Inlägg från: BuoBä |Visa alla inlägg
  • BuoBä

    Ärtsoppa, hårda ärtor

    Jag tycker alltid ärtsoppa tar längre än 1,5h. Då är det halvkokta ärtor i vatten. För att få ärtorna mjuka och soppan simmig måste den koka i minst 2, gärna bortemot 2,5 timmar enligt min erfarenhet.
    Jag använder GoGreen och blötlägger i 12 timmar.

  • BuoBä
    marshmallows skrev 2023-08-12 03:31:24 följande:
    2 timmar ?? Hur mycket vatten kokas bort då egentligen...  // Skrattande jag brukar ha som mall 1.40 tim ca. Och då kör jag nästan järnet på plattan, 5:an i 30 min först, sen 4:an till 60 min och efter det 3:an. Min teori att få dom mjuka är första tidens kok, alltså typ 30 min. Nu gjorde jag en ny sats igår, tyvärr for strömmen efter 1 timma så fick kasta hela satsen...Skrikandes Men jag märkte att inget var fastbränt så det är möjligt att spisens plattor har tappat sin effekt. Ska prova köra på 6:an nästa gång i 30 min först, tydligen måste man våldkoka dom från början, som sagt, det är min teori. Återkommer när jag fått tag i annat märke.
    Givetvis lägger man lock på.
    Koka upp (ska ta bra mycket kortare än 30 minuter om din spis inte är slut), dra ner värmen så det småkokar, rör om någon gång då och då. 
    Det är hur lång tid du kokar dem som spelar någon roll, inte hur hårt de kokar.

    Förresten, du byter väl vatten efter att ärtorna legat i blöt?
Svar på tråden Ärtsoppa, hårda ärtor