• Mathilda88

    Vi som startar IVF 2023

    Gvk skrev 2023-07-21 20:43:01 följande:

    Alltså jag blir så rörd av alla livsöden man får höra om här ute. Folk som kämpat i flera år, missfall, dåliga ägg, dåliga simmare, oförklarliga anledningar och alla har vi ändå samma mål.
    Nu sist du Mathilda88 <3

    Ibland känner man sig så ensam i sin situation och sitt kämpande men man är ju inte det.

    Själv såg allt lysande ut för mig för ett år sedan när jag startade och gjorde mina tester. Dubbelt så bra AMH som för min ålder i snitt och andra bra värden överlag. Men sen bara sista halvåret har mycket förändrats.

    Sista plocket som började så bra slutade i en krasch iaf. 17fertiliserade ägg slutade i egentligen bara 1st som såg bra ut på dag 3 (6celler, bra form och skal).
    Fick 2 återförda, det 6-celliga och ett 4-celligt som såklart om man ser till antal celler inte utvecklat sig som det ska och som jag nog kan räkna bort.
    De andra embryona stannade av ena efter de andra och idag fick jag beskedet att inget resulterat i någon blastocyst.

    Medans som du ***Noelani*****
    Som försöker gå från att vara inställd på att det inte blir några barn till att försöka skrapa fram lite hopp så är det hela för mig tvärtom.
    Jag har alltid trott att jag ska bli mamma en dag och aldrig oroat mig för att inte kunna bli gravid eller att jag kanske faktiskt är för gammal.
    Nu ska jag försöka ställa om mig till att det faktiskt finns en stor risk att det är försent. Att jag inte har några ägg kvar av kvalitet och att min enda möjlighet kanske är äggdonation. Den tanken har aldrig slagit mig innan.

    Det är en himla pärs det här med att göra IVF, en galen sådan. Sen den ekonomiska stressen för oss som gör det privat och inte vet vad siffran kommer hamna. Alla dyra tillägg om man behöver dem ICSI, hatching etc.

    Tur vi har varandra! Är superglad för denna gruppen, ett enormt stöd i vardagen även om vi inte känner varandra. Välkommen hit du också Mathilda88.


    Hjärta
    Förstår vad du menar, ensamheten i kämpandet fastän man inte är ensam, Så evigt tacksam för dessa forum som varit avgörande för mig att känna ett sammanhang och ngn form av hopp. Jag är så imponerad över din resa och hur stark du är som inte bara genomgår den själv utan även så många behandlingar. Så smart drag att plocka så mkt ägg som möjligt medan de är bra. Håller alla tummar och tår för din nuvarande ET! Och även framtida FET för förhoppningsvis syskonförsök Hjärta. Att bära barn i din ålder har jag förstått det som inte är det huvudsakliga problemet utan just snarare äggkvalitén. Så om bara de du fått ut är bra så borde chansen vara god att lyckas Hjärta Men förstår fullständigt känslan av uppgivenhet, att det är kört. Den är överväldigande. Kanske inte just nu man vill få till sig att "jo det är nog inte så mörkt som det känns" Hjärta Jag tror på dig!
    Just det där med att det känts självklart att man ska bli mamma är ngt man haft med sig i livet, mamma var en "frögurka" och fick oss tre barn mellan 30-36 års ålder. När vi fick till oss att vi behövde IVF så trodde jag aldrig att det skulle kunna fungera för oss - jag har alltid varit känslig för allt som handlar om livmodern och hormoner. Tyvärr reagerade jag än värre än jag förväntade mig. Men smärtan gjorde att jag behövde tro 100% på det för att orka ta nästa spruta. Mamma tjatade på mig strax före 30 års-åldern att skaffa barn själv med insemination, men jag ville inte då, ville ha en partner. Ångrar nu att jag inte gjorde det, för då hade det troligen aldrig varit ett problem och jag hade sluppit undan väggen också. Lätt att vara efterklok.
    Sen är det svårt att veta vi blir ju matade med att man kan bli gravid så sent i livet av samhället att det sen blir katastrof när man står där och inser att biologin ser helt annorlunda ut. Men en del lyckas oavsett, så håller alla tummar och tår för er alla! {#emotions_dlg.flower}Hjärta
  • Mathilda88
    Quincey skrev 2023-07-22 10:24:19 följande:

    Välkommen tillbaka Mathilda88! Jag hoppas det kommer gå bättre vid nästa försök. Jag ska också skippa Gonal-f nästa gång och bara köra Menopur så hoppas det gör en stor skillnad. Var det äggen (innan befruktning) som var granulerade eller var det embryona? Är det ni själva som funderar på donation eller är det något läkaren tagit upp? Ni har bara gjort en IVF så mycket kan förändras framåt!

    Gvk, vad tråkigt att embryoutvecklingen stannade av 💚 Har din läkare sagt något om varför senaste försöket gick sämre än de tidigare? Har du haft samma dos varje gång?


    Tack Hjärta
    Håller tummarna för dig! {#emotions_dlg.flower} Vilken omgång blir det för er?
    Det är helt min egen plan. Läkarna har inte föreslagit det, men de har också bara sagt att Ibland hittar de något bra ägg. Vilket inger väldigt lite hopp i kombo med hur smärtsam stimuleringen var. Därför jag insett att jag inte kommer mäkta flertalet sådana omgångar och redan ställer in mig på äggdonation som plan B.
    Nu när du frågar så blir jag osäker, men är nästan helt säker på att det var mina ägg som var granulerade från start, därför jag ställt in mig på äggdonation. Får fråga dom igen så de inte sa ägg men menade embryon.
    Jag förväntar mig inga underverk av Menopur, min äggkvalité kommer sannolikt av utmattningen, oxidativa stressen har pajat dom. Det kan ingen medicin reparera tyvärr. Sen får vi se om alla är skadade, ngt klarat sig ok eller om vi kan få hela ägg 3-4 månader senare när en ny batch har mognat fram. Hoppas men vågar inte tro. 4 år är lång tid där mkt kan hinna skadas.
  • Mathilda88
    Noelani skrev 2023-07-22 18:50:50 följande:
    Jag har hört så många som fått dåliga resultat med tex Gonal F men sen helt förbättrat bara genom att byta till tex Menopur så misströsta inte. Känns som olika mediciner fungerar olika på olika individer. 

    Min kille har få OCH dåliga spermier men har lyckats trippla mängden på tre månader genom att sluta med proteinpulver, börjat ta kosttillskott och börjat röra på sig mer. Han har mest styrketränat innan men vi fick tips från andrologen på RMC Malmö att just proteinpulver kan sabba mäns spermier. Och jag tror verkligen det ligger något i det. För 10 år sedan hade han 100 miljoner spermier och han började träna och äta proteinpulver några år innan det... 

    Jag har också mått väldigt dåligt under min andra IVF och framförallt efter ET. Haft sån kramp, illamående och varit (eller ja, är ff...) så jäkla trött. Orkar knappt ta ut hundarna mer än fem minuter.
    Ja också hört det, nu har jag ju dock min utmattning och utslagen melatonin (kroppens starkaste antioxidant) i 3,5-4 år som tyvärr är väldigt skadligt för äggen. Så återstår att se om alla är förstörda eller om det kan komma fram friska ägg när nya ägg mognar fram. Så jag vill inte anklaga Gonal-F för detta fallet ialalfall {#emotions_dlg.flower}. Men flera andra blir det inte bra för nej.Hjärta

    Tack för tipset!! Vi har inte hört om proteinpulver förut, sambon har tagit en del då han tränar och är mån om sig, men vi definitivt prova utesluta det! Kosttillskott har vi tagit sedan i februari så hoppas på effekt. Sambon behövde iallafall bara lämna ett spermaprov vid äggplocket istället för två som vi var förvarnade om. 
    Noelani skrev 2023-07-22 20:15:32 följande:

    Mathilda88,
    Jag har inte mått lika dåligt som du beskriver men nästan..  men kände inte alls så vår första gång så jag tror (och hoppas för din skull) att de även kan kännas olika cykel till cykel.. 🙏


    Ush stackare! Hoppas du får må bra snart igen! Tack för peppen HjärtaHjärta. Håller tummarna för ruvandet! 
  • Mathilda88
    Noelani skrev 2023-07-22 20:42:13 följande:
    Vem har sagt detta till dig om att utmattningssyndrom påverkar äggkvaliten? Och gör det alltid det när det pågått under så lång tid? 
    Vetenskapliga studier har visat på hur skadligt oxidativ stress är för ägg, ngt som vanligtvis ökar med åldern, men även vid sjukdom eller utmattning. Även studier har visat på hur enormt viktigt melatonin (som kroppens starkaste antioxidant) är för att hålla celler och ägg friska och hela och skyddade ifrån oxidationen som skadar på djupet. Men jag har inte lyckats hitta specificering på om det gäller enbart mognade ägg eller även omogna ägg. Har bla läst It starts with the egg där man finner en hel del Hjärta
  • Mathilda88
    Noelani skrev 2023-07-22 22:12:30 följande:
    Okej, intressant! 
    Hur har du fått mäta ditt melatoninvärde? Görs det via blodprov?
    Jag ska be min läkare om det.
    Har du fått melatonin utskrivet nu? 
    Jag äter själv melatonin.

    Jag är själv sjukskriven för utmattningssyndrom för andra gången och körde på många år trots att det var uppenbart (iaf för alla andra 😅) innan jag tog det på allvar. Vi pratar säkerligen 5-6 år minst. Jag har också varit storrökare fram tills för 1.5 år sen (som också ger oxidativ stress) och ätit tunga mediciner regelbundet i 15 år... 

    Och med det sagt - som kanske kan ge dig lite mer tröst så fick jag ut 5 mogna ägg sist (alla som de tog ut) på ändå rätt låg dos Gonal F. Första IVFen hade jag bara 1 moget som aldrig delade sig och det var bara månaden innan... 

    Oxidativ stress läste jag nu påverkar just äggets mognad så det låter ju inte som du påverkats så fasligt av det eftersom du fick ut 8 mogna ägg och jag tror verkligen du bara hade en otursomgång första gången ❤️

    Det måste såklart kännas jättejobbigt att plocka ut 17 ägg och inte få något tillbaka MEN statistiskt sett borde du "bara" fått tillbaka 1.6 - 2.8 st.. 90% av alla utplockade ägg är obrukbara och ledande läkare i Danmark (som hållit på längst i Skandinavien) menar på att de är för att man stimulerar fram kvantitet före kvalitet... 

    Det jag försöker få fram med min trasiga hjärna och svammel (🤣) är att en gång är ingen gång vad gäller IVF, allt kan svänga från en cykel till en annan. Samma gäller spermierna. Kolla bara på Orkidé8181 som inte heller fick tillbaka något på första försöket (och inte heller några stora mängder sen) och nu är gravid :) 

    Ytterst få lyckas inte! Som någon annan i gruppen skrev innan så lyckas nästan alla så småningom om och vi är alla här för att peppa varandra ❤️

    Gick i väggen mars 2019 och trycktes in i den igen av chefen augusti -19 trots att jag protesterade mot arbetsbördan och att hon ej följde rehabplanen. Jag fick antidepressiva under sommaren och en månad senare kunde jag inte längre sova alls. Gått på Propavan i 3,5 år och försökt sluta upprepade gånger, lyckades först i februari i år efter en del kämpande. Så först då min melatonin kickats igång igen. Aldrig tagit prover för det utan konstaterats utifrån symtombilden.

    Nej jag förväntade mig inte mer än några tillbaka, tyckte att det blev för många då jag inte ville ta ut fler än 15 för att undvika överstimulering och som du säger bara är kvantitet. Men dina siffror var dock mkt lägre än jag läst och hört om innan. Var inte alls nöjd med att efter två VUL få medicin för en hel vecka till innan äggplocket utan nytt VUL innan det. Hade först 175, höjdes till 187,5 över helgen pga för få och små ägg, och sen ner igen till 175 på tisdagen och åter för äggplock på måndagen. Ssk på plats verkade inte heller helt nöjda med den planen när vi kom in på måndagen. 

    Kvittar om de är mogna om de är gryniga. Inte att förtränga de 6 tomma äggskalen, hör ingen annan berätta om att de haft eller vad de innebär. Är det inte utmattningen (som kan ta olika hårt på olika) så vet jag inte vad jag ska tro eller hänga mig vid, då känns det än värre. Då är det ngn värre orsak som jag inte vet om eller kan göra ngt åt eller tid kan hjälpa. Särskilt med tanke på att läkaren inte hade stora förhoppningar om oss. Alla andra verkar de så positiva till att nästa gång blir det bra. 💔 

  • Mathilda88
    Orkidé8181 skrev 2023-07-23 08:30:29 följande:
    Blev mycket att läsa ikapp? men?

    jag har varit sjukskriven pga stress, varit så stressad så jag tappat hår!
    varit rökare slutade för ca 2,5 år sedan, är 42 år och ja som Noelani skrev, det lyckades ändå!!!

    däremot har jag aldrig ätit någon receptbelagd medicin mot depression osv? men ändå?
    Skönt att höra att det gått bra till slut trots allt det 🙏
  • Mathilda88
    Noelani skrev 2023-07-24 15:40:30 följande:
    Så sjukt hur vissa chefer är! Så ledsen för din skull att du har en sån hemskt chef. Är du med i facket så kontakta dem omgående så du får stöd! 

    Har du testat melatonin? Det äter jag för sömnen och det fungerar kanon. Det är inte heller beroendeframkallande.

    Ca 50-70% av alla mogna ägg befruktas och bara 30-50% av de som befruktas korrekt klarar sig till dag 5. Det är därför inget konstigt med dina siffror.. Klart att de känns som lite men man får komma ihåg att man ändå bara kan sätta in 1-2 st :) 

    Gryniga ägg är vad jag nu fått förklarat för mig samma sak som fragmenterade. Fragmenteringen går definitivt att få bukt med på olika sätt bland annat med olika mediciner, ändra från korta till långa metoden eller tvärtom och det kan också bara vara olika från gång till gång utan anledning. 

    Fragmenterade ägg är inte heller omöjliga att bli gravida med. Jag har läst iaf i flera trådar att många blivit gravida ändå men man tror däremot att implementeringen kan påverkas, men tydligen då inte alltid.

    Tomma äggskal? Menar du tomma äggblåsor? 

    Tycker din läkare verkar lite knepig om han dömt ut er så direkt efter bara en omgång - där ni ändå fick 8 mogna ägg. Känns som de flesta brukar säga att de fått berättat för sig att första IVF:en alltid är som en testomgång. För att se hur man reagerar på en viss dos osv.. 

    Vi har själva varit jätteoroliga eftersom jag är snart 40 och min sambo under de 10 år vi försökt skaffa barn plötsligt fått väldigt dåliga spermier. Men våra läkare har alla 4 sagt att man aldrig kan lita på en omgång IVF eller ett spermaprov. 

    Gick ni på RMC Malmö? När skall ni få göra nästa försök? 

    Stor kram till dig och du, allt kommer ordna sig!! 
    Orkidé8181 skrev 2023-07-23 08:26:55 följande:
    vad får du för biverkningar av Cyklogesten?

    jag tar fortfarande cyklogest nu i v 10, ska ta 1 vecka till, har dock trappat ner och tar 1 / dag.

    jag som får biverkningar av allt undrar om jag har biverkningar av cyklogesten eller om det är grav symtom? hade varit så skönt att bli av med någon jäkla krämpa? Hahaha 

    Jo jag var med i facket, så fick mkt stöd av dom Hjärta Dom var med på tåget, men fick aldrig rätt mot henne och hon har aldrig erkänt sitt fel, utan lägger ansvaret helt på mig istället. Noll insikt i det med utmattning är. Men men, hon är inte chef längre sen flera år iallafall. 

    Ja jag har testat att köpa själv (innan jag visste så mkt bra de gör för kroppen) på apoteket, sån 10st att ta vid jet-lag. Tyvärr får jag ingen effekt på dom tabletterna sömnmässigt, så fortsatte därför inte. Har stött på flera som där man antingen funkat på Melatonin men inte propavan samt tvärtom, mkt intressant! 

    Nej utan tomma äggskal som låg i äggblåsorna. 

    Läkaren var väldigt fast vid att äggkvalitén gick inte att påverka alls, vilket jag inte alls vill tro på samt läser om motsatsen både vetenskapligt och från andra håll, men hans bestämdhet inger definitivt en osäkerhet hos mig. 

    Tog mod till mig att störa kliniken med frågor kring äggen. Denna gången fick jag svar från en embryolog istället. Hon skrev att ca hälften av våra utplockade ägg var granulosa celler - de saknade cytoplasma och innehöll endast en zon, dvs det fanns inget innehåll i äggskalet. I övriga ägg var cytoplasman granulerad, vilket tyder på stressat ägg. Vad man vet idag så kan det antingen bero på individuell faktor tex ålder, miljöfaktorer, rökning etc, men stimulering kan också till viss del påverka. Det finns inga mätmetoder för detta. Dom skulle diskutera detta på ett stimuleringsmöte och läkaren skulle komma justera stimuleringspreparat och dos (jag fick i maj besked om byte från Gonal-F 175 till Menopur 187,5. Låter som att de kommer ändra igen innan det har testats, att läkaren ordinerat förhastat?). Hon skriver även att Jag har sett detta förr och justering av stimuleringsprotokoll kan ge ett helt annat, bättre utfall vid ny behandling. Det går inte att säga vad som är orsaken på en behandling, men jag tror att i ert fall är det stimuleringen som ska optimeras. 
    Jag gråter varje gång jag läser det, för det inger så mycket hopp, samtidigt som det är öppet för andra bakomliggande orsaker och frågan om äggen ens klarar av stimulering även i andra format. Nu är jag orolig dessutom för att kanske få ett långt protokoll. Har nu lagt snart 3 månader på kosttillskott i mängder och snart 20´000kr i kostnader kring akupunktur för att vara i toppskick till i augusti. Har inte råd att fortsätta med det i flera månader till... Får kanske ringa och fråga dom idag SkämsOskyldig... 

    Så himla fina läkare ni träffat!!! Hjärta Har verkligen inte alls den upplevelsen. Men vi kör ju också via landstinget... Förstår din oro! Extra viktigt med den stöttningen då! Hjärta 

    Ja vi går på RMC Malmö. Är prioriterade till start i augusti (mens preliminärt 21 aug), men är högt tryck och är förvarnade om att risk finns ändå att vi nekas.

    Stort tack fina du {#emotions_dlg.flower} Tack detsamma!! Hjärta 
    Hur går det för dig, TD idag?!? Hjärta
  • Mathilda88
    Gvk skrev 2023-07-27 23:42:54 följande:

    En allmän fråga här ute?..
    Hur skulle ni ställa er till donerade ägg?

    När jag och min fertilitetsläkare gjorde upp en ny plan kring hur vi ska gå tillväga om jag skulle testa negativt så förde hon på tal, att om jag inte fick någon bra kvalitet på mina ägg framöver så kunde jag ju alltid bli gravid genom äggdonation.

    Jag ska vara helt ärlig med att jag blev helt ställd för det är en sak jag inte alls har processat. Det har liksom inte funnits i min värld att det inte skulle gå med mina egna.

    Började såklart fundera?. Utan att låta egoistisk eller att trampa någon på tårna som gått den vägen. Så kände jag för min del ett starkt inte. Jag vill ju att en bit av mig ändå ska finnas där. Jag vill liksom vara en del av det biologiska till barnet. Skulle jag behöva använda mig av donerade ägg så skulle det ju kännas väldigt främmande på ett helt annat sätt. Jag skulle ju bära någon annans barn och inte mitt eget känner jag. 
    Det kanske skulle bli helt olikt mig i annan utsträckning både till utseende och sätt. Tänk om jag skulle ha svårare att anknyta till det. Ja ojoj så många tankar det blev?.

    Tycker ni jag är knäpp! Hur känner ni andra inför det valet?


    Jag förstår fullständigt känslan, kände så också först. Men då jag redan i först IVF-försöket fick till mig att mina ägg var mkt dåliga så har jag själv slagit in på banan med äggdonation (ej föreslagits av läkare). Jag har dock en sambo så det skulle iallafall bli hans biologiska barn, så ngt att knyta an till sett ur den synvinkeln. Till syvende o sist kom jag fram till att jag hellre vill få vara gravid och bära ett barn än inte alls. Dessutom lär vi nekas adoption då sambon är för gammal för det. 
    Dom uppger enl vetenskapliga studier att man sett att man knyter an lika bra till ett donerat foster som ens biologiska, så det känns iallafall mkt lovande Hjärta
  • Mathilda88
    Noelani skrev 2023-07-26 08:35:24 följande:
    Vi går på CFC i Köpenhamn. Gvk går på samma och hon fick köra direkt efter nästa cykel så det känns ju hoppfullt 🤗 Vi fick också köra sist direkt men då hade vi ju inte haft någon återföring.

    Tror man kanske i Sverige måste göra så inom det offentliga för att ha tid för alla kanske? 

    Nu såg jag dock att jag sett fel på förra månaden. Då kom min mens 2 veckor efter ET inte 2 veckor efter ÄP som jag skrev tidigare så då kanske det finns minimalt med hopp kvar inför TD på fredag 🤣
    Fascinerande vilken skillnad bara man går över sundet! Har som Sola hos RMC Malmö fått till mig att man måste ha en cykel emellan med "bortfallsblödning" innan vi får köra på igen.
  • Mathilda88
    Noelani skrev 2023-07-26 14:43:05 följande:

     


    Åh det känns ju väldigt hoppfullt då! En vän till mig sa precis också att hon testade negativt på BIM men var gravid och har fått en söt bebis nu 🥰
    Alltså hur kan man vara så pepp för alla andra och sen bara tappa det totalt för en själv? 😅 Jag är så övertygad att alla ni andra kommer lyckas liksom men blev nattsvart för mig själv. 
    Tror kanske jag är sliten efter 2.5 dagars huvudvärk och dålig sömn... 🙄
    Tack för peppandet ❤️❤️
    Åh håller tummarna för det!!
    Ja jisses ja, snacka om det. Man känner sig nästan lite schizofren ibland - alla andra är det självklart att det kommer funka för! Pepp och taggad för andras skull, men för en själv är det liksom nattsvart... Skäms Nästan så jag skäms ibland att skriva för jag skulle vilja vara positivare om de egna chanserna!! Att man är rädd för att dra ner stämningen, samtidigt som man inser att vi alla sitter i samma båt... Tack o lov för att ni finns säger jag bara! 
    Och visst är huvudet så jäkla lurigt - ena stunden känns allt stabilt och lugnt, positiv och man upplever det som att man kan acceptera hur det än går - för att bara timmar senare totalt krascha i ett avgrundshål! Helt otroligt.
Svar på tråden Vi som startar IVF 2023