Inlägg från: Anonym (Eira) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Eira)

    Spädbarn på dagis, anknytning?

    Anknytningen är ständigt pågående och bygger på så mycket mer än huruvida man lämnar sina barn på förskola runt ett år eller ej. Vore anknytningen enbart beroende på om mamma eller pappa var närmast det lilla barnet efter bara några veckor (vilket kan vara fallet i tex USA) så skulle ju med samma teori väldigt många amerikaner vara skadade i sin anknytning.
    Den här artikeln är ganska basic och bra:

    Här är de största missuppfattningarna om barns anknynting - DN.SE



  • Anonym (Eira)
    EpicF skrev 2022-12-28 13:36:16 följande:
    Vilket är lika med oftast. 
    Det är inte sant. Du har också en enorm sjukvårdsapparat med medarbetare i form av läkare, sjuksköterskor mfl som inte har tillgång till detta då de ofta arbetar skift. Jag själv, som valt att vara hemma 9 mån med respektive barn (sen tog pappan över) förstår inte hur man kan orka ett så pass kvalificerat yrke efter bara 5-6 veckor hemma. Det är klart det går för att man måste men det känns inte sunt. 
  • Anonym (Eira)
    Anonym (Frankrike) skrev 2022-12-29 09:29:18 följande:

    Jag bor i Frankrike och har fatt 3 barn här. Betald mammaledighet har endast varit 3-6 manader per barn. Alla mina barn har börjat hos dagmamma vid cirka 6-7 manaders alder för att sedan börja dagis vid cirka 1,5-2 ar och skola vid 3 ar.

    Mina barn är idag 3,5, 6,5 och 14 ar gamla. Alla tre är trygga och stabila. Ingen av dem har visat tecken pa nagon form av otrygg anknytning. Jag var väldigt orolig för detta med mitt första barn eftersom jag kommer fran Sverige och hade med mig att föräldraledigheten är väldigt lang. Det kändes extremt att lämna en 6-manaders bebis till nagon annan pa dagarna. Det har dock gatt väldigt bra. För mig var dagmamma ett bra alternativ i sa liten alder da dagmammorna här aldrig har fler än 3-4 barn samtidigt. 

    Givetvis hade jag gärna stannat hemma längre med dem men det alternativet fanns inte. Det gar dock att skapa en trygg anknytning och trygga barn även utan att vara hemma i över ett ar med barnet.


    Men där låter det som att dina barn ändå fått vara hos trygga personer. Det är en av de saker som är avgörande för anknytning och att barnet ska knyta an till andra. Att man får återkoppling när man gråter eller vill ha uppmärksamhet, att den vuxne finns där, gärna att det är samma vuxen/vuxna (relaterat till små barngrupper ovan) osv. Barnet behöver bli sett och få sina behov tillgodosedda, och att ha flera sekundära anknytningspersoner är inte på något sätt farligt om dessa är trygga och stabila. Fint beskrivet!
  • Anonym (Eira)
    Anonym (mini) skrev 2022-12-29 10:29:28 följande:
    Och det har ni båda helt rätt i. Lite skillnad i kostnad bara.
    En sak man kan lyfta där är väl att barnomsorg kommer med väldigt låg kostnad i Sverige om man väljer den allmänna förskolan. Jämfört med länder som tex. Storbritannien där du dels har låg kvalitet och dels betalar ungefär vad en förälder tjänar på en månad = knappt lönt att arbeta. 
    Mina föräldrar betalade mer än vad jag betalar för mina barn idag. 
    Maxtaxa är bra! Och jag säger inte att kostnaden nte ska vara låg för den som behöver.
    Men jag skulle personligen gärna betala mer, att man hade inkomstnivåer tex som gjorde att vi som faktiskt har möjlighet kunde ha en högre kostnad. 

    När jag gick på "dagis" som det hette då (80-tal) satt vi ofta och spelade memory med en fröken. Sånt förekommer nog inte i dag, det finns inte tid.... Sorgligt!
  • Anonym (Eira)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2022-12-29 11:03:29 följande:

    Jag gick förbi en förskola häromdagen och kikade in i fönstret, där satt en ensam liten flicka i ett rum med en IPad.  Nej, det är nog ingen som spelar memory med barnen idag.


    Jag tycker det är synd att man talar så ambitiöst om läroplan och utbildade förskollärare, när tiden inte finns för alla dessa utvecklande aktiviteter. Upplevde att förskollärarna på vår förskola lade ner massor av tid på dokumentation, istället för att vara med barnen. Det filmades, fotade och skrevs en massa, jag hade mer uppskattat om de hade spelat memory med barnen och pratat med dem , istället för att observera dem så mycket, skriva och fota. De gjorde sk Projekt med barnen och allt skulle vara så överdrivet avancerat. 


    Omvårdnad, samtal , gemenskap, lek, gemensamma måltider, vila. lugn och ro, det är vad små barn behöver. 


    Men idag är det så viktigt att visa vad man gör, om man inte dokumenterar och fotar så kan man ju inte visa det. 


     


    Håller helt med. För mig som förälder räcker det med lite bilder i hallen på fredagen, som sammanfattar veckan. Så var det innan denna dokumentationshets drog igång och jag har inga som helst förväntningar på mer. Ibland känns det som att det är mer för dokumentationens skull och för att man ska följa sitt egna kvalitets-eller utvecklingsarbete på det sättet, men det är varken för föräldrar eller för barn!
    Den app som finns för ändamålet har jag ändå inte tid (eller lust) att följa. Och händer det mitt barn något så lär jag få veta det ändå under den dialog man har. 
  • Anonym (Eira)
    Anonym (Q2) skrev 2022-12-29 13:49:54 följande:
    Vi betalar via skattsedeln istället. Så det kan inte jämföras. 
    Fast det håller jag inte helt med om och det räcker uppenbarligen inte. För det är få kommuner i Sverige som klarar att följa Skolverkets riktlinjer gällande storlek på barngrupper. Och ur den aspekten tror jag vi är många som gärna ser att förskolan tilldelas mer resurser och är med och bidrar.
  • Anonym (Eira)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2022-12-29 14:38:14 följande:
    Nej, det förstår jag också. Det var menat som ett exempel. Jag tror de flesta förstod det.
    Det förstod nog de flesta.
    Det finns barn som behöver iPad och det kan vara ok vissa stunder. JAG är glad att det inte förekommer på mitt barns förskola men jag förstår att det kan ha sin plats. Däremot om jag gick förbi sagda skola varje dag och det alltid satt barn med iPads helt utan handledning skulle jag ifrågasätta verksamheten. Man kan inte släppa digitala läromedel eller liknande helt fritt utan att guida barnen och prata om innehållet. 
  • Anonym (Eira)
    Anonym (mini) skrev 2023-01-09 05:51:28 följande:
    Ska man ha privata förskolor och skolor så ska man ta emot alla. Varför ska företag få sko sig på våra skattepengar men lämna över allt som är lite jobbigt till det kommunala?
    Helt vansinnigt!
    Det är ju generellt ett av de stora problemen med den ersättningsmodell vi har idag inom skola och förskola. Man ersätts mer eller mindre med samma peng men kommunen har ansvar (utbudsansvar) som de övriga helt enkelt kan välja bort. De etablerar sig var de vill, erbjuder de årskurser som de vill. Resten måste kommunerna stå för.
  • Anonym (Eira)
    Anonym (Sanna) skrev 2023-01-09 09:11:29 följande:
    Har inte exakt koll på Sveriges regler historiskt, men vet att min kollega som är strax över 70 nu berättat att de lämnade bort sina barn från 9 månaders ålder. Detta var på 70-talet och föräldraförsäkringen såg antagligen helt annorlunda ut då.

    Båda hennes barn är i alla fall väletablerade vuxna med egna familjer och välordnade liv.
    Min mamma arbetade inom barnomsorg på 70-och 80-talet och då hade man hand om riktigt små barn. Men då såg det också helt annorlunda ut, barngrupperna var mindre och personaltätheten högre. Inte för att det motsvarar att vara hemma med en eller två föräldrar men det var mer "rimligt" än det man ser idag. Idag vore det omöjligt att ha säg 4 st sexmånaders i en barngrupp på småbarnsavdelning där du har totalt 19 barn på 3-4 personal. 
  • Anonym (Eira)
    Anonym (mini) skrev 2023-01-09 07:56:17 följande:
    Ja jag förstår inte hur så många kan acceptera att man slänger skattepengar i storföretagens gap medan de "effektiviserar" (skär ned) för att kunna ta ut en enorm vinst helt utan tak helt utan insyn.

    Vanliga företag får väl ta ut vilken vinst de vill. Men när företagen drivs med skattepengar så kan jag inte förstå att inte folk protesterar mer.

    Däremot om någon är sjukskriven men en annan anser det vara på fel grunder, då är den sjukskrivna en bidragsberoende utsugare som borde straffas enligt dem som vanligtvis inte har något kritiskt att säga om detta system.

    Vissa verkar anse att de personligen betalar för all invandring och för alla med bidrag, men inte när det kommer till skolor och äldrevård som bedrivs av riskkapitalister. Då kan man inte protestera för tänk om man blir kallad kommunist om man är emot att företag ska få tjäna så mycket de bara kan på offentliga medel:-O
    Jag tror att det är många som tycker att det är fel. Men tyvärr så är makten inte alls intresserad av att ändra om i detta pga starka personliga kopplingar mellan de som lobbar för friskolor och det ersättningssystem vi har å ena sidan, och en demokratisk rätt till likvärdig grundskola för alla å andra sidan. Det är nog ganska väl befäst idag att dessa kopplingar finns. Och så länge vi låter friskolekoncerner hänvisa till bolagslagar för att skydda sina intressen kommer vi inte kunna jämföra rakt av heller. Håller helt med om att den som får del av offentliga medel också ska bidra med transparens, vill man inte det så ska man inte få ett sådant uppdrag helt enkelt. 
Svar på tråden Spädbarn på dagis, anknytning?