-
Självklart har man ett juridiskt ombud om det tas upp i förvaltningsrätten. Men för att soc ska kunna bilda en uppfattning så läser de anmälan, kanske även tar kontakt med anmälaren, utreder i form av samtal med ex skola, barn, bvc etc och även föräldrarna. Om föräldrarna vägrar medverka så blir nackdelen av att det kan ligga sanning i anmälan. Och dessutom kan man inte bilda sig en egen uppfattning av föräldrarna om de vägrar delta. Då får man gå på det man har. Vilket är anmälan och eventuella andra personer man har samtalt med.Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-03-17 14:01:54 följande:De tror förhoppningsvis inte på allt de hör. De måste bilda sig en egen uppfattning. Dessutom skulle ett sådant beslut behandlas i Förvaltningsrätten och då kan man låta ett juridiskt ombud föra talan där.
-
Ts: Man kan förövrigt ha ned ett juridiskt ombud eller en tillitsperson som för ens talan även på möten med socialen.
-
Du får göra precis som du vill, men att inte medverka i en soc-utredning är negativt för föräldrarna.Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-03-17 14:07:06 följande:Du påstår att det får konsekvenser, vilket inte alls behöver vara fallet. Jag poängterar bara att du inte har något inflytande över den processen. På dig låter det som att du tror du har det.De tror förhoppningsvis inte på allt de hör. De måste bilda sig en egen uppfattning. Dessutom skulle ett sådant beslut behandlas i Förvaltningsrätten och då kan man låta ett juridiskt ombud föra talan där.EpicF skrev 2023-03-17 13:55:42 följande:Varför skulle det vara hotfullt? Om socialen inte får höra din uppfattning så har det enbart anmälan uppfattning att gå på och då kan der få konsekvenser för dig genom att ditt barn omhändertas. Kanske på felaktigt grundlag. Kanske inte.
Det inget hotfullt att man får stå för konsekvenserna om inte medverkar. Det fakta.
Många saknar dessutom förtroende för socialtjänsten. Man uppfattar de inte som objektiva och man litar inte på dem. Exempelvis inte rörande deras sätt att hantera sekretessbelagd information. Då kan man välja att distansera sig. Fullt naturligt som jag ser det. -
Ts: Nej, jag aldrig påstått att socialtjänsten är en domstol. Jag sa enbart att man kan få ha med sig andra personer man har tillit till eller ett juridisk ombud, ex en advokat om man inte vill gå själv på ett möte med socialen.
Det är inte bart i domstolar man har rätt till ha med en annan person. Det gäller alla möten, oavsett om det är med socialen, arbetsgivaren, läkare etc. -
Ts: Om man nu tror att socialtjänsten ska hända saker man inte har sagt så är det bra att ha med sig en annan person man har tillit till. Man har också rätt att spela in möten man själv deltar i.
-
Ts: Om man nu tror att socialtjänsten ska hävda saker man inte har sagt så är det bra att ha med sig en annan person man har tillit till. Man har också rätt att spela in möten man själv deltar i.
-
Nej, man har ingen skyldighet men då får också stå för konsekvenser.Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-03-17 14:14:50 följande:Man har ingen skyldighet att gå på den typen av möten och kommunen betalar knappast för juridiskt ombud heller. Bättre att spara de resurserna i händelse att man skulle behöva dem. Det är dyrt att använda sig av juridiskt ombud och man får stå för de kostnaderna själv, även i Förvaltningsrätten.
Det finns ingen ensidig rätt för socialen att kalla till den typen av möten. Eller kalla kan de förstås göra, men inte mer än så.
Varför ska kommunen betala att en person medverkar? Det är något man får betala själv om man vill ha det med. -
Ts: "Jobbig"? Varför skulle socialtjänsten tolka att du är jobbig för att du gör det du har rätt till? Du har rätt att ha med dig en tillitsperson eller ett juridiskt ombud och du har rätt att spela in samtal du själv medverkar i. Det är inget dom påverkar en utredning.
En utredning är objektiv eftersom den är reusltat av samtal med andra. -
Om du vill ha med en person till ert möte med socialen så får du ordna det själv. Och stå för eventuella kostnader. Precis som vid övriga möten med andra personer där du väljer att ha med en tillitsperson.Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-03-17 14:24:12 följande:Därför att det är de som kallat till mötet. Få personer vill jobba gratis. Juridiskt ombud brukar dessutom vara rätt dyrt. Sedan förlorar man ju dessutom sin egen tid, kanske behöver betala för resor osv.
Som förälder/vårdnadshavare har man inget intresse av att lägga en massa pengar på något som är helt meningslöst. Saknar man då dessutom förtroende för deras objektivt gör ju att motivationen minskar ytterligare. Sedan kan de ju fråga om personliga saker och då vill man inte att sådant ska spridas vind för våg, bara för att de inte behandlar utredningen med sekretess.
Men du för precis som du vill. Men att inte medverka är inte till en fördel för dig som föräldrar. Det är en stor nackdel. Men som sagt, du gör precis som du vill. -
Utredningens resultat kommer av det som andra har sagt, det som anmälan säger och det som de själva har sätt. De har inge personliga åsikter om saker i en utredning. Om du väljer att inte medverka så blir bedömningen av dig som förälder uppbyggd på andras utsagor.Anonym (Ordentlig mamma) skrev 2023-03-17 14:27:30 följande:Nej, den blir inte per definition objektiv för att de talar med flera personer. Hur kan du tro det? Du får gärna utveckla det resonemanget. Blir du objektiv när du pratar flera personer?
Du pratar med person A som säger att person B har slagit hen.
Därefter pratar du med person B som istället säger att det är person A som slagit hen.
Därefter ska du forma en slutsats kring detta. Antingen tror du på person A eller på person B. Hur får du detta till objektivitet?