Vad är fattigdom?
Oj, det blev nåt konstigt. Jag var inte färdig innan det publicerades.
Nåja, det jag ville problematisera och dekonstruera var den sentida svenska konstiga föreställningen om "relativ fattigdom" som utgår ifrån att om inte grannen, oavsett anledning, har det exakt lika bra som du så är denne "fattig".
Vad anser du att "fattigdom" i Sverige är?
Handlar det om vilka kläder och accessoarer och möjligheter till "julklappar" eller resor som "barnen" har? Eller handlar faktiskt fattigdom om att kunna få mat och husrum för familjen för dagen?
Borde man inte tala om faktisk fattigdom egentligen?
Jag frågar för att i mitt hemland, som förvisso inte var någon diktatur, varken religiös eller politisk, utan bara "fattig" och sågs vid tiden som "utan möjligheter" för majoriteten och därför valde en del föräldrar att utvandra för att bereda barnen för bättre möjligheter (om de ansträngde sig, trots sk "fördomar" mot invandrare)
Som barn till såna föräldrar så anser jag nämligen att trots några svenskars "invandrarfientlighet" så kan man "lyckas" om man inte väljer att känna sig "kränkt" och som ett offer. Det som är problemet enligt mig är att det är legio nuförtiden att identifiera sig som ett offer för omständigheter istället för att se vad man kan göra för att förbättra ens eget liv.
Förklara för mig var jag tänker fel.
Du tänker inte "fel" , men jag tror att det är värre att vara fattig idag rent socialt än på sjuttiotalet. Färre som minns riktig fattigdom är kvar i livet.
Du blir i alla samhällen utstött om du saknar pengar, och här i Sverige syns det skillnad på ditt ansikte och dina tänder och ditt hår och dina naglar om du har råd att betala för nytt ansikte, nya tänder, nytt hår och nya naglar eller inte.
Det område du bor i stigmatiserar. Jag tror att det är välbekant. Även om det inte var välansett med förorter som Rågsved innan smörsångaren från radhuset (Thåström) gjorde punken en uppvärderande tjänst så att den slog brett i Sverige under just sjuttio-och åttiotal var betongen fylld av även elitens mormödrar. Läs Daniel Sjölin. Idag ömkas de föräldrar som bor kvar av de som lämnat: mamma och pappa flydde för min skull, men man ska lämna förorten om man är smart.
Det arbete du har stigmatiserar. Inte såg man ner på lärare, socialarbetare, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på samma sätt på sjuttiotalet. Psykologer har fått högre status sedan dess eftersom även rika köper deras bekräftelse.
Jag tror därför att boendeområde, inkomst och utseende stigmatiserar minst lika mycket som hudfärg snart. Om du hade vit hy när du kom så kanske du gick under radarn för rasismen? Visserligen var det snack om "spaggar", "finska viken" "tattare" och polacker" även på sjuttiotalet så det kan vara en missuppfattning från min sida att det var enklare som vit invandrare på sjuttiotalet.
Det här var några snabba tankar från mig. För andra tankar i ämnet hänvisar jag till tråden Det Fattig-Sverige du inte trodde fanns.
Sammanfattningsvis, den sociala kontexten är annorlunda nu. Det har alltid varit bespottat med utsatthet men den relativa fattigdomen är jätterelativ det växande miljardär-Sverige.
Hoppas att du i övrigt får de svar du behöver.