• Anonym (Ani)

    Har ni förtroende för svensk socialtjänst?

    Anonym (Fundersam) skrev 2023-10-29 16:15:14 följande:
    Har ni förtroende för svensk socialtjänst?

    Har noterat att det finns en del trådar om svensk socialtjänst.
    De flesta som startar trådar är väl missnöjda på ett eller annat sätt. 

    Jag undrar om ni själva har förtroende för den här institutionen? Tänker på rättssäkerhet, objektivitet, integritet och bemötande. 

    I de fall olika former av tvångsåtgärder, omhändertagande etc sker. Har då alltid socialtjänsten på fötterna tror ni?

    Har sett att man från vissa håll kallar kritik för desinformation. Är all kritik desinformation?

    I de fall socialtjänsten begår misstag. Får de drabbade då upprättelse? Går det ens att få? Hur åtgärdar man ryktesspridning som exempelvis ett felaktigt omhändertagande kan ge upphov till? 


    Jag har stort förtroende för dem.
    Tvångsomhändertaganden är ju såklart ett tungt ansvar att ta, framförallt under tidspress. Inte konstigt att det blir fel ibland, det är ju människor som tar besluten, och hellre kanske ta ett barn för mycket än att man missar något och något hemskt händer, det har ju också hänt..
    Sen kan de ju rikta intern kritik om tex en chef tycker att fel beslut tagits.

    Beror på vad man menar med upprättelse, att man får tillbaka sitt barn och en ursäkt från handläggaren och dess chef är ju definitivt upprättelse.

    I trådar i detta forum och liknande hörs ju bara Ts version av det inträffade, vilket såklart kan leda till att desinformation sprids. 
    Ta ett uppmärksammat fall där soc har gjort by the book, men föreställ dig vad den föräldern som tycker att de gjort fel skulle skriva i en tråd så kan du ju tänka dig hur den tråden skulle låta. 


    Det som kan påverka mitt förtroendet är väl om jag skulle möta en väldigt ung person i ett ärende, någon utan livserfarenhet, som kanske inte är så bra människokännare, och utan egen erfarenhet av att vara förälder.

  • Anonym (Ani)
    Anonym (Elisa) skrev 2023-10-29 22:29:54 följande:
    HUR kan du tycka att det är BÄTTRE om dom "tar ett barn för mycket" ?

    Konstig syn!

    Tror inte att varken föräldrar eller barn där socialtjänsten "tagit ett barn för mycket" från familjen skulle hålla med dig om det alls!

    Det måste ju vara fruktansvärt, både för barn och föräldrar..
    Så du skulle hellre se att säg 2 barn per år dör/råkar illa ut för att de omhändertar två barn för lite än att 2 föräldrar får sin stolthet sårad för att de tar 2 barn för mycket?

    HUR kan du tycka att det är bättre? DET är en konstig syn om något!
  • Anonym (Ani)
    Anonym (Elisa) skrev 2023-10-30 01:11:41 följande:
    Jag var inte den enda i tråden som tyckte det var ett konstigt resonemang, att tycka att det var bätrre att socialtjänsten tog 2 barn FÖR mycket!

    Om dom tar 2 barn för mycket, så har dom ju gjort fel...
    Men...Då menar du ju att det är helt ok för soc att bara komma och plocka vilka barn som helst. ok! 

    Bara dom "ber om ursäkt sen" 
    Då skulle du inte bry dig om dom h
    mtade dina barn av misstag, heller, då antar jag..
    Utan bara bli "lite sårad" , för soc måste ju ändå gå efter att dina barn KAN dö eller råka illa ut..

    Är det så du menar.att.du skulle själv vara helt ok med att soc tog dina ev barn--Ok tycker du så så får du ju göra det!

    Men att barn råkar illa ut, händer väl ändå oftare när dom bor/bott hos andra än sina riktiga föäldrar......

    Sen tror jag nog att föräldrar OCH barn skulle bli mer än "bara lite sårade" om Soc tog deras barn utan att dom ens behövde ta barnen..

    Om de tar två barn för lite har de ju också gjort fel och om det dessutom får ödesdigra konsekvenser....


    Självklart är det aldrig bra om de gör fel överhuvudtaget, men om man måste välja i det stora hela så är det väl bättre att ett barn som inte far illa omhändertas under en utredning än att ett inte gör det vilket leder till att det dör eller misshandlas?
    (Personliga känslor undantagna)

  • Anonym (Ani)
    Anonym (Elisa) skrev 2023-10-30 09:43:50 följande:
    Det är din uppfattning! Inte min..

    Enligt mig så är det inget litet "fel" som Soc ens ska kunna göra, aldrig någonsin..

    Jag har inga egna barn, men jag kan ju föreställa mig hur föräldrar och barn som soc jäklas med i onödan skulle må skitdåligt..
    Barn och föräldrar som varit med om att Soc gjort ett sånt stort fiasko, håller nog inte med i att soc ska räkna bort deras personliga känslor!

    Det kan lika bra få ödesdigra konsekvenser om dom tar barn "av misstag"  såklart..-

    Jag har inte sagt att det är din uppfattning, det är du som sysslar med att skapa halmgubbar och pådyvla andra åsikter de inte uttryckt. Jag har tex inte sagt att soc ska räkna bort personliga känslor.

    Självklart vore världen bättre om ingen nånsin gjorde något fel, och klart det är beklagligt när de tar fel beslut att omhänderta ett barn. Men de som tar besluten är människor och människor kan göra fel, och att ta ett snabbt beslut på fredagkvällen när oro har uttryckts för att ett barn ska fara illa är inte lätt.


    Det kommer bli fel, åt båda hållen, men där anser jag att det hellre får bli fel åt det hållet att barnet kan lämnas tillbaka och en ursäkt ges än åt hållet att barnet inte överlevde för att man inte vill råka ta ett barn i onödan...


    Sen är det ju inte så att soc jäklas med folk hur som helst. De gör ju en utredning för att någon i barnets närhet uttryckt en oro, sen kan den oron varit obefogad, det är ju det soc?s utredning ska ta reda på. 

  • Anonym (Ani)
    Anonym (Elisa) skrev 2023-10-30 11:12:59 följande:
    Lugn och fin..

    Varför försvar du deras tabbar så mycket för? 

    Det enklaste är ju att dom gör sitt jobb istället och låter bli att göra något fel över huvudtaget..eller hur!? Istället för att jäklas med folk.. // Skrattande

    Då blir inga barn eller människor skadade alls istället..

    Återigen, lägg ner dina halmgubbar och härskartekniker om du ska kunna ha en seriös diskussion med nån. Blir svårt att ta dig på allvar när du hittar på saker i inlägg efter inlägg...


    Ja i en perfekt värld gjorde ingen människa något fel och då hade ju inte soc behövts eftersom alla barn hade haft en bra situation..😊

  • Anonym (Ani)
    Anonym (insyn och erfarenhet) skrev 2023-10-30 10:22:37 följande:

    Detta är en helt omöjlig fråga att diskutera sakligt i ett sånt här forum. Det beror på flera olika faktorer.

    Jag har en del insyn då jag samarbetat runt ärenden med socialtjänsten i olika kommuner genom åren. Jag har också viss erfarenhet av personliga ärenden.
    Min uppfattning är att socialtjänsten gör ett bra jobb trots att förutsättningarna är i princip omöjliga för enskilda handläggare.
    Personalomsättningen är enorm, i många fall går det inte att rekrytera nödvändig kompetens och relativt oerfarna socialsekreterare tvingas handlägga mycket svåra och komplicerade ärenden.

    Trots detta lägger man sin själ i arbetet och hjälper/räddar väldigt många människor från att fara illa. Tiden, förutsättningar, resurser och brist på erfarenhet leder till att misstag ändå sker. Inte olikt andra myndigheter.


    Varför går detta inte att diskutera i ett sånt här forum?
    Några punkter.
    1. Sekretess och integritet.
    Socialtjänsten får ständigt kritik från alla håll. Antingen anses man ha gjort för mycket (som ex. från tråden, omhändertaganden som sedan visat sig inte varit nödvändiga - obs. beslutet kan ändå varit korrekt utifrån den information som fanns tillgänglig vid tidpunkten)
    eller också har man gjort för lite (som fallet med "lilla hjärtat") och barn har fallit offer för en våldsam förälder etc.


    Socialen kan aldrig diskutera dessa ärenden i detalj och därför aldrig riktigt försvara sig mot kritiken, oavsett om den är berättigad eller felaktig.

    2. "Offer" har alltid tolkningsföreträde i media.
    På grund av punkt 1. får offren alltid tolkningsföreträde i media. Det är omöjligt för socialtjänsten att "vinna" en debatt i media runt ett särskilt ärende. Detta är en del av spelreglerna som kan vara viktiga att hålla koll på för utomstående som läser subjektiva inlägg från förtvivlade anhöriga i enskilda fall.

    3. Okunskap om lagstiftning, rutiner och erfarenheter
    Den enskilda som blir föremål för myndighetsutövning har sällan eller aldrig koll eller förståelse för socialtjänsten agerande, det ligger i sakens natur att man blir upprörd och känner sig utsatt.
    Detta går inte att komma ifrån utan är något man får acceptera och förhålla sig till.
    Nästan alla föräldrar blir exempelvis rädda, upprörda och anser sig vara felaktigt utsatta när barnet blir föremål för en orosanmälan. Bilden är självklart olika eftersom man tror sig veta bäst som förälder, det finns en skam och en massa känslor av att "dömas" som oduglig förälder.


    Nästan alla har svårt att förstå myndigheters ansvar när det gäller att värna och skydda barn. En orosanmälan kräver varken bevis eller tvärsäkra underlag, en viss oro är tillräcklig för att utreda - för säkerhets skull.

    4. Snedvriden rapportering
    Att hamna i en utredning inom socialtjänsten är skambelagt. Ytterst få om någon pratar högt om detta, kanske inte ens till sina närmaste släkt och vänner. I alla de fall där socialtjänsten skött sitt jobb, agerat professionellt och avslutat ärenden är det ingen som skriver eller säger något.
    Oklart hur många ärenden socialtjänsten hanterar varje år men ingen hör något om alla de fall då man gjort det man skulle och levererat bra beslut, stöd, åtgärder etc. Det är tyst om dessa.
    Väldigt många missnöjda "offer" för beslut och åtgärder låter högt i sociala medier, ibland i etablerad media. Ibland har man saklig grund och misstag har begåtts (det är inte tillräckligt ovanligt), ibland är man bara subjektivt "kränkt" och anser sig utsatt - osakligt.


    det ligger i sakens natur att det aldrig går att få fram hur väl socialtjänsten sköter sitt uppdrag. Kanske (troligen) finns det uppföljningar och utvärderingar men jag har aldrig sett media rapportera om dessa. Det är nog inte lika sexigt och säljande.


    I slutändan är det många gånger skillnaden i perspektiv som leder till att individer känner sig felaktigt hanterade;
    - Myndigheten utgår ifrån ett uppdrag, instruktioner och rutiner när man startar och utreder ett ärende.
    - Individen utgår ifrån sin egen subjektiva uppfattning.


    Väldigt få (tex.) våldsamma pappor, icke-fungerande mammor, missbrukande föräldrar etc. etc. inser själva eller håller med om att de inte klarar att ge sina barn den omsorg de behöver och har rätt till. Det ligger i sakens natur.


    I de fall socialtjänsten utreder misstanke om missförhållanden är det inte alltid så lätt att snabbt bedöma situationen. Det är inte svart eller vitt, exemplen ovan behöver inte automatiskt innebära att man är olämplig som förälder (förutom direkt våldsamt beteende), ibland kan det funka med stödinsatser som avlastning etc.
    Försiktighetsprincipen är att man ska skydda barnet mot allvarlig risk i första hand. Barn omhändertas inte lättvindigt (som vissa tycks tro) men ibland sker det misstag. Det är ofrånkomligt eftersom det ofta är snabba beslut med begränsad information, dessutom kan ytterligare information inte alltid inhämtas utan att ev. utsatta barn (eller kvinnor) riskerar att bli offer under utredningen.


    Verksamheten inom socialtjänsten är troligen en av de mest komplicerade formerna av myndighetsutövning vi har, den blir allt svårare då handläggare utsätts för hat och hot.
    Trycket är enormt och misstag begås, ja.


    Jag tror ändå få myndigheter lyckas bättre om man ser till hur svårt uppdraget är som ska genomföras under svåra omständigheter.


    Väl skrivet.
    Hoppas folk orkar läsa.
  • Anonym (Ani)
    Anonym (funktionsnedsatt) skrev 2023-11-16 12:09:50 följande:
    Tystnadsplikten gäller bara gentemot andra. Det som gäller dig  ska du kunna få information om.
    Ja men det gör ju att folk kan klaga i tidningen över hur fel soc gjort, 
    men soc kan inte svara på frågor från journalister på samma sätt.
    blir väldigt skevt.
  • Anonym (Ani)
    Anonym (Asdf) skrev 2023-11-16 06:52:43 följande:
    Det här var inte fallet jag tänkte på, men ett exempel i alla fall. Barnet omhändertogs för att man renoverade en sommarstuga.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dd4201/skulle-renovera-huset--socialen-tog-babyn 
    Typexempel på där föräldrarna gråter ut i tidningen medan soc inte kan kommentera pga sekretess. Blir väldigt skevt och oproffsig journalistik. 
    Man undrar ju hur huset såg ut? Hade de vatten, värme? Låg det farliga verktyg och material runt om och i huset?
    Hade huset sett ok ut tänker jag att det hade funnits med en bild i reportaget...
  • Anonym (Ani)
    Anonym (funktionsnedsatt) skrev 2023-11-16 13:27:24 följande:
    Vill man ha journalistisk granskning så kan man begära att få kopior på socialtjänstens journaler som handlar om sig själv och låta journalister ta del av dem.
    Och det gör ju sällan de som går ut i tidningen för att prata om att de blivit felbehandlade, se tex den länk nån bifogade här. 
  • Anonym (Ani)
    Anonym (Fundersam) skrev 2023-11-16 20:11:59 följande:
    Tycker inte det blir skevt. Soc tycks hela tiden tro att de ska kunna gömma sig bakom sekretess och upprepa standardfrasen att de inte uttalar sig om enskilda fall. Det innebär att de aldrig uttalar sig om några fall och aldrig får stå till svars för felaktig myndighetshantering. 

    Som påpekats i tråden råder ingen sekretess gentemot föräldrarna. Därmed kan journalister få information med föräldrars medgivande. Föräldrar kan även ge fullmakt till utomstående att föra deras talan. Det vill dock oftast inte soc, för soc tycker det är bekvämt att aldrig behöva stå till svars. 

    Själv fick jag ett barn omhändertaget på skolan utan min vetskap. Barnet hämtades av socialsekreterare och polis och kördes till polisstation då någon hade fått för sig att vi slår barnet hemma, vilket givetvis var helt grundlöst. Det blev ett trauma för alla inblandade. Någon ursäkt får man förstås inte, utan alla ser bara på varandra med misstro. Tillit och förtroende raseras totalt. 
    Och då blir det ju väldigt tydligt vad syftet är när föräldrar går till tidningen och gnäller på soc och inte delar med sig av sina akter... men de skjuter ju sig själv i foten eftersom det blir uppenbart att de inte vill dela all info utan bara sin version av det hela.
Svar på tråden Har ni förtroende för svensk socialtjänst?