lägga ner, istället, och bespara befolkningen på skattemedel som går dit i onödan istället...

    Socialtjänsten behövs! 


    Men de behöver få tillräckliga resurser och kompetent personal. Det finns allvarliga brister i dagens socionomutbildning och nyutbildade behöver mer stöd.

  • Anonym (Bodil)
    Anonym (Nänä) skrev 2023-11-03 00:36:07 följande:
    Men samtidigt känns det som om alla handläggare vi träffat har varit otroligt inkompetenta när det gäller autistiska barn. I bästa fall kan man lirka dem till att komma till samma hjälpinsats som jag själv klurat ut långt innan jag träffade dem. De skulle aldrig förstå resonemanget bakom däremot. Det känns lite som att förklara högre matematik för ett mellanstadiebarn - hur mitt barn (inte) fungerar ligger alldeles för långt bortom deras begreppsvärld. Och samtidigt anser de att de har tolkningsföreträde och att vi föräldrar är allvarligt misstänkta för att ha dåligt omdöme. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta eller bara dunka huvudet i väggen.

    En gång tog i alla fall en handläggare ett "utredningsteam" till hjälp. Sex månader in i utredningen och utan att erkänna att hon inte hade en aning vad hon skulle tro. Men de på utredningsteamet (nya precis varje gång) hade uppenbarligen träffat autistiska barn tidigare och hade koll. Skönt att för en gångs skull tala med någon som har möjlighet att relatera till vad jag försöker säga. Sedan kopierade handläggaren i princip rakt av, och tack och lov så står det sedan dess i journalen att vi är utmärkta föräldrar med en oförstående omgivning. Det har gjort våra kontakter med handläggarna betydligt enklare sedan dess. Även om vi fortfarande måste lirka som sjutton för att få dem rätt fortfarande. Trots allt är ju de "experterna" och kan inte bara tro oss på vårt ord.

    Oj, här var det stooor igenkänning!, även om vår kontakt med soc var mycket kortvarigare än er. Det går liksom inte att diskutera den här sortens barn med någon som inte har rätt förförståelse.


    Det har varit en sån lättnad att samtala med BUPs psykolog, elevhälsan och den expert som skolan tagit in. Istället för att lägga 90% av samtalstiden på att försöka förklara barnens grundproblematik och varför deras metoder inte kommer att fungera har vi kunnat börja prata om de problem som finns och möjliga lösningar direkt. 

  • Anonym (Bodil)
    felicityporter skrev 2023-11-03 12:21:26 följande:
    Ojojoj, shit vilket bra inlägg och det är en helt klockrent och trots att jag inte har autistiska barn (men annan problematik) så är igenkänningsfaktorn skyhög! Det är riktigt sorgligt faktiskt, människor som inte har någon som helst aning om vad de ar att göra med men som ändå sitter på makten och agerar som de TROR är bäst istället för att ha kunskaper och erfarenheter att luta sig mot.

    Och grundproblemet är att det inte ingår i deras utbildning. Tanken är att de ska ta in den kunskapen utifrån, men det verkar finnas någon sorts motstånd mot det. Kanske är det något som händer om man för det mesta i sitt yrke faktiskt är experten, den som vet mest och har som uppgift att instruera och bestämma över andra. Och sen plötsligt ska man kliva ur den rollen och vara den okunniga som behöver be om råd - och handläggarna ska dessutom göra detta inför de människor de är satta att bestämma över. I vårt fall satt det kanske extra långt inne eftersom experterna höll med oss föräldrar. 

  • Anonym (Bodil)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-11-03 08:13:13 följande:
    Vad var inte bra med komet? Kan i och för sig tänka mig att om ni innan kursen redan fått 6 socanmälningar så var problematiken så allvarlig att Komet eller annan föräldrautbildning inte fungerar. Föräldrautbildningen bör nog påbörjas tidigare. Vi gick med våra tvillingar när de var tre år, när vi kände att föräldraskapet var tufft. Sen gick vi ett program när tvillingarna var femton år , för tonårsföräldrar

    Så kan det vara. Det kan också vara så att barnet i fråga har andra behov än de flesta andra och att råden i utbildningen därför inte är användbara. 

  • Anonym (Bodil)
    Anonym (N) skrev 2023-11-03 22:57:54 följande:

    Det kan ha haft att göra med personerna som höll i det. Det var otroligt simpelt, det enda som var givande var samtalen med föräldrarna. Vi fick titta på klipp där det var helt uppenbart att föräldrarna var grundorsaken till problemen. Typ tonåringar som inte ville gå och lägga sig eller gå upp på morgonen. Där föräldrarna på första filmen bara tjatade och skrek, och andra visade hur man skulle göra  


    visste inte att det var en sån låg nivå, även om det säkert är ett vanligt problem hos många. 


    våra problem låg på en helt annan nivå och det höll övriga också med om. Dock hade alla våra barn autism och adhd vilket vi uppfattade att personen inte hade lån erfarenhet av. 


    komet hade aldrig vart aktuellt hos oss även innan socanmälningarna. Dock var anmälningarna egentligen inte allvarliga eller ens befogade, kanske alla säger men om jag berättar om det tror jag folk skulle hålla med.


    även om det fanns en viss problematik. 


    Känner igen beskrivningen av kursen precis. Den handlar ju inte om de problem som vi har (rädsla för vissa ljud, trötthet efter sociala aktiviteter, oro inför förändringar mm). Men ändå skulle vi tvingas dit och sitta av tiden - tid som vi mycket hellre hade spenderat med barnens psykolog, som faktiskt vet vad han pratar om och kan ge användbara råd. 


    Att soc bara har de här kurserna och inte heller verkar inse att de handlar om helt fel saker är bara ytterligare exempel på den kunskapsbrist organisationen lider av. 

  • Anonym (Bodil)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2023-11-05 07:57:55 följande:
    Ger inte habiliteringen föräldrastöd och utbildning när det gäller barn med autism? Då kanske det är habiliteringen som skall ge detta stöd.

    Barnet har ingen diagnos (än). Vi hade påbörjat möten hos bup angående bla det. Men vården avbröts av soc åtgärder. Tyvärr tvingade soc oss att göra en massa grejer som innebar att barnet inte orkade med någon kontakt med bup. Ett barn kan inte jobba med sina problem när hen utsätts för trauman och svåra stressmoment. Under soc åtgärder handlade det bara om att överleva en dag i taget.  


    Men vi föräldrar hade hela tiden tät kontakt med bup. De har varit jättebra! Det var en bisarr situation där bup stöttade oss i hur vi skulle hjälpa barnen genom soc åtgärder så gott det gick. Sen när soc äntligen släppte oss har bup kunnat träffa barnet igen och fortsätta undersökning och behandling, men, som sagt, i ett läge mycket sämre än det som var innan soc körde igång. 


    Så jo, stöd fanns, men soc hindrade barnet från att få det. 

  • Anonym (Bodil)
    Anonym (N) skrev 2023-11-05 11:22:28 följande:

    men det var inte längesen jag satt med personalen på mini Maria och berättade hur orolig jag var för soc när dom tyvärr var tvungna att göra en orosanmälan (automatiskt efter en viss tid)  Dom skrev en jättebra anmälan med noll oro från deras sida. så jävla löjligt bara att dessa automatisk anmälningar ska göras "bara för att" 


    satt med sköterskan på bup med och berättade om rädslan för soc. Hon hade själv jobbat som socialsekreterare.  


    Vi har också en fd socialsekreterare i vårdkretsen kring barnen. Hon varnade soc för vad deras åtgärder skulle innebära för barnet. Men soc brydde sig inte. 

  • Anonym (Bodil)
    Anonym (M) skrev 2023-11-15 17:44:32 följande:

    Har du något exempel på omhändertagande för minsta lilla? Soc får inte uttala sig i enskilda ärenden, så vem säger att handlar om minsta lilla? 


    Våra barn omhändertogs utan existerande orsak. En anmälare ljög och trots att vård- och skolpersonal protesterade valde soc att lyssna på den anmälaren. Efter utredning la soc ner ärendet utan fortsatta åtgärder. Psykiatrin och elevhälsan anser inte att vi brister i föräldraförmåga. Vissa har tom uttryckt motsatsen. 


    Viisst, det anmälaren påstod var ju inga småsaker, men soc misstag var att lyssna på en som misstrodde föräldrarna istället för de 10 som backade oss och avrådde från omhändertagande. 

  • Anonym (Bodil)
    Anonym (Ani) skrev 2023-11-16 14:38:13 följande:
    Och det gör ju sällan de som går ut i tidningen för att prata om att de blivit felbehandlade, se tex den länk nån bifogade här. 
    Det står ofta en massa annat i utredningen, tex om föräldrarnas egen barndom och deras familjer, och jag kan förstå om man inte vill lämna det i händerna på en främling. Vi har låtit BUP läsa och de hade typ inget positivt att säga om det soc gjort. 
  • Anonym (Bodil)
    Anonym (Fundersam) skrev 2023-11-17 08:22:28 följande:
    Jag förstår att det kan handla om svåra bedömningar, men det är ingen ursäkt för att göra fel. Sedan tycks det vara en utbredd föreställning att det är bättre att rycka upp ett barn för mycket från sina föräldrar, än ett för lite. De som blir utsatta lär dock inte hålla med. Vare sig föräldrar eller barn. Sedan ska man vara medveten om att när något sådant här händer skapar det stort trauma för föräldrar och barn. Saken blir så att säga inte ogjord bara för att man får tillbaks sitt barn. Det skapar rädsla, oro, irritation, ångest, sömnstörningar m.m. m.m. I det läger frånsäger sig soc allt ansvar what so ever.

    Håller med. Vi fick ju tillbaka våra barn snabbt, men soc villfarelser har orsakat dem stort lidande och familjen har förlorat mycket inkomst. Den oro vi föräldrar känner för barnens mående har gjorts mycket värre eftersom vi nu dessutom är rädda för att soc ska komma tillbaka och rasera det vi lyckats bygga upp. 


    Jag hade kunnat acceptera att felbedömningar görs om de hade gjorts med ansats att göra ett ordentligt jobb. Men vår kontakt med soc präglas så mycket av slarv och hafsverk. 

  • Anonym (Bodil)

    Fundersam och SYSTEMFEL: jag delar er uppfattning till mycket stor del. 


    Ett av våra barn var allvarligt sjuk, men soc hävdade att det var vi föräldrar som orsakade symptomen. (Barnet har nu fått läkarhjälp och mår bättre.) Soc. tog beslut om saker de hade noll kunskap om och när vi föräldrar blev upprörda och protesterade mot att vårt barn utsattes för stress och trauman och att soc tvingande åtgärder hindrade barnet från att få vård fick vi veta att vi var psykiskt labila och hade anpassningssvårigheter. 

  • Anonym (Bodil)
    Tom Araya skrev 2023-11-20 08:48:20 följande:

    Minst fyra gånger larmades socialtjänsten i Eslöv ? innan flickan höll på att dö av ättika ? Sydsvenskan

    Jörgen Larsson, barn- och utbildningschef i Eslöv, vill inte kommentera fallet utan hänvisar till sekretess.


    ?Eslövs kommun har gjort vad som förväntas av oss enligt lagar och förordningar?, skriver han i ett mejl till tidningen.


    Larmades om flickan flera gånger ? utan resultat (msn.com)

    Syskonen i Älvsbyn har också drabbats hårt. Nu på nyheterna idag fick jag veta att mamman till den tonårspojke som sköt ihjäl en polis 2021 hade bett soc om hjälp flera gånger. Bland annat för att hon hade starka aningar om att han planerade skjutvåld. Hon hade då redan larmat tidigare, när han misstänktes planera ett knivdåd. https://sverigesradio.se/artikel/skarpa-varningarna-till-socialtjansten-innan-17-aringen-skot-polisen


    Men för min familj räckte det med en (1) anmälan, som dessutom vård- och skolpersonal sa inte stämde med deras uppfattning. Och då omhändertogs barnen. Det finns ingen logik. 

Svar på tråden Har ni förtroende för svensk socialtjänst?