Hangout91 skrev 2022-10-23 10:42:27 följande:
Jag skulle utesluta ordet desperat. Det är ett försök att bilda en majoritetsregering, och det har man inom avtalet. Jag tror säkert att partierna kommer stöta på problem framöver, men risken är mindre med detta avtal.
Januariavtalet hade inte egen majoritet, vilket är en väsentlig skillnad(även om det handlar om en procent). Dessutom var inte heller vänsterpartiet speciellt intresserade att göra det lätt för övriga partier då.
Socialdemokraterna försökte även dom att bilda regering 2019 och lyckades, men det haltade rejält. Tiden kommer utvisa om Tidö-avtalet kommer vara en framgång. Såklart kommer dom stöta på problem, det gör alla allianser. Det är ytterst sällan ett parti fått över 50% och kan regera själva.
Jag tror att Tidö-avtalet har klart bättre förutsättningar att lyckas om man nu jämför med Januariavtalet.
Kristerssons regering är en minoritetsregering med stöd av SD som det så vackert heter.
Desperat med tanke på att avtalet ger SD veto i stort sett alla frågor och man avtalat bort möjligheten för de borgerliga partierna att samarbeta i enskilda frågar med partier utanför avtalet. Plus att SD trots att de inte formellt ingår i regeringen måste godkänna alla val till alla poster, ja rätt och slätt ALLT väsentligt.
Vi har ett 20-procentsparti som bestämmer i Sverige nu och de övriga 80% får bara rätta sig vare sig de håller med eller inte. SD har inte bara fått igenom punkter som ska uppfyllas under mandatperioden utan har fått kontinuerligt inflytande i alla väsentliga frågor och kan således härja fritt. Tills avtalet spricker.
"Samarbetsparti som inte sitter i regeringen har fullt och lika inflytande över frågor i samarbetsprojekten på samma sätt som partierna i regeringen. Det innebär medverkan fullt ut i beredningsprocesserna avseende exempelvis utredningsdirektiv, propositioner till riksdagen, förordningsändringar som följer av ny lagstiftning, EU-ärenden som påverkar de frågor som samarbetsprojektet omfattar, samt i förekommande fall också uppdrag, utredare eller regleringsbrev till myndigheter i samarbetsprojekten. Samarbetsprojekten bedrivs med fasta former för avstämning, information och beslut. I ärenden som faller inom ramen för samarbetsprojekten ska formell samordning i Regeringskansliet ske på samma sätt mellan alla samarbetspartier. Samarbetet innebär också att de ingående partierna inte ensidigt samverkar med andra partier i riksdagen i de frågor som direktiven till samarbetsprojekten omfattar."