• Anonym (Anonym80)

    Vi som startar IVF 2023

    GrönaLjuslyktan skrev 2024-09-28 12:08:54 följande:

    Hej! Har du gjort en hydrosonografi? I så fall, hur har det gått? ❤️

    Jag var hos en specialistläkare inom endokrin förra veckan gällande förhöjda prolaktinvärden och frågade precis det (hur påverkar förhöjt prolaktin fertiliteten?) och läkaren kunde inte riktigt svara på det?! De nämnde att ÄL kan bli oregelbunden, men kunde inte säga mer än så. Även om de ska vara experter inom endokrina sjukdomar, så blev jag förvånad över hur lite de kunde om fertilitet, visste knappt vad lutealfas var. Har själv försökt läsa på lite om det, men blir inte så klok på vad exakt förhöjda värden gör som ställer till det, speciellt om man ändå har regelbunden ÄL som jag. Jag fick likande svar som du fick från gynekolog / IVF läkare först, dvs att de endast testar om man har symtom som att det läcker mjölk från brösten eller oregelbunden cykel och att så länge man är inom referens (även om det är åt det högre hållet) så tittar de inte vidare på det. Enda anledningen till att IVF läkaren nu reagerade och skickade remiss till specialistläkare var ju för att mina värden var utanför referens. Även om jag är tacksam på ett sätt och hoppas nu att det är detta som är anledningen till att jag inte kunnat bli gravid / behålla en graviditet, så är en del av mig också ledsen och orolig att det skjuter upp nästa försök med 6+ månader. Sen läser jag om alla våra resor i detta forum och inser att vi har varandra och är sånna kämpar ❤️


    Jag har också ett prolaktinom och det jag lärt mig är att prolaktinet hämmar produktionen av östrogen främst, men det pratas även om att man kan få lågt progesteron. Pravidel är det läkemedlet som i första hand brukar rekommenderas när man försöker bli gravid, men jag vet de som fått Norprolac eller cabergoline. Oftast får man ner prolatinvärdet till normala nivåer igen oavsett vilket läkemedel man än får.
    Det finns lite info om ämnet i stora prolaktintråden här på familjeliv. MVH
  • Anonym (Anonym80)
    GrönaLjuslyktan skrev 2024-09-29 15:50:24 följande:

    Tack snälla för ditt svar. Detta är ett nytt område för mig, då jag nyligen upptäckte att jag hade förhöjda prolaktin-värden, så väldigt hjälpsamt att höra detta. Intressant det du nämner om att det kan hämma östrogen, för jag brukar vanligtvis inte få blinkade smiley på ClearBlue advanced digitala ägglossningstest, utan brukar vanligtvis endast få en vanlig smiley direkt (dvs jag får inget östrogenutslag innan LH-utslaget kommer). Jag upplever även mindre sekret runt ÄL än det man läser om online och har låg sexlust då det gör lite ont att ha sex om det inte är runt ÄL. När det gäller progesteron, så har har ändå tänkt att mina nivåer är tillräckliga, då min lutealfas brukar vara 13 dagar, och vanligtvis inga mellanblödningar, förutom nu efter mitt missfall. Men i och med det du skriver om progesteron, så ska jag nämna detta till läkare inför nästa insättning (när det nu blir), så att jag fortsätter med progesteronet om jag skulle bli gravid. 


    Tack för tipset om prolaktin-trådar på FL, hittade en som heter nya stora prolaktintråden, ska läsa igenom den, men den verkar vara från något år sen, är det den du menar? 

    Hur ser det ut för dig med prolaktin-värden, barnförsök etc? 


    Ja precis,  det är den tråden. Jag tror det var där jag läste om att det finns teorier om att prolaktinet även kan trycka undan progesteron.

    Jag började med cabergoline i januari (detta är för snart 10 år sedan), blev sedan gravid i mars. Vill minnas att jag hann byta till pravidel innan jag blev gravid. Under graviditeten säger läkarna att man kan sluta med medicinen, men jag vågade inte sluta förrän v 12, ifall det skulle påverka progesteronet.

    Jag har inte ätit någon medicin för mitt prolaktinom sen kanske 5 år, då jag mår så fruktansvärt dåligt på medicinen (oavsett vilken). Mitt värde ligger ganska högt, men stabilt. De håller koll på prolaktinvärdet samt östrogenet. 

    Hoppas att det här kan vara lösningen för dig och er väg till ett barn :) 
Svar på tråden Vi som startar IVF 2023