Har du förtroende för regeringen (efter 18 oktober 2022)
och nu ska regeringen undersöka möjligheten att arbeta med proaktivt arbete för att förebygga gängkriminalitet - eller det skrikhögern kallade 'saft och bulle' istället för fängelse
www.dn.se/sverige/m-vill-forebygga-gangkriminaliteten-utifran-dansk-modell/
"Redan i valrörelsen 2022 slog M-ledaren Ulf Kristersson fast att han ville se ?danska straff för svenska brott?. Sedan dess har våldsvågen i Sverige trappats upp ytterligare. 2023 har präglats av det blodiga gängkriget. Släktingar till gängkriminella har själva förvandlats till måltavlor, utomstående personer har dödats i explosioner och felskjutningar och såväl offer som misstänkta förövare har i flera fall varit extremt unga. Samtidigt har det varit betydligt lugnare på andra sidan sundet.
Mellan tuggorna på Nørrebrorestaurangen säger Johan Hultberg, gruppledare för M i socialutskottet, att Danmark ?är ett hoppfullt exempel där man haft en allvarlig situation men lyckats vända utvecklingen?.
? Man har betydligt färre gängkriminella i dag än för tio år sedan. Framgångsfaktorn, som vi har förstått det, är en kombination av långsiktiga förebyggande insatser men också långtgående brottsbekämpande åtgärder.
..
Den svensk-danske kriminologen David Sausdal har länge framhävt att det inte främst är kriminalpolitiken som gjort att gängkriminaliteten minskat i Danmark ? snarare den breda välfärdspolitiken. Att både socialdemokrater och moderater nu reser över Öresund för att lära sig mer om grannlandets förebyggande arbete ser han därför som ett positivt skifte. Samtidigt varnar han för att det kan bli för ?simplifierat?.
? I Danmark samarbetar skola, socialtjänst och polis hela tiden, det är inget tillfälligt projekt. Man har gemensamma kontor, man får prata tillsammans ? vet skolan något om en elev får man dela med sig till polisen och vice versa. Det får man inte i Sverige, det är ett helt annat system, säger han.
...
Förra året hade Sverige över 60 dödsskjutningar. Danmark hade fyra. Kriminologen David Sausdal betonar att det inte finns någon quick fix, att Sverige inte bara kan kopiera den danska modellen och tro att det ska bli bra.
? Det som definierar den danska modellen är att man jobbar med kriminalpolitik bortom kriminalpolitiken. Under flera decennier har man arbetat strukturerat för att komma åt gängkriminaliteten inom många politikområden ? skola, migration, bostad och arbetsmarknad.
Han lyfter också att utsattheten i Sveriges utsatta områden är mycket större än i Danmark.
? För att få bukt med den problematiken behövs det ett starkt välfärdssamhälle ? men i Sverige har det försämrats allvarligt på ett sätt som inte skett i Danmark. Nu blir det lite som att man måste fixa något när problemet redan finns, man får behandla symtom."