Gifta sig en fördel juridiskt?
Det ska vara en fördel man för om man gifter sig men vilka är de fördelarna?
Jag har inga egna barn och kommer inte skaffa, den andre har egna barn.
Är det bra eller kan det vara dåligt att gifta sig?
Det ska vara en fördel man för om man gifter sig men vilka är de fördelarna?
Jag har inga egna barn och kommer inte skaffa, den andre har egna barn.
Är det bra eller kan det vara dåligt att gifta sig?
Om det är en fördel eller nackdel måste man själv avgör.
Som gifta så har man en underhållsplaner gentemot varandra.
Som gifta så har man arvsrätt
Som gifta så har man giftorätt
Dock sp har barn alltid rätt till sin laglott,
Beror på vad ni vill ska hända bl.a. om någon av er dör. Vill du att han ska ärva dig, eller vill du hellre att t.ex. dina syskon eller syskonbarn ska ärva dig? Vill han att du delvis ska ärva honom, eller vill han hellre att hans barn ska få 100 % av arvet? Beroende på era tankar om den saken så kan ett äktenskap ge juridiska fördelar eller nackdelar. Bästa vore att ni satte er ner med en kunnig jurist för att gå igenom alla möjliga scenarion beroende på om ni gifter er eller inte, om ni skriver testamenten si eller så eller inte skrivet testamente alls o.s.v.
Den största fördelen är arvsrätten. Äger ni ett hus tillsammans kan man tvingas flytta om man bara är sambos och inget testamente finns. Se vad som hände med Steig Larssons änka som exempel på hur det kan gå. Finns särkullsbarn har de dock alltid rätt att få ut sin arvslott direkt oavsett vad man gör.
Finns det särkullbarn måste man noga tänka igenom vad man vill, och skriva testamente oavsett om man är sambo eller gift. Särkullbarn har alltid rätt att få ut sitt arv direkt, men det kan begränsas till laglotten.
Det som är särskilt viktigt att tänka på är bostaden, annars kan man hamna i en situation där man inte har råd att bo kvar för att man måste köpa ut partnerns barn.
Finns det särkullbarn måste man noga tänka igenom vad man vill, och skriva testamente oavsett om man är sambo eller gift. Särkullbarn har alltid rätt att få ut sitt arv direkt, men det kan begränsas till laglotten.
Det som är särskilt viktigt att tänka på är bostaden, annars kan man hamna i en situation där man inte har råd att bo kvar för att man måste köpa ut partnerns barn.
Men det kan ju också vara så att du tex äger en sommarstuga som du _vill_ ska stanna på din sida av släkten. Som sambo utan testamente händer det automatiskt. Som gift utan testamente eller äktenskapsförord så kommer din partner ärva den, och senare hens barn.
Så det finns mycket att ta hänsyn till. Boka en tid på banken eller en begravningsbyrå för rådgivning. De brukar ha den tjänsten.
Om man vill vara så cynisk att man fattar detta beslut endast p.g.a. ekonomiska och juridiska fördelar för en själv, så är det väl följande man ska beakta:
1. Är det du eller han som har störst förmögenhet - eller kan förväntas ha störst förmögenhet i framtiden? Vid skilsmässa lägger man nämligen ihop bådas förmögenhet i en hög, drar bort bådas skulder - och delar det som blir kvar på mitten. Så man kan säga att den som är fattig vinner på att gifta sig, och den som är rik förlorar på att gifta sig - vid skilsmässan, alltså.
2. Gifta har försörjningsskyldighet för varandra, och det står i lagen att de ska leva på samma standard i vardagen. Så samma här: om din man är rik eller högavlönad, och du inte är det, så har du en viss garanti som gift. Han kan inte sitta och slafsa i sig oxfilé och bergära att du ska nöja dig med nudlar från Lidl - även om du inte har arbete eller inkomst. Han är skyldig att hålla dig på samma standard som han själv lever. Detta skydd blir kvar ända tills skilsmässan har gått igenom, så det ger även ett rådrum. Om det är du som är rik och högavlönad så kan du förstås förlora på det, ifall din man slutar arbeta och förväntar sig att bli försörjd.
3. I och med att det finns särkullsbarn, så kommer dessa att få ut sitt arv direkt när din man dör - vare sig ni är gifta eller inte. MEN som gift får du alltid ut din giftorätt, som är hälften av allting i boet (se punkt 1). Så om han är den rikare parten, så innebär det att du får ut mer ur boet vid hans dödsfall. Är ni sambos, så får du ut halva värdet av bostaden om den är inköpt för gemensamt bruk. Flyttade du dock in i hans hus, så får du inte ut någonting av värdet av bostaden (utan det du själv eventuellt har satsat). Som sambo får du även ut halva lösöret (men inte speciellt värdefulla saker som han ägde sedan förr). Sådant som det finns papper på att han ägde - t.ex. en bil eller en båt eller en dyr målning - får du inte ut. Som "riktig" änka får du hälften av allting, oavsett vem som köpt det, och hans barn den andra halvan.
Är det du som är den rikare parten, så "förlorar" du på så sätt att din make ärver allting med fri förfoganderätt när du dör, och först när han också är död ärver dina syskon och syskonbarn hälften av det som är kvar. (Men då kan det hända att inget alls är kvar, såklart).
Observera dock att mycket av ovanstående kan regleras med papper vare sig man väljer att gifta sig eller inte. Det är ju inte förbjudet för en person att testamentera pengar eller ett hus till sin sambo, exempelvis - det enda man måste beakta är att det alltid finns likvida medel över för att lösa ut barnen, med deras laglott.
...sedan finns det en annan stor fördel med att vara gift, nämligen att man då blir varandras närmaste anhörig. Och då kan t.ex. inte den enas föräldrar, syskon eller vuxna barn från tidigare äktenskap, komma och säga att DE ska bestämma om vården (ifall personen ligger i koma och inte kan bestämma själv) eller begravningen. Utan det är självklart att det är frun/mannen som bestämmer allting.
...fast även på detta finns det en baksida, såklart. Föräldrarna och syskonen kanske vill att Kalle som ligger i koma efter en MC-olycka, ska få några dagar till innan respiratorn stängs av. Mirakel händer ju faktiskt! Men Kalles fru, som mest tänker på alla pengar hon kommer att få förfoga över helt själv nu, vill att den ska stängas av genast. Och då vinner hon, i och med att de är gifta. Då kunde det ha varit bättre för Kalle, om de inte hade varit det.
Glöm inte heller att se över förmånstagare på försäkringar via arbetsgivare, fack och pensionen vid eventuellt dödsfall.
3. I och med att det finns särkullsbarn, så kommer dessa att få ut sitt arv direkt när din man dör - vare sig ni är gifta eller inte. MEN som gift får du alltid ut din giftorätt, som är hälften av allting i boet (se punkt 1). Så om han är den rikare parten, så innebär det att du får ut mer ur boet vid hans dödsfall.