Inlägg från: Anonym (Fundersam) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fundersam)

    Orosanmälan från fsk

    Anonym (Anna) skrev 2023-02-28 21:53:44 följande:
    Men nu är du väl ändå ute och cykla, vad som beslutas i en rättegång är det som gäller, det är inget som soc kan sätta sig över. Om så hade varit fallet hade t ex lilla hjärtat levt idag. Finns det ett domslut som säger att de biologiska föräldrarna ska ha sitt barn så är det så det är är inget soc kan påverka.
    Tyvärr sätter sig soc ibland över det som beslutas i rättegång. Föräldrar kan bli friade från brottsmisstankar, men socialen vägrar ta in det. De säger att de gör en "självständig" bedömning. Däremot har jag aldrig hört talas om fall där domstol dömt den tilltalade, men socialen har friat. Bara det omvända tycks kunna hända. 

    Vad gäller de förvaltningsmässiga domarna händer det att socialen överklagar ända in i kaklet. Så att det som beslutas i rättegång gäller. Nja, eller kanske snarare nej. Inte om man frågar socialen. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-02-28 23:31:31 följande:
    Det är som sagt två helt olika personer. En tillfällig vh utses för att tillgodose barnets bästa, en roll som du och den andra föräldern tydligen inte var betrodda att uppfylla. Jag undrar verkligen vad ni var misstänkta för så att en sådan ansågs behövas! Socialtjänsten kan däremot knappast "utse" en stödperson som barnet känner sig trygg eftersom de inte vet vilka personer som finns i barnets liv men däremot godkänna en föreslagen stödperson, t ex en mormor eller annan närstående.

    Ja, det är två processer eftersom de två myndigheterna har helt olika roller. Polisen utreder brott. Socialtjänsten utreder barns hemförhållanden.

    www.nj.se/nyheter/nu-ar-det-mojligt-att-utse-en-tillfallig-vardnadshavare

    Till exempel när det framstår som stötande och kränkande för barnet att låta en förälder kvarstå som vårdnadshavare i de fall föräldern är frihetsberövad för att ha dödat eller allvarligt skadat den andra föräldern. Då kan det finnas ett behov av att skyndsamt förordna en ny vårdnadshavare för barnet.
    Den ena föräldern var misstänkt för att ha utövat våld mot barnet. Detta för att barnet inte förstod skillnaden mellan att göra sig illa och att någon gör en illa.

    Detta gjorde att socialen polisanmälde den ena föräldern, vilket då tydligen diskvalificerade oss båda från att vara föräldrar och vårdnadshavare under polisförhöret. 

    Så vem utser då vårdnadshavare och stödperson enligt dig om inte socialtjänsten? Som jag uppfattat det var det samma person, en person helt okänd för barnet. En person som barnet aldrig tidigare träffat. Det fanns ingen närstående på plats under barnförhöret. Ingen som barnet har någon relation till. Vi får inte ens veta eller se på förhöret som spelats in, inte ens efter utredningen lagts ned. Vi har ingen aning om vad barnet kan ha utsatts för vilket känns sjukt obehagligt. Vi har uppfattat det som att detta var traumatiskt även för barnet, som inte förstått vilka knappar som det indirekt tryckt på.

    Jag tycker det är oerhört märkligt förfarande, att främmande personer helt plötsligt kan åka och hämta barnet från förskola/skola och föra det därifrån under flera timmar för något som högst tveksamt, inte ens kan sägas utgöra rimlig misstanke. Tredje part från socialen(ej barnet), upprättar en polisanmälan för att denna tror att barnet kanske blivit utsatt för något. Jag skulle närmast kalla det förfarandet för falsk tillvitelse. Föräldrar förlorar vårdnad och inflytande helt utan demokratisk insyn och helt utan anledning. Jag tycker det känns djupt kränkande och mår mycket dåligt över det. Som vårdnadshavare känner man sig inte trygg med att barnet är säkert i skolmiljön och vi uppfattar det som att barnet blivit mer slutet efteråt. Någonting har hänt. Vi tror att barnet ev kan ha utsatts för någon/något under processen. Något vi inte får veta. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Anna) skrev 2023-03-01 10:10:32 följande:

    Anonym fundersam, kan inte citera dig

    så du menar att vad soc beslutar sig för gäller även om en dom säger något annat?


    Isåfall undrar jag varför det ens blir en rättegång om man inte ens behöver följa domen, om det är som du säger att soc bestämmer oavsett?

    Isåfall hade ju exempelvis Melinda bara kunnat strunta i vad domen om lilla hjärtat hade beslutat eftersom hon hade soc på sin sida.


    Nä du det fanns en dom som hon tvingades följa trots att det helt gick emot soc rekommendationer.

    Sen att soc kan starta nya utredningar om det kommer in nya orosanmälningar och också omhänderta barnet igen om det finns anledning till det är en annan sak men då ska det också komma in nya uppgifter.


    Jag tror du missförstår mig.

    Det jag menar är att om en förälder exempelvis misstänks för att ha misshandlat sitt barn. Då blir det i allmänhet en polisutredning av det. Om föräldern inte blir åtalad, eller friad i tingsrätten för misshandeln. Då kan ändå socialen besluta om att föräldern är skyldig och olämplig för att ha vårdnad. På så vis ignorerar de Tingsrättens beslut, även om föräldern inte blir dömd för något brott. 

    Vill då socialen besluta sig för ett LVU hamnar det i Förvaltningsrätten. Förlorar socialen där kan de överklaga i ytterligare instanser, vilket ofta är en långdragen process. Därmed kan faktiskt socialen sätta sig på tvären rätt duktigt även om de förlorar i rättegång. Under tiden är barnet dessutom placerat. Det är så att säga verkställighet innan dom. 

    Har aldrig hört talas om något fall där en förälder blivit dömd i Tingsrätt, men där socialen friat. Bara det omvända tycks hända. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Anna) skrev 2023-03-01 13:48:56 följande:
    Men om soc ?förlorar? i förvaltningsrätten så är det ju den domen som gäller. Bestäms det att det inte ska vara LVU har ju föräldrarna rätt till sina barn. Om soc sen väljer och överklaga till kammarrätten så är det ju ända domslutet från förvaltningsrätten som gäller tills kammarrätten bestämmer en eventuell annan dom. Vilket inte så troligt i ditt exempel om en förälder blivit friad för misshandel. Verkar också osannolikt att soc skulle göra så när föräldern blivit friad från misstanke om misshandel. 
    Finns väl en del exempel på motsatsen tyvärr. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Anna) skrev 2023-03-01 13:48:56 följande:
    Men om soc ?förlorar? i förvaltningsrätten så är det ju den domen som gäller. Bestäms det att det inte ska vara LVU har ju föräldrarna rätt till sina barn. Om soc sen väljer och överklaga till kammarrätten så är det ju ända domslutet från förvaltningsrätten som gäller tills kammarrätten bestämmer en eventuell annan dom. Vilket inte så troligt i ditt exempel om en förälder blivit friad för misshandel. Verkar också osannolikt att soc skulle göra så när föräldern blivit friad från misstanke om misshandel. 
    Kan ju även tillägga att även om föräldrarna blir friade i såväl tingsrätt, förvaltningsrätt och kammarrätt. Jo, då är det så finurligt ordnat att soc kan hävda att de fått in ytterligare en orosanmälan. Då kan processen sätta igång igen och att det "kommit in" ytterligare anmälningar ses förstås som en försvårande omständighet...

    Finns föräldrar som vittnat om att de behövt flytta från kommunen för att slippa bli förföljda, men alla gånger hjälper inte ens det, då socialtjänsten har nätverk över kommungränserna. Vissa familjer har tvingats lämna landet. Aldrig att man hör talas om att polisen jobbar på det viset. Det är något med socialtjänsten som inte är helt sunt alla gånger. Sedan ska jag inte säga att det jag beskriver kanske tillhör vanligheterna, men det förekommer och bara det är förstås väldigt illa. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-01 19:09:30 följande:
    Om våld mot barn förekommer i hemmet så är ingen av föräldrarna lämpliga i det läget eftersom den som inte slagit tydligen inte klarar av att skydda sitt barn. De kanske inte hade tillräckligt för ett LVU eller att de tyckte att tillfällig vh räckte i det läget.

    Som jag skrev så är det ingen som "utser" en stödperson men jag vet inte hur det går till att hitta en sådan heller. Jag vet inte om de frågar barnet eller fsk om det finns någon annan vuxen närstående t ex, eller om fsk-personal kan godkännas av soc. Vem var med ert barn som stödperson under samtalet? Poängen är att det inte ska vara bara soc-utredare i rummet iaf. Varför frågar ni inte barnet om ni undrar vad som sagts? Ni verkar ju veta vad ärendet rör sig om iaf.

    Hade du sagt samma sak om anklagelsen hade varit sann? Rättssäkerheten kan definitivt ifrågasättas iaf när det gäller soc och barn.

    Jag tror inte ert barn utsatts för något hemskt i samtalet men det är klart att det kan vara en skrämmande upplevelse, och det är tillräckligt för att få ett litet barn att sluta sig ett tag efteråt. Det finns massor med känslor i den lilla personen och hen kanske inte vågar prata med er pga skam, rädsla eller annat.
    Fast föräldrarna behöver ju inte ens bo ihop. Då kan man rimligen inte säga att den personen är mindre lämplig för att inte förmått att skydda barnet mot den andra hemska föräldern. Inte mindre lämplig än en helt främmande människa i form av tillfälligt utsedd vårdnadshavare iaf. Det resonemanget håller inte. 

    Det var ett tillfällig vårdnadshavare utsedd av socialen som var med som stödperson. 

    Jag vet inte vad som har skett, då vi helt har nekats insyn. Barnet verkar dessutom ha blivit traumatiserat av händelsen och vill inte prata om det. Därför har vi inte heller pressat barnet att berätta något. Jag har efterfrågat åtgärdsplan från socialen, då barnet verkar påverkats mycket negativt av händelsen, men de har inget sådant att erbjuda. Jag tycker det är otroligt dåligt skött. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-01 20:04:03 följande:
    Nej men var det så i ert fall då? Bodde ni isär?

    De ansåg tydligen situationen så pass allvarlig då, men det ska vara en neutral part som är med som stöd. Förstår inte hur en total främling kan anses fylla den rollen.

    Nej de har nog ingen sån plan, har aldrig hört att de skulle ha skyldighet till någon slags rehabilitering. Om barnet är så skadat av ett samtal får ni kontakta BUP. Ni lär inte få veta detaljer men tydligen vet du iaf vad anklagelserna handlade om, det räcker.
    Ja, det är höjt i dunkel minst sagt. Den där främmande stödpersonen tycks inte utgjort något vidare stöd i vart fall, eftersom barnet reagerat som det gjort. 
    Tycker det är rätt illa om syftet är att skydda barnet, men barnet kommer ut som skadat och traumatiserat av händelsen. Vet inte alls vad barnet har utsatts för under förloppet, eller om det skett något under den tidsrymden. Om vårt barn exempelvis varit ensamt med den främmande okända personen som varit "stödperson" och om det där har försiggått något. Tankarna spinner ju iväg. Speciellt med tanke på att barnet uppfattas närmast apatiskt efteråt. 

    Vet bara att det ska handla om våld i någon form, men inte mer än så. Vad barnet har sagt under förhöret är alltså hemligt. Det har gått en längre tid sedan det här hände, men det är fortfarande höjt i dunkel vad som egentligen har skett. Barnet mår fortfarande dåligt, men vill inte prata med någon psykolog om vad som har försiggåtts. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-01 20:23:38 följande:
    På dig låter det som att de ställt ungen mot väggen, skrikit åt hen eller på annat sätt varit elak och det lär knappast ha hänt. Eller vad är det du misstänker dem för, helt konkret? Jag skulle säga att det är extremt osannolikt att de skulle ha utsatt ditt barn för något, det räcker långt vad barnet upplevde av att bli hämtad av främlingar, satt med främlingar i "förhör" på soc och utfrågad om mamma/pappa slår hen. Släpp det, de har inte skadat ditt barn.

    Och hur ofta brukar ni fråga barnet? Förstår du inte att det är era frågor som får barnet att fortfarande må dåligt över det där, eftersom ni fortsätter dra upp det, påminna barnet om traumat och alla jobbiga känslor kring det? Ni kunde ha frågat ett tag senare efter händelsen men om barnet då fortfarande inte vill prata så måste man släppa det. Ni vet att det handlar om våld, det räcker så.
    Jag vet faktiskt inte vad som har hänt, men någonting tycks det absolut vara. Jag förstår inte varför det ska vara så hemligt. Verkar nästan som någon/några hotat vårt barn att inte berätta vad det varit utsatt för i samband med socialtjänstens ingripande. Varför det här att det ska vara så hemligt gör ju att man blir väldigt fundersam, för att inte säga misstänksam. Speciellt eftersom barnet blivit känslomässigt förändrat efter händelsen. Från att tidigare varit glad och öppen, till att ha blivit inbunden och sluten. 

    Har frågat några gånger, men barnet vill absolut inte berätta vad det varit utsatt för hos soc. Jag undrar helt seriöst om de kan utsatt barnet för sexuellt övergrepp, fast samtidigt låter det ju helt sjukt. Den här "stödpersonen" skulle jag vilja veta vem det är. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym5890 skrev 2023-03-01 23:07:05 följande:

    Sen till alla som läser detta. Vad är det för fel på föräldrar som enS kan slå sitt barn? VARFÖR skaffar ni barn om ni inte vill ha barn? 


    Det är precis sådana föräldrar som förstör för oss alla andra föräldrar!!!!! Att ett barn råkar säga något på förskolan för att dra till sitt uppmärksamhet får oss föräldrar att inte sova i 5 hela veckor Av rädsla för vad soc kommer tyckA och tro om oss!!! 


    seriöst, klarar ni inte av barn skaffa inte barn! Har ni skaffat barn och inte vet hur man uppfostrar barn, gå kurser, läs böcker, sök hjälp, gå på terapi SÖK HJÄLP!! trött på alla diskussioner om soc o allt annat. Soc är fantastiska de skyddar barn. Men i o m så sjukt hemska föräldrar så drabbas vi andra föräldrar som älskar sina barn mest av allt och aldrig skulle ens tänka tanken att höja sitt hand på sitt barn som är ens allt! 


    Förstår hur du tänker. 99,9% tänker nog likadant. Ser dock sällan att det egentliga problemet ligger hos föräldrar generellt.
    Jag tror istället att lösningen är att Socialtjänsten förändras i grunden. Deras sätt att arbeta är inte rimligt. De gör mer skada än nytta. 999 av 1000 utredningar görs i onödan och det är inte bara onödigt arbete, utan det sabbar dessutom relationer och förtroende. Mellan förskolor, skolor,  föräldrar, släktingar, grannar. Vi har fått ett angiverisamhälle där det anses bra att göra så många anmälningar som möjligt. Givetvis blir det otroligt många anmälningar med det synsättet. Pedagogisk verksamhet har givits instruktionen att anmäla minsta misstanke och som det anmäls. Ett trött barn. Ett blåmärke på ett ben. Ett nedstämd barn. En trasig jacka. En glömd mössa. Ett barn som äter ovanligt lite eller mycket. ALLT kan om man vill väcka misstankar om missförhållanden i hemmet och ska då med dagens regler anmälas. Varje sådan anmälan skapar då ett mindre helvete för varje inblandad förälder och relationen mellan förälder och pedagog blir aldrig sund igen. 

    Man måste finna betydligt bättre metoder och arbetssätt. Jag tror också att man måste förstå att barn till 99,99% har det bäst hos sina föräldrar. Så gott som alla föräldrar vill sina barn det bästa. Man måste upphöra med att tro att det offentliga har som huvudsaklig uppgift att skydda barn mot sina egna föräldrar. Har ett barn vurpat på cykeln och det söks vård på en VC ska inte ryggmärgsreflexeln vara att göra en orosanmälan utan att plåstra om barnet. 

    Givetvis finns det barn som växer upp i dåliga hem, men så kommer det alltid att vara. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 10:38:19 följande:
    Hur länge sedan är detta då? Jag skulle fortfarande råda er till att kontakta BUP om barnet inte mår bra, de kanske kan hjälpa er med en samtalskontakt så barnet får lufta sina tankar med någon. Tydligen känner hen inte att hen kan prata med er föräldrar iaf.
    Ja, det första socialsekreterarna sa efter barnförhöret var att vi absolut inte fick ställa några frågor till barnet om vistelsen. Bara det oerhört misstänkt kan man ju tycka. 

    Kan ju vara så att någon/några hotat barnet på något sätt? Man vet ju aldrig hur de kan vrängt till det. Kanske någon sagt åt dem att de aldrig mer får komma hem om barnet berättar exempelvis. Eller att någon kommer råka illa ut?

    Eller så är det så enkelt att barnet skäms pga det missförstånd det skapat. Kan ju vara så enkelt, men då tycker man samtidigt att det borde lätta med tiden, men det har det som sagt inte gjort. 

    Man undrar ju vad allt detta hemlighetsmakeri ska tjäna till. Det skapar ju bara misstänksamhet. Är de hemlighetsfulla så tror man ju att de har något att dölja. 

    Tror därför inte att barnet skulle öppna upp sig för samtal med psykolog heller. Om barnet inte känner förtroende för oss, så känner det nog inte förtroende för främmande människor heller. 

    Nu var ju vårt barn bara omhändertaget under dagen, men tyvärr verkar det inte vara helt ovanligt att omhändertagna barn blir utsatta både för det ena och det andra. 

    www.domstol.se/nyheter/2022/10/anstalld-pa-hvb-hem-domd-till-fangelse-for-bland-annat-valdtakt-mot-barn/

    www.tv4play.se/program/nyheterna/barn-flyttas-efter-misstanke-om-%C3%B6vergrepp-p%C3%A5-hvb-hem/3935843

    www.arbetaren.se/2019/03/20/over-100-anmalda-sexovergrepp-i-hvb-hem/

    www.svd.se/a/e896aa42-67d0-3c52-b9ce-7b908785e376/placerade-barn-mar-daligt

    Jag tror tyvärr att många som har de här böjelserna ser det som en stor möjlighet att jobba inom de här verksamheterna, där de kommer i kontakt med utsatta barn som saknar allt annat stöd. Vidrigt så det förslår. 

    Det är helt sjukt att barn omhändertas med motiveringen att föräldrarna kan vara farliga för barnen och så placeras de istället i sådana miljöer där de VERKLIGEN utses för övergrepp. 

    Jag har skrivit det förut, men jag blir bara mer och mer övertygad om att socialtjänsten måste förändras i grunden. Både hur den är organiserad och hur de jobbar kring de här frågorna. Målet måste ju vara att alla ska ha det bra. Ser man till totalen så är i alla fall min bild att socialen ställer till med mer skada än nytta faktiskt och då är det ju jävligt illa. Ska inte säga att alla som jobbar inom socialtjänsten är dåliga människor för så är det givetvis inte. Ska heller inte säga att allt det de gör är dåligt, men på totalnivå finns det oerhört mycket att jobba med. Det måste ske en reformering. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 13:06:59 följande:
    Och ändå har ni frågat.... Nej, det är för att barnet inte ska känna sig pressat att berätta vad hen har sagt och soc har så klart inte hotat med såna saker du skriver sen. Däremot, oavsett allt annat, så tror jag också barnet skäms för att det blev så stort, bara för att hen inte riktigt kan språket. Det måste vara jättejobbigt.

    Ang. psykolog (som jag inte menade utan bara en vanlig samtalskontakt) så tror jag du har fel. Om barnet lyckas öppna upp sig så pass inför soc (hur nu det samtalet gick till) så lär hen känna sig mycket tryggare med en lugn och professionell person som bara har som syfte att hjälpa. Eller ska er skepsis stå i vägen för att barnet kanske får hjälp och mår bättre...? Sök hjälp så klart.

    Hemska upplevelser i länkarna så klart men nu pratar vi om vanliga samtal med barn, inte utplaceringar i HVB-hem. Ett litet barn skulle snarare hamna i en slags stödfamilj och inte på ett sådant boende. Du måste också komma ihåg att det är en väldigt liten andel barn som blir utsatta på sådana ställen, en väldigt liten andel störda vuxna som jobbar där och att pedofiler/vuxna som utnyttjar barn finns i alla miljöer där det finns barn. Ändå låter vi våra barn gå i skola, på fritids, delta i föreningsliv mm.

    Men ja, soc har en hel del att jobba med för att förändra samhällets bild av vad de gör och hur de jobbar.
    Vi vill inte att barnet ska tvingas utstå ännu mer trauma än det som socialen redan har ställt till med. 

    Då barnförhöret hålls hemligt för oss har vi behövt gissa oss till vad barnet uppfattat som våld eller smärtsamt. Då barnet inte heller vill berätta vad som hänt under tiden socialen omhändertog barnet får vi inte veta något den vägen heller. 

    Ska socialtjänsten förändra samhällets bild av dem krävs det nog inte bara information, utan ett annat arbetssätt i grunden. 

    Tycker du på allvar att socialen gör ett bra jobb och att metoderna är effektiva, rättssäkra och humana? 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 14:14:34 följande:
    Påstår du att det skulle vara traumatiskt att få prata med en kurator eller liknande...? Du vet väl att BUP har jättebra resurser som är specialiserade för barn? Varför detta motstånd? Vill du inte att ert barn ska få hjälp? Du vill ju få det att låta som att ni inte har något att dölja så varför inte låta barnet få den hjälp som hen verkar behöva? Jag blir faktiskt lite förbryllad. Ert barn lider, ni borde rimligen vilja att hen mår bättre. Istället blir det bara tvärt nej till det enda som faktiskt skulle kunna få hen att släppa saken och må bättre. Verkligen konstigt, särskilt med tanke på att du vill få det att låta som att orosanmälan var grundlös.

    Ang. din sista fråga så vill jag vända på steken och först fråga hur det kommer sig att du undrar, på vilket sätt har du fått för dig att det skulle kunna vara så? Jag jobbar inte inom socialtjänsten och kan inte uttala mig om deras arbetsmetoder, du får fråga någon som gör det istället.
    Ja, jag tror att ibland om man har varit med om något traumatiskt är det bättre att inte ta upp det gång på gång, oavsett vem som frågar och vill prata om det. Det är därför jag inte tror att det är någon bra lösning. Varför tror du att barnet skulle må bättre av att få prata med en psykolog?

    Det är alltså inte vi som har något att dölja, utan socialtjänst och polis som jag uppfattat det. Vi har öppnat upp oss och berättat allt. Däremot känns det inte som att socialtjänsten och polisen har gjort det. 

    Att jag undrar vad du anser om socialtjänstens metoder är att de tycks bli allt mer ifrågasatta. Vet inte hur mycket du följer med i samhällsdebatten rörande det? 

    Jag tog ju upp några problem i de länkar jag skickat, men andra återkommande problem är ju socialtjänstens rättsosäkra utredningar. Att det hela i princip vilar på en enda socialsekreterares subjektiva bedömning. Visserligen fattas beslut formellt av en socialnämnd, men det går ju till så att tjänstepersonen sticker ett papper under näsan på beslutsfattarna som bara skriver på. Överklagas något till Förvaltningsrätten är återigen det enda underlag som finns tillgängligt samma socialsekreterares bedömning. Ofta finns inga objektiva fakta att lägga på bordet. 
    Kan ju bara gå på vår egen utredning som innehåller en mängd sakfel (visserligen inga av betydelse, men ändock). Har påtalat det för handläggaren när vi fick läsa igenom utkastet , men när vi senare fick slutversionen var inget ändrat ändå. Så mycket för den kvalitetsgranskningen. 

    Andra problem är att socialtjänsten finns i 300 självständiga kommuner, där arbetssätt, metoder, bedömningar, rättsstandard osv skiljer sig åt. 

    Uppdrag granskning m.fl. har ju sedan lyft fram ett antal fall där personer som är verksamma inom socialtjänsten själva, eller genom närstående har ekonomiska intressen i olika former av behandlingshem, utredningshem osv, dvs rent jäv. Dvs, det kan vara så illa att man i utredningen kommer fram till att en familj behöver vård för att tjänstepersonen helt enkelt tjänar pengar på det. Så får det bara inte gå till. 

    Har ju skrivits tidningsartiklar, insändare osv av bland annat familjerättsjurister och advokater som jobbar med de här frågorna. Det är många som är kritiska. Att ensidigt fråga personer som jobbar på socialtjänsten, skulle antagligen leda till rätt ensidiga svar. Ingen större objektivitet helt enkelt. 

    Sedan vet jag att det hållits demonstrationer runt om i landet mot socialtjänstens metoder. Detta har ibland i media och inte minst av våra politiker lyfts fram som "utländska påverkanskampanjer", men sätter man sig bara lite in i vilka som står bakom blir sådana påståenden direkt löjeväckande. Visst finns en överrepresentation av föräldrar med utländsk bakgrund, men det finns även svenska föräldrar. Föräldrar som i vart fall i mitt tycke verkar fullt normala, vettiga och har förmåga att kunna ta hand om sina barn. Givetvis vet jag inte om det kan finnas annat i bakgrunden, men att det är rättsosäkra utredningar är jag den första att skriva under på. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 15:49:44 följande:
    Den samlade psykologiska läran säger emot dig på den punkten. Det är bättre att reda ut känslor om man inte klarar att lägga dem bakom sig på egen hand. Låt barnet få hjälp för sjutton gubbar! Du hävdar hela tiden att orosanmälan gjordes på falska grunder men den här inställningen kan faktiskt tyda på att det finns "någonting" att reagera på, även om det kanske inte var just sånt som var fokus för anmälan. Det jag menar är att du/ni inte ser till barnets bästa, så ta och fundera på vad barnet behöver och inte på vad ni själva tycker eller tror. Ju sämre hen mår desto större anledning att söka hjälp så klart! Och igen, jag har INTE nämnt psykolog så sluta tjata om det som om det är mina ord.

    Jag följer nyhetsrapporteringen dagligen så jag tycker att jag är rätt uppdaterad. Sedan tänker jag att om du vill diskutera soc arbetssätt så kanske det är bättre att starta en egen tråd om det istället för att ta över ts tråd. Jag säger inte att du har fel, det finns solklara brister, men det är inte så relevant att diskutera HVB-boenden varken för ts fråga eller din egen situation heller.
    Nu tycker jag ändå att du tar i lite väl mycket. "Den samlade psykologiska läran". Brukar aldrig vara så att det bara finns en teori, eller någon svart-vit sanning. Och även om det vore så, sedan när blev du talesperson för den? Skrattande

    Jag skulle som sagt fortfarande vilja veta, vad som framkommit under barnförhöret, vilket jag nämnt flertalet gånger, men nej. Tyvärr ser det inte ut som jag någonsin kommer att få veta det. Sekretess. Hur du kan få vår/min begäran att veta vad som framkommit till att bli något att känna oro över känns minst sagt absurd. Att få veta vad barnet har sagt skulle onekligen hjälpa oss att förstå vårt barn. Eller för att sammanfatta: Något är fel. Barnet har uttryckt det till skolan. Barnet har varit på förhör hos polisen, men vad barnet utryckt är alltså hemligt. Hur ska vi då kunna möta barnet så barnet inte känner på det viset? Det känns ju minst sagt som ett moment 22. Hur ska vi då ev, kunna ändra på något som vi inte ens vet vad det är för något?

    Vilka nyhetskanaler, och mediala kanaler följer du då? Ja, kanske har jag tagit över TS tråd. Har TS något emot det kan jag givetvis backa, men det har redan klagats en del på att det ligger alldeles för många tråder på familjeliv med kritiskt innehåll mot socialtjänsten. Så jag misstänker att om jag skulle starta ytterligare en så skulle den bli raderad. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Bettan) skrev 2023-03-02 16:22:01 följande:

    Att gå till en psykolog behöver absolut inte betyda att barnet ska älta händelsen om och om igen. Jag skulle gissa att ni föräldrar först får berätta vad ni vet, utan att barnet är med. Ni kan också be soc berätta för psykologen vad de vet, om det är tillåtet (mina barns olika hjälpinstanser delar journaler hej vilt, med vår tillåtelse). 


    Psykologen kan sedan jobba med hur barnet ska hantera jobbiga minnen eller känslor, skuld- skamkänslor hen kanske har mm. Psykologen kan också hjälpa och stötta ert barn att våga prata med er och hjälpa er att vara öppna och lyssna, om det skulle behövas. 


    Ja, det där låter ju onekligen som en utmaning. Vi vet bara att det ska handla om påstått våld i någon form. Tror inte soc kommer vilja berätta något, då utredningen är nedlagd och de lägger ingen mer tid på det. Dessutom har de ju sekretess och från polisen får vi inte veta någonting. ALLT är maskat. Så nej - det blir nog svårt att tala ut om det. I vart fall med vår medverkan. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 16:26:57 följande:
    Det är ju sant. Den forskning och den erfarenhet som psykologin samlat under århundraden, om inte årtusenden egentligen, visar att terapi behövs om man inte klarar av att själv ta sig ur svåra tankemönster och andra tunga mentala situationer. Jag vet inte hur jag ska förklara så att du förstår men det är lite som att försöka förklara för någon att jorden inte är platt utan rund när jag talar om för dig att ert barn skulle må bra av att prata med någon om sina tankar och känslor om hen fortfarande mår så dåligt av den där händelsen. Förstår inte du det själv? Du beskriver det som att det måste ha varit något traumatiskt men viftar bort det faktum att hen behöver hjälp, för mig obegripligt.

    Nej, det är inte att ni vill få information som är felet utan att du/ni inte fattar ert barns behov av hjälp och stöd när hen mår dåligt! Istället gör ni tvärtemot soc instruktioner och försöker fråga ut barnet, och inte bara en gång heller. Ni ska inte bemöta barnet i detta, ni ska sluta pressa hen till samtal som hen uppenbarligen inte vill ha, annars hade hen pratat med er oavsett vad soc har sagt till er vuxna. Om ni inte har gjort något fel så har ni väl inget att förbättra heller, eller hur? Hade något funnits att klaga på så skulle soc ha gått vidare med åtgärder och då hade ni också fått veta vad det handlade om. Jag förstår att man vill kunna prata ut med sitt barn men just nu kan NI inte göra något åt detta, däremot om hen vågar prata med någon alls så kanske hen vågar prata med er föräldrar i ett senare skede.

    Oroa dig inte för mina nyhetskanaler, jag kan försäkra att det är mainstream media och inga höger/vänsterextrema saker. SvD är t ex en väldigt bra sida, liksom DN och SVT. Duger inte det för dig så är det inte mitt problem.
    Jag hör vad du säger, men jag delar nog inte din uppfattning. Har inte särskilt mycket att göra med om jorden är platt eller inte. 
    Tycker man att det är jobbigt att bli satt och prata med främmande människor om jobbiga saker, så då är alltså din lösning att man ska sätta sig ned och prata med främmande människor om varför det är jobbigt att prata med främmande människor om jobbiga saker? Att om man tycker något är jobbigt/obehagligt så är din lösning att man ska utsätta sig ännu mer för det jobbiga? Det är i alla fall så jag tolkar ditt svar. 

    Jag har ju skrivit att vi inte har pressat barnet när vi märkt av denna motvilja, så hur du kan få det till att vi fortsätter pressa barnet förstår jag faktiskt inte. Du måste läst slarvigt. 

    Tycker det låter som du är ganska smal i ditt intag av nyheter faktiskt. Två dagstidningar och så SVT. Du riskerar att missa väldigt mycket. Det kan förklara varför kritiken mot socialtjänsten har gått dig förbi. 

    SVT har dock ändå gjort några intressanta inslag om missförhållanden kring organiseringen av socialtjänsten. Finns på SVT-play men även på youtube. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 20:18:31 följande:
    Herregud det var ett exempel... Jag kan inte få dig att förstå fördelen med terapi, om ditt barn lider så är det inte mitt problem, däremot synd om hen så klart som inte får hjälp bara för att du själv inte tror på metoderna.

    Att fråga EN gång kan vara tillräckligt med press för ett litet barn. Dessutom som du skrev så var det inte bara en gång heller utan att ni efter ett tag har frågat igen. Det kanske är du som skriver slarvigt...?

    Som sagt, oroa dig inte för mitt nyhetsintag, jag kan försäkra att det är fullt tillräckligt och kritiken mot soc har verkligen inte gått mig förbi. Med SVT menar jag så klart inte deras streamingtjänst med TV-program heller utan deras dagliga nyhetsrapportering online.
    Men om barnet inte vill prata om det så vill barnet inte prata om det. Då finns det ingen fördel med att prata om det i någon terapi. Då är det ingen hjälp, utan ännu mer stjälp. 

    Ditt nyhetsintag låter rätt tunt ja. Det som visas på SVT play har dessutom ofta sänts i tidigare program. Rapportering och samhällsprogram missar du för övrigt helt om du enbart tittar på deras nyhetsrapportering. Det kan möjligen förklara varför du byggt upp en övertro på socialtjänstens förmåga. Du är ovetande helt enkelt. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 20:46:16 följande:
    Du vet inte om barnet vill prata eller inte. Även om du frågar och hen säger nej så är det inte säkert att det är sant eller att barnet ens förstår att hen faktiskt egentligen vill. Varför är du så tjurig i att inte vilja hjälpa ditt barn?

    Jag skrev nyss att jag INTE tittar på SVT Play för nyheter och jag har fortfarande inte missat kritiken mot soc, vad nu det har med någonting alls att göra. Jag har långt ifrån någon "övertro" på deras förmåga, det finns inget i mina inlägg som tyder på att jag skulle höja dem till skyarna som någon slags felfri instans. Sluta lägga in saker som jag aldrig sagt.
    Du låter rätt aggressiv. Kanske något du kan gå i terapi för?
    Du skrev "Med SVT menar jag så klart inte deras streamingtjänst med TV-program heller utan deras dagliga nyhetsrapportering online".

    ser du bara på nyhetsrapportering missar du ju helt samhällsprogrammen. Jag har inte sett att du uttryckt någon som helst kritik mot socialtjänstens arbetssätt. Du har tagit dem i försvar och skrivit att de förstås inte utsatt mitt barn för någonting. Det tyder på förutfattade meningar om något du inte känner till. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 21:09:26 följande:
    Inte alls. Du uppfattar det så utifrån din egen världsbild och den kan jag inte göra något åt. Däremot är det tröttsamt att diskutera saker som inte har med någonting av ämnet att göra, t ex vilka nyhetskanaler jag följer, och att du inte tar till dig vad jag berättar om vad jag vet eller inte vet om soc. Jag har inte heller tagit dem i försvar på något sätt, snarare tvärtom i vissa kommentarer. Varför jag så säkert kan säga att de inte hotat ert barn med att hen aldrig mer får komma hem eller att någon ska skadas om hen berättar om samtalet för någon, eller utsatt det för sexuella övergrepp och annat sjukt du kommit med är för att det är helt galet att ens tro något i den stilen, sånt händer bara inte när de ska hålla samtal med små barn, och dessutom inför vittnen. Din världsbild är väldigt märklig, rentav sjuk.

    Jag tycker synd om ert barn som ska behöva gå igenom allt det här själv, och dessutom ha föräldrar som är EMOT att hen ska få hjälp. Fullständigt obegripligt.
    Då du har så snäv världsbild så givetvis börjar man ju förstås fundera på vilka nyheter du tar till dig av. Vad har du framfört för kritik mot socialen då? I vilka inlägg då? Vad ser du för brister i socialens arbete då? Ser du några problem med hur de arbetar och hur det drabbar oskyldiga föräldrar som inte utsatt sina barn för någonting?

    Dina analyser kring vad som har hänt är ju också helt otroligt dåliga. "Det är helt galet att ens tro något i den stilen. Sånt händer bara inte". Jag har ju precis skickat ett antal länkar med där barn har utsätts för övergrepp under vistelser som socialen ansvarat för. Vem påstår att det finns vittnen? Vem påstår att barnet aldrig varit ensamt med personer från socialens delegation? Du sitter och förutsätter saker som du inte vet ett skit om.  

    Att barnet fått gå igenom det här håller jag socialen fullständigt ansvariga för. De har inte gjort ett skit för att rätta upp situationen. Du begriper heller inte vad som är problemet och vad det finns för lösningar. Du känner inte mitt barn eller hur det reagerar på sådant som känns jobbigt. 
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 22:48:52 följande:
    Snäv världsbild....? Var får du det ifrån? Du får väl läsa mina inlägg igen om du inte kommer ihåg vad vi har pratat om. Det skulle bli en väldigt lång diskussion om vi ska gå in på socialtjänstens fel och brister så det kan du isf starta en egen tråd om.

    Ja det är helt galet att påstå att ditt barn skulle ha blivit hotat eller till och med sexuellt utsatt i ett soc-samtal inför vittnen och dina länkar har inget som helst med barnsamtal att göra eftersom de fokuserar på HVB-hem. Du måste kunna hålla isär olika saker.

    Det må vara så att det är soc fel att ert barn mår dåligt från första början, men vems fel är det att hen fortsätter må dåligt utan att få hjälp? Nej, de gör inte "ett skit" eftersom det inte är deras ansvar att rehabilitera traumatiserade barn, sånt gör BUP som jag flera gånger skrivit att ni borde kontakta.
    Det är ju därför jag frågar. Var har du kritiserat socialens arbete? I vilket/vilka inlägg? Jag har bara sett att du tagit dem i försvar. Jag har aldrig skrivit att barnet blivit sexuellt utsatt i soc samtal inför vittnen. Du påstår att jag skrivit saker som jag inte gjort. Jag vet inte om barnet varit ensamt under perioder med några från soc-delegationen, inkl den där "stödpersonen". Jag kan bara konstatera att barnet blivit personlighetsförändrat efter historien med socialens ingripande, så svårt att se hur de inte skulle kunna vara ansvariga för vad som skett. 

    Länkarna jag skickat handlar om barn som blivit utsatt för övergrepp efter förvar som socialen ansvarat för, så likheter finns det. Man har ju svårt att förstå hur något sådant kan hända, men likväl har det skett. Upprepade gånger dessutom, på skilda platser runt omkring hela Sverige.

    Tror inte ett ögonblick på att alla traumatiserade barn blir rehabiliterade genom att sitta och samtala med främmande människor. Speciellt inte om det är så att en sådan stödperson i form av främmande människa utsatt barnet ifråga för ett övergrepp tidigare (om det nu är så).  Barnet vill inte tala med någon om det här.
  • Anonym (Fundersam)
    Anonym (Nej) skrev 2023-03-02 23:14:11 följande:
    Ärligt talat så är det sent och jag är trött, du kan välja att bara läsa mina inlägg, du kan börja med de senaste och arbeta dig bakåt. Sedan kan du se själv då var jag glorifierar eller kritiserar soc.

    Du skrev faktiskt detta i inlägg 57: "Jag undrar helt seriöst om de kan utsatt barnet för sexuellt övergrepp". Det är en väldigt sjuk tanke att ens föreslå. HVB-hem kan inte jämföras med ett kort samtal i soc lokaler och om du drar likheter mellan vad de barnen/ungdomarna blivit utsatta för i jämförelse med ert barn så är det också rätt sjukt. Till och med i denna kommentar som jag citerar nu (inlägg 78) sitter du fortfarande med tankar om att en främmande person/stödpersonen skulle ha utsatt ert barn för något. Fattar inte du hur sjukt allt det här är...?

    Nu tror jag inte att ert barn är så traumatiserat att hen är skadad för resten av livet och om det vore så illa så skulle samtal inte hjälpa hela vägen fram, däremot fortfarande hjälpa. Mer troligt så är ert barn inte riktigt lika traumatiserat och att samtal skulle hjälpa ganska bra. Synd att du vill vägra barnet att ens försöka. Du vet faktiskt inte på riktigt om ert barn skulle vilja prata med någon, hen vill bara inte prata mer ER, föräldrarna. Det är inget som helst bevis för att hen inte skulle vilja prata med någon alls.
    Nu har jag scrollat igenom dina inlägg och jag kan inte se att du någonstans har kritiserat soc metodik gällande utredningsförfarandet. Kan dock mycket väl vara så att jag missat något. Därmed får du gärna svara på frågan vad din kritik består i och var någonstans du gett uttryck för den.

    Jo, det är mycket som är sjukt med socialen. Ingenting överraskar mig faktiskt längre. 

    Trodde jag gjort klart rätt tydligt vid det här laget att barnet inte önskar samtala om vad som skett. Inte med oss föräldrar och inte med någon annan heller. Ändå fortsätter du i inlägg, efter inlägg mala på om dina tankar att BUP på något sätt skulle kunna få det som skett att vara ogjort. Inga bevis säger du? För du har ju förstås talat med vårt barn? Ja, du förefaller VÄLDIGT trött faktiskt...
Svar på tråden Orosanmälan från fsk