Inlägg från: TvillingmammaVästgöte |Visa alla inlägg
  • TvillingmammaVästgöte

    Har ni förtroende för svensk socialtjänst?

    Jag tror att man underskattar behovet av anknytning. Anknytningen till föräldrar är det allra viktigaste för ett barn.
    Barn kan kanske i bästa fall, klara EN omplacering till en fosterfamilj, men flera upprepade byten av familj, det klarar inga barn, för då fungerar inte anknytningen.

    Istället för att placera barnen borde man ge mer stöd, även obligatoriskt stöd till föräldraRNA. Så att barnet kan få bo kvar hemma. Det kan kanske innebära dagliga besök av en stödperson i vissa familjer. 

    Om föräldrarna är våldsamma, svårt psykiskt sjuka eller kriminella, i dessa fall finns det väl inte så mycket alternativ, tyvärr, barnen måste placeras. 

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (T) skrev 2023-11-01 20:13:36 följande:
    Bra föräldrar kan hamna där, när de tar sitt ansvar och söker all hjälp som finns att få åt ett barn som mår dåligt. För även bra föräldrar behöver hjälp ibland.

    Hamnar man då hos en handläggare som inte har tillräcklig kompetens kan det bli väldigt fel.

    Men hjälp kan man få. Vi , min man och jag, har tex flera gånger gått kurser som vår kommun ger, kostnadsfritt. Tex Cope, Comet, Leda tonåringar. Vi gick kurs både när barnen var tre år och i tonåren för vi upplevde att vi behövde stöd i vårt föräldraskap. Bra föräldrar söker hjälp innan det går överstyr med familjen och barnens mående. Bra föräldrar söker också hjälp för sitt eget dåliga mående så att det inte påverkar barnen och familjen negativt. Jag är övertygad om att en stor del av ungas ohälsa börjar med att någon förälder mår dåligt. 


    Självklart kan man till slut behöva tyngre hjälp från socialtjänsten och det är positivt att det finns så mycket hjälp att få i Sverige tycker jag.

  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (N) skrev 2023-11-02 13:07:45 följande:

    Komet var ju helt värdelöst, eller så var det personerna som inte var bra. Men dit sökte jag. jag har väl fått 6 socanmälningar genom sonen men soc har förstått det du pratar om, att jag söker hjälp och vill mitt barns bästa. 


    fanns ingen oro från soc där. Dock lider inte jag av psykisk ohälsa eller har några svårigheter. Men min kompis som också sökte hjälp hos soc och familjeenheten blev anmäld av dom, hade barnen vart yngre då vet man ju inte vad som hänt. 


    kort sagt, jag vet personer som sökt hjälp för sitt dåliga mående och allt har gått direkt till soc, med jobbiga utredningar etc.sånt tär på familjerna.  jag förstår att många som har problem själva är rädda för soc. 


    för precis som flera säger kan det slå precis hur som helst. 


    Vad var inte bra med komet? Kan i och för sig tänka mig att om ni innan kursen redan fått 6 socanmälningar så var problematiken så allvarlig att Komet eller annan föräldrautbildning inte fungerar. Föräldrautbildningen bör nog påbörjas tidigare. Vi gick med våra tvillingar när de var tre år, när vi kände att föräldraskapet var tufft. Sen gick vi ett program när tvillingarna var femton år , för tonårsföräldrar
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (Bodil) skrev 2023-11-04 12:01:41 följande:

    Känner igen beskrivningen av kursen precis. Den handlar ju inte om de problem som vi har (rädsla för vissa ljud, trötthet efter sociala aktiviteter, oro inför förändringar mm). Men ändå skulle vi tvingas dit och sitta av tiden - tid som vi mycket hellre hade spenderat med barnens psykolog, som faktiskt vet vad han pratar om och kan ge användbara råd. 


    Att soc bara har de här kurserna och inte heller verkar inse att de handlar om helt fel saker är bara ytterligare exempel på den kunskapsbrist organisationen lider av. 


    Ger inte habiliteringen föräldrastöd och utbildning när det gäller barn med autism? Då kanske det är habiliteringen som skall ge detta stöd.
Svar på tråden Har ni förtroende för svensk socialtjänst?