Vad är populism?
Populism är en ideologi eller rörelse som genom retoriska metoder vädjar till ?folket? och ser det som nedtryckt av en härskande elit i samhället.
Tanken grundar sig på ett ?vi och dom? ?tänkande och grupperar människor oberoende social klass.
Populismens centrala budskap är att de har de enda rätta svaren, och anpassar sig efter aktuella politiska frågor för att utlova förändring och förbättring (t.ex. sänkning av bensin och diesel priset).
Populistiska rörelser strävar till att uppnå popularitet genom att sprida hat och hets mot folkgrupp.
Populistiska metoder är därmed att tilltala vissa målgrupper, att spela på människors känslor och att retoriskt förenkla information; med andra ord försöker populismen erbjuda folket en enkel utväg och målar upp en svartvit världsbild istället för att besvara på invecklade samhällsfrågor.
Till skillnad från diktaturer, grundar sig demokratin på att olika åsikter och synsätt är accepterade i samhället. Därmed skapas det kompromisser vid åsiktsskiljaktigheter, vilket populismen motsätter sig och går ofta in för att motsätta sig saker istället.
Populismens syn på ?folket? är oviss och motstridig, och representerar enligt populisterna själva, enbart de människor som är av samma åsikt som de.