Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Riksdagsvalet 2026

    Tänk att Bill så ofta använder uttalanden från S-politiker och MP-politiker som källa samtidigt som han på lösa grunder ifrågasätter artiklar i vanliga dagstidningar.

    Ekokammare och Filterbubbla.

  • K Markatta

    Men... men... var inte socialdemokratisk bussning av elever till skolor i utanförskapsområden en högerextrem myt?

    omni.se/elever-i-valbargat-omrade-flyttas-till-utsatt-skola/a/nQelbQ

    Elever i välbärgat område flyttas till utsatt skola

    För att få bukt med skolsegregationen i Sandviken har kommunen beslutat att barn från en skola i ett välbärgat område ska flyttas till en skola i ett socialt utsatt område när de börjar mellanstadiet.

    Beslutet - som fattas av S, C och L med stöd av V - har mötts av kritik från den lokala oppositionen och föräldrar vars barn kommer att flyttas.

  • K Markatta

    Jaha, vi ska alltså ha en semantisk diskussion om ordet "bussning".

    Från Linneas blogginlägg:

    "Det finns inte några bussar beställda. Det man kommer göra är att ge eleverna ett kollektivtrafikkort för att de som inte blir skjutsade till skolan ska kunna ta sig dit."

    och

    "Jag har svårt att definiera det Sandviken gör som att "bussa elever".
    Det finns ingen skolbuss, eleverna åker kollektivt. Redan idag blir majoriteten av eleverna på båda skolorna skjutsade av sina föräldrar."

    Det hon skriver i övrigt är att utanförskapsområdet dit eleverna bussas... förlåt, åker buss på egen hand med det busskort de nu får av kommunen, inte är lika segregerat som exempelvis Rinkeby eller Rosengård.

  • K Markatta

    Bra text på God Liberal Ledarsida om bussningen av mellanstadieelever i Sandviken:

    www.expressen.se/ledare/hanif-bali/sandvikens-bussning--ar-en-farlig-strategi/

    Sandvikens bussning är en farlig strategi

    Sandvikens politiker tänker "bussa" svensktalande skolbarn till en skola i ett utanförskapsområde. Det är en riskabel strategi.

    ...

    När S-regeringen började smyga in skrivningar om "social blandning" i utredningar, och när formuleringar om "omdragna skolupptagningsområden" började dyka upp runtom i landet, var det många som insåg vartåt det barkade. I valrörelsen varnade de för social ingenjörskonst i form av bussning.

    Det förnekades med stort eftertryck. Men i Sandviken är det precis vad som ska ske. S, V, MP och C med stöd av L ska lösa bristen på svenskar genom att lägga ner mellanstadiet i villaområdet Västanby, där 90 procent av eleverna har svensk bakgrund och nästan alla sjätteklassare har godkänt i alla ämnen.

    Politiker, förvaltning, rektorer och skolpersonal är tydliga med att anledningen till att man tvingar Västanbys elever att i stället åka till en invandrartät skola är att eleverna som redan går där ska bli bättre på svenska. Målsättningen är en elevsammansättning där 60 procent av eleverna har svenska som modersmål och 40 procent av eleverna ett annat, enligt kommunalrådet Per-Ola Grönberg (L).

  • K Markatta

    omni.se/svenska-varderingar-ska-bli-krav-for-bidrag/a/EQ8o9l

    Svenska värderingar ska bli krav för bidrag

    Regeringen vill att nyanlända som inte klarar ett test i svenska värderingar ska få bidragen indragna. Det säger integrationsminister Johan Pehrson (L) till DN. Testet ska genomföras efter obligatorisk kurs i svenska värderingar.

    - Det här är ju inte bara ett erbjudande, det ska vara ett krav. Det avslutas med ett prov och du ska klara det, säger Pehrson.

  • K Markatta

    omni.se/staderskan-som-greps-hos-magdalena-andersson-far-skadestand/a/Pp3XWJ

    Städerskan som greps hos Andersson får skadestånd

    Städerskan Chilo Martinez som greps vid dåvarande statsminister Magdalena Anderssons bostad får skadestånd på 127 000 kronor från sin tidigare arbetsgivare, rapporterar Expressen.

    ...

    Martinez arbetade som städare och befann sig illegalt i Sverige när hon greps vid Magdalena Anderssons bostad. Hon stämde sin tidigare arbetsgivare med hjälp av Syndikalisternas fackförbund, SAC, för utebliven lön, semesterersättning samt skadestånd. Detta enligt en lag från 2013 som slår fast att även den som vistas i Sverige olagligt har rätt att få skälig lön.

  • K Markatta

    Utmärkt:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-utvisa-gangkriminella-utan-att-de-domts

    Regeringen: Utvisa gängkriminella - utan att de dömts

    Gängkriminella som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas - utan att de dömts för brott. Det är ett av förslagen från regeringen, som vill gå hårdare åt utländska medborgare som utgör ett hot mot landets säkerhet.

    Det är den så kallade lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar, LSU, som regeringen vill utvidga.

  • K Markatta

    www.svt.se/nyheter/inrikes/gardsforsaljning

    Regeringen vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol

    Försäljning av öl, vin och sprit ska bli tillåtet på svenska gårdar, med vissa begränsningar. Det föreslår regeringen i lagförslaget om gårdsförsäljningen som väntas träda i kraft 2025.

    - Det här är en frihetsreform, säger statsminister Ulf Kristersson.

    Lagförslaget omfattar omkring 600 bryggerier, destillerier och andra tillverkare i Sverige.


    - Sverige blir lite mer som övriga Europa, säger Ulf Kristersson (M) på onsdagens pressträff.

  • K Markatta

    Sossar planerar och prioriterar, avsnitt 78:

    www.expressen.se/nyheter/sverige/miljardbadhuset-i-kiruna-forsenas-ska-byggas-om/

    Miljardbadhuset i Kiruna försenas - ska byggas om

    Kostnaden för bygget av det nya badhuset, som först beräknades bli 360 miljoner kronor, väntas nu landa på 1,25 miljarder. Trots pengarna har badhuset byggts med allvarliga brister och väntas inte öppna på över ett halvår.

    - Om vi inte rättar till felet så kan vi behöva stänga badhuset strax efter öppning, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

    Kommunens ekonomi är så ansträngd att man bland annat har dragit in mjölken i skolorna. En av anledningarna är den skenande kostnaden för det nya badhuset.

Svar på tråden Riksdagsvalet 2026