Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Har du förtroende för regeringen (efter 18 oktober 2022)

    och nu ska regeringen undersöka möjligheten att arbeta med proaktivt arbete för att förebygga gängkriminalitet - eller det skrikhögern kallade 'saft och bulle' istället för fängelse

    www.dn.se/sverige/m-vill-forebygga-gangkriminaliteten-utifran-dansk-modell/

    "Redan i valrörelsen 2022 slog M-ledaren Ulf Kristersson fast att han ville se ?danska straff för svenska brott?. Sedan dess har våldsvågen i Sverige trappats upp ytterligare. 2023 har präglats av det blodiga gängkriget. Släktingar till gängkriminella har själva förvandlats till måltavlor, utomstående personer har dödats i explosioner och felskjutningar och såväl offer som misstänkta förövare har i flera fall varit extremt unga. Samtidigt har det varit betydligt lugnare på andra sidan sundet.


    Mellan tuggorna på Nørrebrorestaurangen säger Johan Hultberg, gruppledare för M i socialutskottet, att Danmark ?är ett hoppfullt exempel där man haft en allvarlig situation men lyckats vända utvecklingen?.


    ? Man har betydligt färre gängkriminella i dag än för tio år sedan. Framgångsfaktorn, som vi har förstått det, är en kombination av långsiktiga förebyggande insatser men också långtgående brottsbekämpande åtgärder.

    ..


    Den svensk-danske kriminologen David Sausdal har länge framhävt att det inte främst är kriminalpolitiken som gjort att gängkriminaliteten minskat i Danmark ? snarare den breda välfärdspolitiken. Att både socialdemokrater och moderater nu reser över Öresund för att lära sig mer om grannlandets förebyggande arbete ser han därför som ett positivt skifte. Samtidigt varnar han för att det kan bli för ?simplifierat?.


    ? I Danmark samarbetar skola, socialtjänst och polis hela tiden, det är inget tillfälligt projekt.  Man har gemensamma kontor, man får prata tillsammans ? vet skolan något om en elev får man dela med sig till polisen och vice versa. Det får man inte i Sverige, det är ett helt annat system, säger han.

    ...


    Förra året hade Sverige över 60 dödsskjutningar. Danmark hade fyra. Kriminologen David Sausdal betonar att det inte finns någon quick fix, att Sverige inte bara kan kopiera den danska modellen och tro att det ska bli bra.


    ? Det som definierar den danska modellen är att man jobbar med kriminalpolitik bortom kriminalpolitiken. Under flera decennier har man arbetat strukturerat för att komma åt gängkriminaliteten inom många politikområden ? skola, migration, bostad och arbetsmarknad.


    Han lyfter också att utsattheten i Sveriges utsatta områden är mycket större än i Danmark.


     


    ? För att få bukt med den problematiken behövs det ett starkt välfärdssamhälle ? men i Sverige har det försämrats allvarligt på ett sätt som inte skett i Danmark. Nu blir det lite som att man måste fixa något när problemet redan finns, man får behandla symtom."

  • Padirac
    Rataxes skrev 2024-01-03 16:44:53 följande:
    Men din stackare, jag har flera gånger kritiserat sittande regering för att indexuppräkna elskatten, varför går det inte in i skallen?
    Vem kan eller kan inte få in i skallen att oavsett vem och vilka du har kritiserat och röstat på så är en indexuppräkning av skatten inte samma sak som att sänka skatten på el.

    Oavsett om förra eller förrförra eller kommande regeringar  så har nuvarande regering inte sänkt elskatten eller ens behållit den på samma nivå som tidigare,

    Vem kan eller kan inte få in i skallen att ingen skattesäkning gjorts trots att det var en del av vad M, KD och L själva förelagit och drivit i valrörelsen.

    www.tn.se/naringsliv/32665/kallduschen-elskatten-rekordhojs-trots-regeringens-loften-vansinnigt/

    "I våras skickade regeringen ut ett remissförslag om att pausa indexeringen av energiskatten på el. Tanken var att stoppa att den så kallade elskatten räknades upp med inflationen vilket skulle slå hårt mot redan pressade företag och hushåll.
     
    Men i slutet av förra veckan kom kallduschen. Regeringen tänker inte alls pausa indexuppräkningen. Vid årsskiftet väntar i stället en rekordstor höjning av elskatten, den stiger med drygt nio procent.
     
    ? Det går inte att se som något annat än ett löftesbrott. Därtill ett mycket skadligt sådant. Elskatten är skadlig och borde helt avskaffas, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna till TN.
     
    ...
     
    Beskedet kom dessutom samma dag som regeringens utredare John Hassler presenterade sin klimatomställningsrapport, där ett av förslagen var att elskatten borde sänkas eftersom skatten motverkar elektrifieringen av det svenska samhället och hämmar strukturomvandlingen till klimatneutralitet.
     
    ? Det skickar förstås motstridiga signaler, säger Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen, till TN.

    ...

    ? Utifrån regeringens konsekvensanalys i våras kommer ju den uteblivna pausningen bidra till en minskad efterfrågan i ekonomin och en högre inflation än annars. Sammanlagt innebär det cirka tre miljarder i ökade elskattekostnader nästa år, säger han.

    ...
    Det har varit tvära kast om elskatten.
     
    I valrörelsen ville KD, SD och L på olika sätt sänka skatten på el och M förespråkade sänkt elskatt under vintern 2021-2022, skriver Dagens Industri i en ledare. När regeringen i våras skickade ut ett remissförslag om att frysa elskatten var det inte många som väntade sig en stor höjning ett halvår senare.
     
    Dessutom bedömer Konjunkturinstitutet att en sänkt elskatt inte är inflationsdrivande, utan faktiskt dämpar inflationen.
     
    ...

    Men finansminister Elisabeth Svantesson försvarar att skattehöjningen släpps fram.
    Publicerad: 22 okt 2023, 13:12
    Uppdaterad: 24 okt 2023, 07:29"
     
  • Padirac

    Försöker du påstå att invandringen har tagit resurser från vården?  Eller vad försöker du skriva?

    Du skriver att svensk sjukvård hade problem innan pandemin. Vilka problem menar du och vilka problem hade sjukvården under pandemin enligt dig? 

    Jag tror inte du vet hur svensk sjukvård genomgått strukturrationalisering och hur den förändrats. 

    Med strukturrationaliseringen har specialistvård utvecklats till en av de bästa i världen, samtidigt har kostnader vård och  vårdutrustning ökat och bemanning har många gånger varit eftersatt med usla väntetider.

    Sjukvården fortsätter att genomgå strukturrationalisering. Det har sina förtjänster men också sina brister.


    nattuw skrev 2024-01-18 21:08:46 följande:
    Det svenska sjukvårdssystem hade problem långt innan pandemin. En invandring som varit större än utbyggnaden av vårdresurserna har inte gjort saken bättre. Men att bara ösa pengar över ett problem utan att ha en fungerande plan löser inga problem. Så hur ser planen ut?
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-01-18 21:51:19 följande:
    Fler innevånare på kort tid utan att sjukvården byggt ut i samma takt leder till att vårdens resurser inte riktigt räcker till. Dina spekulativa insinuationer om att invandringen tagit resurser från vården är bara dina egna spekulationer.
    Padirac skrev 2024-01-18 21:35:16 följande:

    Du skriver att svensk sjukvård hade problem innan pandemin. Vilka problem menar du och vilka problem hade sjukvården under pandemin enligt dig?


    Inte enligt mig utan enligt Public Service som har rapporterat om sjukvårdens problem i många år.

    Så du skriver att det är är invandringen som skapat sjukvårdens problem?

    Och du har hittat det i PS.

    Kan du inte vänlig och länka till material som stödjer dina påståenden?
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-01-20 16:31:47 följande:
    Nix, det är en produkt av dina egna fördomar.
    Ok, så du menar att det inte är invandring som skapat kris i sjukvården.

    Så vad menar du?  Mina egna fördomar om att du skyller samhällsproblem på invandrare är eller är inte med sanning överensstämmande. Det vet bara du. Själv hoppas jag att du vill bekräfta eller förneka detta.
    nattuw skrev 2024-01-18 21:51:19 följande:
    Fler innevånare på kort tid utan att sjukvården byggt ut i samma takt leder till att vårdens resurser inte riktigt räcker till. Dina spekulativa insinuationer om att invandringen tagit resurser från vården är bara dina egna spekulationer.
    Padirac skrev 2024-01-18 21:35:16 följande:

    Du skriver att svensk sjukvård hade problem innan pandemin. Vilka problem menar du och vilka problem hade sjukvården under pandemin enligt dig?


    Inte enligt mig utan enligt Public Service som har rapporterat om sjukvårdens problem i många år.


    Men du har ännu inte kunnat återge det du menar att PS rapporterar om?

    Har du någon ide eller något påstående om vad vårdens resursbrist beror på? enligt  de citerade PS-källor du anför eller enligt din egen uppfattning?
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-01-23 20:02:46 följande:
    Ja men jag tvivlar på att du förstår förklaringen.

    Kort uttryckt så kommer kostnaderna för offentlig verksamhet att över tid öka mer än vad det möjliga skatteuttaget gör. En snabbt ökande befolkning gör att problemen accelererar eftersom ledtiderna för samhällsplaneringen är långa.
    Det är den ökande andelen äldre som drar upp kostnaderna för välfärden.

    Invandrare hör inte till den kategorin i samma utsträckning som infödda eller tidigare invandrade.

    Så ja, du har rätt, jag förstår inte varför du påstår att det i framtiden - eller över tid som du skriver - inte kommer att vara tillräckliga skatteuttag och att du menar att det IDAG är skälet till krisen i vården.

    OM du kan förklara tydligare hur du menar att det hänger ihop att framtiden påverkar det som redan hänt så läser jag gärna 
  • Padirac
    Rataxes skrev 2024-01-24 08:16:14 följande:

    Regionerna gråter efter mera pengar från staten.
    Förmodligen vill de spendera ännu mer på vansinne.

    Region Kronoberg spenderade över 400 miljoner på konsulter och markinköp. 

    www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/slutnotan-for-akutsjukhuset-i-rappe-som-aldrig-blev-av-over-400-miljoner-kronor

    318 miljoner lämnade det allmänna och hittade nya ägare.

    Region Skåne spenderade 4 000 000 000 på Helsingborgs befintliga sjukhus innan man stoppade haveriet. Man fick iallafall en källare som står tom... Nu ska det byggas nytt utanför stan för 15 000 000 000. 

    Nu tillhör ju även Malmö region Skåne. Malmö är ju experter på att sutta på statens tutte för att överleva. 


    Mark behövs ju om planerna ska kunna sjösättas

    Byggprojekt drivs med ett antal byggkonsultfirmor som först gör jobbet med olika typer av handlingar som behövs för tillståndsprocesser och kostnadsberäkningar för de olika systemen som används för byggnader i allmänhet och sjukhus i synnerhet. Det är många lagkrav som skall uppfyllas.

    Den som inte känner till byggprocesser för det allmänna kan ju skrika om konsulter och markinköp av okunskap.
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-02-01 10:14:49 följande:
    Över tid har inte med framtiden att göra utan innebär bara att tiden är en faktor. Tänk en graf som visar kostnader över tid. Det spelar ingen roll vilket årtal man sätter som noll.
    Oavsett var du sätter noll-punkten på tidsskalan så kommer inte framtida skatteuttag vara skälet till att det IDAG kris i vården.

    Skatteuttag i framtiden kommer att påverka vården i framtiden. Skatteuttag idag kommer att påverka vården idag och i framtiden. Skatteuttag i framtiden kommer inte att påverka vården idag.

    Klockan tickar framåt, inte bakåt. Detta oavsett när du väljer att titta på klockan.
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-02-05 07:31:26 följande:
    Jag förstår att du inte har någon naturvetenskaplig bakgrund så jag skall försöka ta det så enkelt som möjligt. Du behöver inte titta på framtiden utan kan titt på den historiska utvecklingen. Börja med att rita en graf från säg 1960 tills idag. Då har du en modell som du kan använda för att spåra vad som hänt fram tills idag.
    Nu förstår jag att du inte har någon som hellst anining om vilken utbildningsbakgrund andra trådeltagare har och istället drar fram påståenden ur r*ven

    Du skrev att kostnaderna KOMMER att öka över tid.  Jag vet inte vilken utbildningsbakgrund du har, men det spelar ingen roll om du inte kan avgöra vad som är dåtid, nutid och framtid.  Eller så är det en språklig groda.

    Sjukvårdskostnadernas nivå på 1960-talet påverkades av befolkningens åldersammansättning och den stora andelen salsvård med tillsyn och lindring där sjukdomar mer sällan än idag botas. Idag drivs sjukvårdens kostnader upp av en annan ålderssammansättning med ett större antal äldre.

    Den strukturrationalisering och utveckling av specialistsjukvård skiljer dagens sjukvård från sjukvården på 1960-talet.

    Även om de äldre idag är friskare och mer behandningsbara än tidigare generationer så är en åldrande befolkning och en kostsam specialistsjukvård stora kostnadsdrivarna.  Invandringen ger fler yngre och  ålderssammansättningen ändras på ett sätt som göra att ÖVER TID kommer fler arbetande människor i sveriges befolkning att ge bidrag till den annars altmer åldrande befolkningen.
    nattuw skrev 2024-01-23 20:02:46 följande:
    Ja men jag tvivlar på att du förstår förklaringen.

    Kort uttryckt så kommer kostnaderna för offentlig verksamhet att över tid öka mer än vad det möjliga skatteuttaget gör. En snabbt ökande befolkning gör att problemen accelererar eftersom ledtiderna för samhällsplaneringen är långa.
     
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-02-08 22:19:51 följande:
    Nix det har jag inte men uppenbarligen saknar du en bakgrund inom naturvetenskap eftersom du inte förstår hur man studerar ett förlopp över tid.
    Det är inte begreppet 'över tid' som är problematiskt i ditt påstående, det är att påståendet behandlar framtiden som redan existerande. 

    Det är iofs en del teoretiska fysiker som har en metafysisk uppfattning om att alla tidpunkter samexisterar här och nu.

    Kanske är det en språklig groda du försöker försvara genom att dra fram påståenden ur din r*v om andras bakgrund
  • Padirac

    Det verkar onekligen som att du har fel i sak, 

    Och i sak.

    Det går inte heller att dra de slutsatser du gör av den i data du har.  Det kan bero på att dina påståenden är felaktiga i fråga om tempus och nu också i fråga om deduktiv slutledning.


    nattuw skrev 2024-02-13 06:41:37 följande:
    Vilket är en feltolkning som sannolikt beror på att du saknar naturvetenskaplig bakgrund.
  • Padirac
    Mentat skrev 2024-03-08 17:39:36 följande:
    Nej visst, (m) ville inte ta strid om saken utan ha en bred uppslutning innan ett Nato-medlemskap skulle bli aktuellt. Det hindrar inte att (m) som enskilt parti var för Nato för 20 år sedan.
    Kriget i Ukraina ändrade situationen så att (m) ville ansöka om medlemskap vid en valseger även utan (s) godkännande. Då ändrade sig (s) och slapp Nato som en valfråga, säkert smart ur deras synvinkel. 
    KillBill skrev 2024-03-08 17:54:08 följande:
    Försök inte. S ändrade inställning till Natomedlemskap efter det att Ryssland anfallit Ukraina. 

    S ändrade inställning till ett svenskt NATO-medlemskap efter att Finland meddelat regeringen S om att de tänkte ansöka om medlemskap.

    Det nära svenska försvarsarbetetet mellan Sverige och Finland skulle omöjliggöras om Finlad ensamt blev medlem i NATO,

    Det är många försvarsministrar som under många år tryckt på vikten av det svensk-finska försvarssamarbetet och angett att det varit det enskilt viktigaste samarbetet för svenskt försvar.

    Efterkrigstidens säkerthetspolitik präglades av tanken att skapa regioner av fler olika länder med gemensam säkerhet för att minska på spänningar likt den som funnits länge mellan till exempel Frankrike och Tyskland.  Här finns det fler olika exempel, ett är kol och stålunionen som avsåg att desarmera möjlighet och vilja till krig mellan Frankrike/Tyskland som sedan ledde till EG och EU , ett annat exemel är omöjligheten för Finland att ingå i ett västligt försvars eller säkerhetssamarbete Som ensamt neutralt land skulle de vara ett för SovjetUnionen militärt intressant mål, med den med Sverige gemensamma alliansfriheten skapades möjligheten för Finland att ingå i en buffertzon med mindre spänningar mellan det som skulle bli NATO och SU.

    Den som lyssande på det som från USAs sida sades i samband med den nu godkända NATOansökan så var det precis det senare som nämndes, att Sverige stod som alliansfritt bredvid Finsland som pga geopolitiska omständigehter efter WW2 inte kunde vara annat än alliansfritt.

    Finland var i mångt och mycket i samma geopolitiska utsatthet som Ukraina var och som ledde till att Ryssland invaderade Ukraina.

    Om man inte förstår historien och de geopolitska omständigheterna så är det lätt att politisera samtiden och påstå att viljan till svenskt NATO-medlemskap hängde på att det inte skulle bli en valfråga.

    Det är en djupt okunnig framställan eller ett försök att politisera en av de viktigaste säkerhetsfrågorna på 80 år!!  
  • Padirac
    nattuw skrev 2024-03-08 20:39:24 följande:
    De svenska socialdemokraternas tvärvändning i NATO frågan och den framstressade NATO ansökningen var verkligen inte imponerande.
    Henke81 skrev 2024-03-08 21:07:37 följande:
    Det var en pinsam men framförallt tragisk uppvisning i vilsenhet framför en öppen ridå.

    För de som inte känner till eller anser att geopolitiska säkerhetsöverväganden är viktigare än att framstå som imponerande framstår säkert inläggen ovan som imponerande
  • Padirac
    Henke81 skrev 2024-03-09 00:01:06 följande:
    Jag konstaterar bara att det var som det var..
    Också jag gör ett enkelt konstaterande 
    Padirac skrev 2024-03-08 21:22:38 följande:
    Henke81 skrev 2024-03-08 21:07:37 följande:
    Det var en pinsam men framförallt tragisk uppvisning i vilsenhet framför en öppen ridå.

    För de som inte känner till eller anser att geopolitiska säkerhetsöverväganden är viktigare än att framstå som imponerande framstår säkert inläggen ovan som imponerande

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen (efter 18 oktober 2022)