• GrönaLjuslyktan

    Vi som startar IVF 2023

    Hej! Första gången jag skriver i denna tråd, skrivit i en annan för ett tag sen. Är 32, partner är 34, försökt få vårt första barn i 2 år, hittills aldrig en + på stickan. Oförklarlig infertilitet. 1 äggplock resulterade i 4 blastocyster, de första 2 insättningarna blev det ingen graviditet och ruvar nu på det tredje (RD2) i naturlig cykel, tagit Ovitrelle innan ÄL och även tagit Ovitrelle 2 gånger till som lutealstöd, istället för progesteron. 


    Känner som många beskriver här en otrolig sorg, frustration och hopplöshet över att gå igenom det här. Försöker vara hoppfull och tacksam över hjälpen, men det är svårt många gånger. Det är helt enkelt svårt att acceptera att vi hamnat på ? fel sida statistiken?, när vi lever så som vården säger är ?hälsosamt?. Enligt statistiken så skulle det ju bli tredje gången gillt för oss!

    Ni kanske tänker att det är konstigt att jag redan är så säker på att det inte kommer gå vägen den här gången heller, när jag bara är på ruvardag 2, men jag har exakt samma temp som alla andra misslyckade gånger, samma sekret och samma symptom, dvs inga symptom alls. 


    Har en stark känsla som säger att det är inplanteringen som är problemet. Har funderat sen första misslyckade försöket att kolla upp immunförsvar, hormoner etc, men varje gång jag tagit upp det med kliniken så avråder dom och menar att det är ?för tidigt? för det. Sen läste jag nu er konversation BaeA och JohannisenIVF och blir nyfiken! BaeA, om man får fråga, hur gick diskussionen med dig och kliniken som gjorde att dom kunde tänka sig ta ytterligare tester? Vad är det för tester? Gör du utredning parallellt hos FertilitetPlus, eller har du pausat det? 


    Finns det nån som läser detta som gjort flera insättningar och när de tillslut blev gravida, så var det exakt samma symptom som de gångerna de inte blev gravida? Skriv gärna då, för det är någon här som söker lite hopp :)

  • GrönaLjuslyktan

    Tack alla för era hjälpsamma svar, det är ett så otroligt fint community <3


    @Noelani tack för att du delar med dig om din resa och ger hopp :) Har hört om assisted hatching, men inte kollat närmare på det. Ska absolut nämna det till läkaren om nr. 3 inte går vägen. 


    @AnnaWZ tack snälla, detta ger verkligen hopp! Spännande att du kan känna skillnad på livmodersetappen. Jag tog bara progesteron när jag gjorde ett färskt försök, men för mina två FET, så sa läkaren att det går lika bra att skippa progesteron i mitt fall och istället köra på Ovitrelle, så har inte varit där nere och känt så att säga hehe. Ifall detta inte går vägen, så har vi ett sista 6-dagars kvar i frysen (de andra 3 har varit 5-dagars), så får då hoppas allt jag har att det blir som dig och går på 4e försöket! 


    @BaeA verkligen tråkigt att höra om mensen, hoppas det är vår tur snart! Tack för att du delar med dig av hur du tänker. Jag missuppfattade, trodde först att du gjorde IVF på Sophiahemmet, för du skrev tidigare att du varit där och tagit tester. Jag har försökt hålla mig från att utreda saker privat, men går det inte vägen den här tredje gången, så kommer jag först prata med kliniken och se vad dom säger, och om dom säger att vi gör precis samma metod med 4e embryot, så ska jag utforska det du nämnt.

    @JohannisenIVF tack snälla för svar! Så bra att du följde magkänslan, fick svar och att det funkat med dropp! Som jag skrev till BaeA så ska jag absolut kolla upp detta om det inte går vägen för mig den här gången. 

  • GrönaLjuslyktan
    BaeA skrev 2024-02-21 19:51:01 följande:
    Nej, inte helt lätt att begripa! Det var FP som remitterade mig till Sophiahemmet för blodtesterna. Den kliniken jag går på förlorade ju avtal med regionen så jag är ?privat? där nu. Så antingen kan jag välja att flytta mina embryon med en väntetid på upp till 6 mån och få fortsatt  finansierad vård eller så har jag kvar mina embryon och får göra återföringarna utan kostnad men sen betala för alla tester etc.

    Så för oss var valet enkelt. Sen om det inte skulle bli något av dessa har vi fortfarande en omgång kvar och då flyttar vi klinik. men istället för att vänta på en eventuell åtgärd från nuvarande klinik så jobbar jag på från sidan. Känner också mig lite mer lugn av att själv ?bestämma?

    BaeA, tack snälla för förklaringen, nu hänger jag med så mycket bättre! Har sett några skriva i tråden om att byta klinik, men inte vetat varför, men nu förstår jag. 


    Så bra att du gör det som känns rätt för dig. Jag kommer också ?jobba på från sidan? om det inte går vägen för mig den här gången. Hoppas det är vår tur snart! <3

  • GrönaLjuslyktan

    Hej! Hopp sökes! Finns det någon som läser detta som  haft 3 återföringar av blastocyster utan graviditet, men som sen på återföring 4+ blivit gravid? I så fall på vilket försök blev ni gravida? Gjorde ni någon form av RIF-utredning (recurrent implantation failure)? Fick ni nånsin reda på potentiella orsaken till att ni haft RIF? Dela gärna med er om era historier, skulle betyda så otroligt mycket, känner mig väldigt ensam just nu. Skrivit här innan när jag var på mitt tredje försök (nu på fjärde) och då svarade AnnaWZ som blev gravid på sin fjärde återföring tror jag, så vet att hopp finns <3 

  • GrönaLjuslyktan
    J000ssan skrev 2024-08-10 18:49:15 följande:

    Hej tjejer
    jag har nu påbörjat en missfallsutrefning och ser nu att vissa provsvar kommit
    tsh 1.3
    P-t4 12
    p-t3 4
    P-tpo-ak 32
    någon Som kan ngt om detta?🙏🙏❤️❤️❤️


    Hej J000ssan! Tråkigt att senaste försöket inte gick vägen, men bra att du får göra missfallsutredning.


    De provsvaren du nämnt är alla länkade till sköldkörteln. Är såklart ingen läkare, så du får ta detta med en nypa salt, men ser ut som dina värden alla ser bra ut, inget som sticker ut negativt (osäker på ditt TPO-AK då du inte skrivit måttet). För högt TSH i kombination med lågt T4 (vilket du inte har) innebär underfunktion av sköldkörteln (hypotyreos), medan tvärtom innebär överfunktion (hypertyreos). Finns också subkliniska versioner, där endast TSH eller T4 är utanför referens. Om man har för högt TSH, så kan man få Levaxin utskrivet om man försöker bli gravid. Levaxin är som ett syntetiskt T4. T4 i sin tur behöver omvandlas till T3. Vissa kan ha väldigt högt T4, men ändå lågt T3, vilket kan tyda att det finns problem med omvandlingen. I ditt fall ser det inte ut som det finns nåt problem med omvandlingen, då en bra nivå på T3 är att den är 1/3 av T4, vilket det är för dig. (igen, ta denna hobbyanalys med stor nypa salt). TPO-AK mäter antikroppar. Här är det bra att ligga under referensen. Om ditt resultat är lägre än referensgränsen så är det bra. Skulle det ha varit högre än referensen plus att TSH hade varit för högt, så kan det vara tecken på Hashimotos sjukdom. Jag har lärt mig mycket av detta via Vulverine och hennes webinar.

    Väldigt nyfiken på vilka fler blodprov och annat du har fått ta i samband med din missfallsutredning, dela gärna med dig om du vill. Får nämligen inte göra missfallsutredning eller repeated implantaten failure utredning än, trots 3 misslyckade försök och 1 MA i v11. 

    Önskar dig all lycka ❤️

  • GrönaLjuslyktan
    J000ssan skrev 2024-08-11 21:54:02 följande:

    Tack snälla snälla för denna förklaring🙏🙏TPO var på värde 32! 


    dem prover jag inväntar är koagulutionsutredning! De kan nog ta lite tid! 


    vi kan även få göra en undersökning av livmodern men valt att vänta med det då vi isf får hoppa över detta försöker och de vill vi inte, så går det inte nu så hörs den 10 dagar efter mensen! 
    jag har haft 2 kemiska och 1 MA! Och totalt satt in 5 ggr! Detta blir 6:e gången, inv min mens nu! 


    tråkigt att du inte kan få en utredning, förstår inte varför dem ska dra ut på sånt för Länge, tär på psyke och kropp med hela denna resan💔💔❤️
    tack för lyckoönskningarna. 


    beklagar ditt MA och tidigare försök! Var står ni nu?


    Förlåt, var otydlig när jag skrev, tänkte mer på vad det var för mått, tex kIE/L och om refernsintervallet var <60? I så fall, ligger 32 under, vilket är bra!

    Tack för att du delar med dig. Förstår att du avvaktar med undersökning av livmoder för att se om det går utan att det behöver göras.


    Baserat på det du nämner kring de blodprov du fått göra, så tror jag att jag faktiskt tagit dessa prover tidigare, men på annat sätt. Tog tex sköldkörtel-prover via primärvården (tar levaxin för att hålla TSH på en bra nivå) och koalugations-prover privat via FertilitetPlus (det såg bra ut) efter vårt 3e misslyckade IVF i vintras. 


    I mitt fall, så tror jag att det som skulle kunna vara av värde är en undersökning av livmodern, då det finns endometrios i släkten (men har inga typiska symptom själv) och för att jag gjorde en skrapning efter mitt MA. Fick först remiss för att ta tabletter inlagd på sjukhus, men jag var helt förstörd efter mitt MA och ville att det skulle komma ut ur min kropp så fort och smärtfritt som möjligt, så bad om skrapning och var sövd, så allt gick väldigt ?smidigt?. Men i efterhand har jag förstått risken för ärrvävnad efter skrapning (inget jag visste då). 

    Har inga problem med vanliga ultraljud och återföringar, men upplevde äggledarspolning och äggplock som väldigt smärtsamt, så vill gärna undvika undersökning av livmoder om det inte behövs, även om jag samtidigt känner att jag kan göra vad som helst för att få barn. Ska ändå påpeka att jag vill göra undersökning av livmoder pga skrapningen nästa gång jag pratar med läkare. 


    Har efter mitt MA haft 3 cyklar och försökt naturligt utan resultat. Ska försöka 1 till cykel naturligt, och annars blir det nytt äggplock i slutet på September. 


    Så glad att vi har varandra i det här forumet ❤️❤️ Lycka till med nästa insättning, håller tummarna 🍀

  • GrönaLjuslyktan
    J000ssan skrev 2024-08-12 20:05:04 följande:

    Åh, exakt som du skriver!🙏var värdena och referens 60🙏🙏tack snälla för förtydligandet! 


    ja alltså jag tycker med spolningen var hemskt, har gjort 2 ggr! samt äggplock 2 ggr? håller helt med, och insättning funkar fint! så slipper helst🙏men som du säger vill man ju kolla allt man kan! 


    Usch stackare , jag slapp skrapning och tog tabletter bara, men bara det gjorde fruktansvärt ont:( 
    vi kan tyvärr inte försöka naturligt då jag har stopp i äggledarna? så våra chanser är bara ivf:( 
    håller alla tummar för att ni lyckas själva🙏🙏❤️❤️
    ja eller hur det är sååå skönt och kunna prata här och dela med er som förstår❤️❤️


    Efter all sorg som man redan känner pga den avstannade graviditeten, så ska man behöva lida igen, låter otroligt tufft med tabletter :( men du klarade det, kämpe! Jag valde ju skrapning frivilligt, för att slippa den fysiska smärtan (vilket jag också slapp), men tänkte inte på den potentiella risken efteråt. 


    Då förstår jag att ni vill försöka med IVF så tätt inpå som möjligt, tills det går! 

    Räknade till att vi försökt aktivt själva i 25 cyklar totalt hittills utan någon graviditet, så förstår ju att chansen är minimal att det skulle funka den 26e gången, men ibland får man ju höra om mirakel där någon blivit spontant gravid efter många år av försök / IVF. 

    Hur som helst så håller jag tummarna för oss båda och alla i tråden som fortfarande försöker ❤️

  • GrönaLjuslyktan
    J000ssan skrev 2024-08-13 19:13:38 följande:
    Ja det är som ett hån mot en😢håller alla tummar du inte fått ärrbildning av det🙏❤️
    ja verkligen, nu har vi fått alla provsvaren som såg bra ut så imorgon börjar jag med letrozol och sen blir det kontroll nästa vecka och insättning veckan efter🙏🙏vi är så taggade och nu ska de bannemig gå!!

    du man har sett så många sådana historier så ge inte upp, jag hejjar på er❤️❤️❤️
    Spännande veckor framöver för er, hoppas hoppas hoppas ❤️ 
  • GrönaLjuslyktan
    Quincey skrev 2024-08-28 14:29:45 följande:
    Jag tror det kommer gå för dig! ❤️ Vad säger kliniken, kan man göra något annorlunda eller handlar det om att stå ut och fortsätta försöka?

    Så skönt att du kunnat komma iväg under året och fått en paus. Jag fick skjuta på semestern flera gånger medan vi väntade på resultatet. Tror jag skulle må bra av att komma iväg men men, har en undersökning som jag ska göra och inte vet när den blir av.

    Enligt kliniken kunde jag göra nästa försök i nästa cykel. Lutar åt en ny hormonstimulering. Ska dock få göra hydrosonografi i nästa cykel efter att jag bett om det för att kolla att livmodern ser ok ut efter skrapningen. Säkert onödigt men vågar inte chansa. 

    Hej Quincey, får jag fråga om det är hos din IVF klinik som du blivit erbjuden hydrosonografi, eller hos mottagningen som gjorde skrapningen? Undrar för jag gjorde endast en efterkontroll (vanligt VUL) efter min skrapning (MA i v11). Men efter att du nämnt detta, så verkar det ju klokt och skulle vilja fråga jag med. 


    Hoppas innerligt att allt ser bra ut och att det är er tur snart ❤️

  • GrönaLjuslyktan
    Quincey skrev 2024-08-29 13:04:18 följande:
    Jag har frågat både på kliniken och sjukhuset där jag avbröt om att få göra hysteroskopi, båda tyckte det var onödigt men föreslog istället hydrosonografi. Båda sa också att det är väldigt liten chans att det skulle blivit ärrbildning men vi går privat och jag vill inte slösa en blastocyst om något inte står rätt till, med tanke på hur svårt vi hade att få blastocyster. Nackdelen är att man förlorar en månad eftersom det måste göras mellan mens och äl. Fråga på din klinik om du kan göra om det får dig att känna dig lugnare!

    Tack ❤️ Hoppas det går bra för er också!
    Tack snälla för svar, väldigt hjälpsamt. Ska fråga kliniken och om de säger nej så kanske det få bli privat. Har inga embryon i frysen, så väntar på att göra nytt äggplock sen i maj när MA skedde. Men visat sig efter att jag tagit blodprov privat att jag har förhöjda prolaktinvärden, så väntar nu på tid hos specialistläkare, så kommer inte kunna göra äggplock förrän tidigast oktober, så det hade faktiskt passat bra med hydrosonografi efter nästa mens. Hittade ett ställe i Sthlm för 2500kr, är det ungefär vad du betalar också? 
  • GrönaLjuslyktan
    Quincey skrev 2024-08-29 16:20:10 följande:
    Ja kolla med dem, jag sa att jag var jätteorolig och det var inget problem. Har faktiskt velat kolla upp mitt prolaktin, tog du provet på eget initiativ eller var det kliniken som rekommenderade?

    Nej kommer inte betala något vad jag förstått utan får remiss för att göra undersökningen. Vilken klinik är det du går på?

    Ah okej, tack för tipset, får kolla upp det. Du får gärna dela med dig av din erfarenhet när du gjort hydrosonografin.


    Jag går på Sophiahemmet. Kollade upp lite olika hormonvärden (inkl. prolaktin) privat via Werlabs för 1 år sen, innan första äggplocket, för tyckte inte utredningen innan IVF gav så mkt. Då såg mina värden normala ut. Nu i somras efter MA, så frågade jag min mamma om hennes sjukdomshistoria och fick höra att hon haft problem med förhöjda prolaktinvärden när hon var fertil, så valde att testa detta privat igen, och nu hade jag förhöjda värden. Min klinik har inte rekommenderat mig, utan det var eget initiativ. Om något, så har de hela tiden tryckt på att ingen vidare utredning behövs i nuläget. Men när jag berättade om detta, så ville de testa om och när även det blodprovet visade förhöjda värden, så skickades remiss till specialistläkare. Är såklart tacksam att detta ska utredas, men samtidigt tråkigt att det skjuter upp äggplocket.


    Denna eviga väntan. 

Svar på tråden Vi som startar IVF 2023