• Mammisens

    Tw rasistiska uttryck från anhöriga

    Hej alla!

    Jag har ett problem.
    Jag har ett barn på ca 6 månader. Min man, pappan, är av utländskt ursprung. 


    En person i min släkt uttrycker ibland rasistiska åsikter eller politiska åsikter med rasistiskt innehåll. Detta går starkt emot mina egna åsikter och principer, och jag har NOLL tolerans för detta.
    Jag har uttryckt detta och sagt att det gör mig illa till mods. Beteendet fortsätter dock.

    Även om mitt barn inte förstår än, så tycker jag inte att det är ett ok beteende. Även om jag inte kan skydda mitt barn mot rasism så vill jag aldrig att hen ska behöva höra att åsikterna finns i hens egen släkt.

    Vad gör man? Någon som varit i liknande situation? Förbjuder man umgänge med barnet? Säger upp kontakten? 

    Tack för att ni läst! <3

  • Svar på tråden Tw rasistiska uttryck från anhöriga
  • Tow2Mater

    Beror ju på vad det är. Kan du ge oss ett par exempel på dessa rasistiska åsikter eller politiska åsikter med rasistiskt innehåll?

  • Mammisens

    Det kan vara allt ifrån att använda ?n-ordet? till att uttrycka att man är emot invandring, nedvärderande kommentarer om ursprung, religion eller liknande. 


    Hade det varit en vän, bekant eller kollega hade jag aldrig haft med personen att göra.

  • Mammisens

    Ja jag vill inte att mitt barn ska behöva höra sånt.

    Jag blir personligen så sårad och illa till mods av detta. Kan knappt tänka mig hur det skulle påverka mitt barn, men även min man.

    Det känns så svårt att bryta upp med en släkting bara. Att splittra familj och släkt. Även om jag såklart alltid gör det som är bäst för barnet. 


    Därför känns det bra att höra ifall andra tycker det är legit anledning att reagera genom att tex undvika umgänge med barnet. 

  • Mortiscia80

    Du behöver inte kapa alla band till släktingen, men du skulle kunna påpeka orsaken varför du inte vill att ni umgås.

  • Ylva34

    Tyvärr finns det lite överallt. När du tagit upp detta har du uppbackning av övrig familj och släkt eller de bara låtsas som det regnar och att detta är ditt problem? Jag tänker om det är mer än du som markerar att det kanske har större effekt? Du ska inte behöva känna dig helt ensam i detta. 
    Tänker också av hänsynen till barnets pappa, även om ni är ett par eller inte. Om pappan är med i bilden hamnar han i en konstig sits. Tycker det är helt rätt av dig att du står upp. 

    Frågan är också om du eller ni kan undgå om ni träffas i större sammanhang den här släktingen bara. Vissa som är rasistiska de verkar "bara" hata "de där" som de inte känner, men de som de har i sin närhet, till exempel då barnets pappa eller ert barn eller nån annan ser de som goda. Ett alternativ om ni ses i stora sammanhang och det trots allt händer är att du eller ni rent fysiskt visar att det här inte är okej, att ni reser er upp och lämnar rummet eller rent av festen. Då kan det bli en synlig protest och förhoppningsvis så kanske det gör att släktingen fattar lite mer vad den ställer till med. Det andra är att man försöker ta ett djupt andetag, svarar lugnt och säkert och håller ögonkontakt med släktingen när man i närvaro av barnet, säger sin egen åsikt och att man inte håller med. Ditt barn kommer se upp till dig och vad du säger, vad den där släktingen än säger tror jag inte kommer påverka även om man inte vill ta den risken. Du kan också före eller efter säga till barnet (nu är det ju så ungt men senare om ni fortfarande ses) att den släktingen "inte vet bättre", men att det är fel. Berätta din syn.

    Det är kanske just förhållningssättet ni måste hitta en balans väg in i. Går det rent för långt och ni känner att det här är ohållbart hade jag sagt att vi har verkligen försökt från vår sida men priset är för högt och därför måste vi då klippa banden. Att du måste se om din egen familj, din man och ditt barn och de förtjänar samma respekt som alla andra i familjen och ska få känna sig som en likvärdig del i den, annars får det vara. 

  • Bagar Bengtsson
    Mammisens skrev 2023-04-22 19:57:29 följande:

    Det kan vara allt ifrån att använda ?n-ordet? till att uttrycka att man är emot invandring, nedvärderande kommentarer om ursprung, religion eller liknande. 


    Hade det varit en vän, bekant eller kollega hade jag aldrig haft med personen att göra.


    Då kommer du få säga upp bekantskapen med halva din släkt för de flesta tycker invandringen är på tok för hög.


    Sen att människor från MENA-länder begår fler brott än snittet är ju faktiskt sant men man kanske inte ska berätta sånt utan sopa det under mattan?


    Att kalla någon för N-ordet däremot om man är under 70 år är däremot nedvärderande/rasistiskt om man själv inte är svart- då är det plötsligt tillåtet.

    Angående religion så är Sverige ett ganska så ateistiskt land. Jag kan ju säga att jag själv inte är någon fanatiker av Sharialagar. Om jag skulle kritisera dem? Ja, jag tycker ju de är helt idiotiska.

  • Mammisens

    @ylva34 Tack, så bra råd! <3
    Precis, vill ju också stå upp för min man, som hamnar i en obekväm sist. 


    Ja när jag säger till får jag till svar att jag är löjlig eller för pk. Känner att jag inte alls blir respekterad, inte heller min man eller mitt barn. 

    Nej precis jag kan inte undvika personen då vi ses flera gånger om året i olika sammankomster med familj/släkt.

    @Bagar Bengtsson det är ju skillnad på att vara helt anti invandring och ha åsikter om hur det sköts eller i vilken omfattning. Brott är aldrig okej, och nämns bara när det är någon av utländsk härkomst som begått dom. Det blir ju en fråga om rasism när man särskiljer på så sätt. 


    På samma sätt så kan man ha åsikter om vissa religiösa gruppers åsikter eller extremister men att dra samtliga av en viss tro över en kant anser jag inte vara okej. 

    Jag tycker också att man kan välja en tid och en plats om man nu måste uttrycka sina åsikter. Om man nu måste bajsa ur sig att invandring är fel kanske man inte behöver göra det när en invandrare sitter vid samma bord. Eller har jag fel? 

Svar på tråden Tw rasistiska uttryck från anhöriga