Så allting gick skrev 2023-04-10 17:35:55 följande:
Berätta det till miljöpartiets energipolitiske tales person Lise Nordin.
Hon berätta så här varför man tillsatte Kåberger:
Den nya regeringen med socialdemokraterna och miljöpartiet, bestämde att vattenfall inte ska lägga en massa pengar på ny kärnkraft.
Reporter frågar? hur har man gjort det? genom lagstiftning eller genom styrelseplats?
Lise: Genom informell styrning! Det betyder att man säger till sitt statliga bolag vad man vill av dom)
Detta vågar inte S och MP nu stå för, dom förlorade valet pågrund av detta, kommer mest troligt även förlora nästa val på just detta, fast det finns både bevis och uttalandet på nätet att dessa partier har gjort detta, samt där dom berätta själva att detta skett kan man inte stå för vad man gjort.
I energiöverenskommelsen 2016 mellan S, MP, M, C och KD fanns förnyelsebar energiproduktion 2040, inget stoppdatum för kärnkraft, mm...
Överenskommelsen innehöll bland annat följande:
Mål om 100% förnybar elproduktion år 2040.
Mål om att Sverige inte skulle ha några nettoutsläpp år 2045.
Avvecklingslagen om kärnkraft skulle inte återinföras.
Kärnkraftsparentesen var förlängd genom att inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåta nybyggnation på befintliga platser.
Tillstånd kunde ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de nådde sin ekonomiska livslängd.
Statligt stöd för kärnkraft i form av subventioner skulle ej införas.
Skatten på termisk effekt skulle avvecklas stegvis under en tvåårsperiod med start 2017.
Sverige skulle ha moderna miljökrav på svensk vattenkraft, där prövningssystemet utformades på ett sätt som inte blev onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan.
Reglerna för omprövning av vattenverksamheter som vattenkraftverk och dammar skulle förenklas med hänsyn till behovet av att säkerställa en hållbar utveckling där våra vattenresurser inte skulle betraktas som vilken resurs som helst.
Vattenkraftens utbyggnad skulle främst ske genom effekthöjning i befintliga verk med moderna miljötillstånd. Nya anläggningar skulle ha moderna miljötillstånd.
Fastighetsskatten på vattenkraftverk skulle sänkas till normalnivån för skatt på elproduktionsanläggningar, det vill säga 0,5%.
Elcertifikatssystemet skulle förlängas och utökas med 18 TWh nya elcertifikat till 2030.
Det skulle utredas hur förenklingar och anpassningar kunde ske av befintliga regelverk och skattelagstiftning för att underlätta för nya produkter och tjänster inom energieffektivisering, energilagring och småskalig försäljning av el till olika ändamål samt elektrifieringen av transportsektorn.
Ett särskilt energieffektiviseringsprogram för den elintensiva svenska industrin, motsvarande PFE, skulle införas givet att man kunde hitta en ansvarsfull finansiering.
Överföringskapaciteten inom Sverige skulle öka.
Stöd till havsbaserad vindkraft genom att subventionera kostnaden för anslutningsledningarna i vattnet..
Källa: Ramöverenskommelse, www.regeringen.se