Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Varför är du emot kärnkraft?

    nattuw skrev 2022-12-03 00:40:44 följande:
    Det slutliga beslutet om vad som skall hända med det använda kärnbränslet är inte upp till privatpersoner eller enskilda företag utan vilar på våra politiker. Det oavsett om det använda kärnbränslet begravs i urberget, dumpas i havet eller bara får ligga där det ligger.
    Jag ser att du - om än mindre skickligt - undviker både frågan och svaret på frågan om vad du menar är den politiska dimensionen i fråga om hur beslut om hanteringen av använt kärnbränsle i Sverige fattas.

    Du får tala ur skägget och säga vad du egentligen vill påstå.

    Vilka politiska dimensioner pratar du om? På vilket sätt spelar det roll om politikerna är eller inte är fysiker?   Vilka väljargrupper och politiska intressegrupper har vilka politiker anpassat sig till när använt kärnbränsle tänkts lagaras i tusentals år hundratals meter ner i urberget istället för att dumpa det i havet eller ställa det i containrar i en lagerlokal?  

     Igen - vad försöker d u egentligen påstår om såväl använt kärnbränsle som om politiker och om den svenska förvaltningen?  Vet du överhuvudtaget vad politiker gör och vad andra delar av statsapparaten har ansvar för?  Hur kommer privatpersoner och enskilda företag in i bilden i den här frågan då?
    theotherone skrev 2022-11-30 19:51:14 följande:

    Fantastiskt! Varför lägger Sverige (och många andra länder runt omkring i världen) miljardtals kronor på att utreda slutförvar av radioaktivt avfall, när allt de behövde göra var att fråga experterna på Familjeliv?

    LD50 för kadmium varierar mellan 63 till 1125 mg/kg, beroende på vilken kadmiumförening det rör sig om. LD50 för plutonium är 320 ?g/kg. Viss skillnad även i giftighet.


    ''nattuw skrev 2022-12-02 19:41:20 följande:
    Det finns politiska dimensioner som måste vägas in när man diskuterar kärnkraft. De flesta politiker är inte fysiker och måste dessutom anpassa sig till olika intressegrupper vars kunskaper inte alltid är så goda som man kunde önskat.

    nattuw skrev 2022-12-03 00:40:44 följande:
    Det slutliga beslutet om vad som skall hända med det använda kärnbränslet är inte upp till privatpersoner eller enskilda företag utan vilar på våra politiker. Det oavsett om det använda kärnbränslet begravs i urberget, dumpas i havet eller bara får ligga där det ligger.
    nattuw skrev 2022-12-03 01:46:53 följande:
    Även om frågan inte är så avgjord att den inte kan avgöras fler gånger innan något verkligen händer så är och förblir det en politisk fråga huruvida kärnbränslet skall begravas i urberget eller inte.


  • Padirac
    nattuw skrev 2022-12-04 01:25:27 följande:
    Politisk dimension, hur frågan uppfattas av väljarna och vad politikerna tror de kan komma undan med utan att bli bestraffad i nästa val. Viket inte har något att göra med hur beslut fattas utan varför besluten ser ut som de gör.
    nattuw skrev 2022-12-04 01:29:42 följande:
    Vad som händer med kärnbränslet är en politisk fråga. Eller trodde du att vem som helst kunde gräva en grop och släppa ner lite radioaktivt material?
    Vem som helst som har ngt att gräva med och tillgång till radioaktivt material och befinner sig på mark som kan grävas i kan ju göra just det. hps.org/publicinformation/ate/faqs/consumerproducts.html
    När det kommer till hur använt kärnbränsle ska hanteras så är det en helt annan sak,  tror du att politikerna kan gräva en grop och släppa ned lite använt kärnbränsle?   Eller är politikerna i den svenska förvaltningsmodell en bunden till andra sätt att verka?

    Jag vet att SDs politiker har gett uttryck för en tro att de som politiker kan göra lite vad som helst, brottsligt och obrottsligt eller helt enkelt försöka styra anställda, deras tankar och deras villkor på ett sätt som annars bara ses hos autokrater och auktoritära statsförvaltningar.  Men att de på egen hand skull få passera ansvariga myndigheter i fråga om genomförande av olika beslut är ett felslut.  Du måste skilja på regering, riksdag och myndigheter och vilka roller de har. 

    Säkerligen tror du att politikerna och deras åsikter är styrda av att väljas om, det verkar vara en del av den radikala skeptiska högerns grunduppfattningar om 'de andra' och 'eliten'.   Men du har fortfarande inte gett belägg för någonting av det du spekulerar om eller hur du menar att den politiska dimensionen skulle påverka hanteringen av använt kärnbränsle snarare än att det är de ansvariga myndigheterna som hanterar den frågan i sak.



  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-12-04 13:13:30 följande:
    Förklara på vilket sätt SKB och Strålskyddsmyndigheten inte håller med mig.

    Och kom ihåg at jag är alltså en av minst tre personer här inne som har direkt erfarenhet eller kunskap på området. Jag kanske, KANSKE, till och med jobbar/jobbat med/för/på en av de organisationer du nämner.

    Förklara på vilket sätt de inte håller med i det jag skriver. Sakligt.
    Med din förmodade expertis - vad har du att säga om vad World Nuclear Association säger om att det inte handlar om 300 år (som du brukar ta upp) utan handlar om tusentals år?

    Med din förmodade expertis - vad har du att säga om vad World Nuclear Association säger att delar av avfallet (använt kärnbränsle som jag förstår det) kräver att isoleras från omgivningen i tusentals år.

    world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/nuclear-wastes/radioactive-wastes-myths-and-realities.aspx

    "Most nuclear waste produced is hazardous, due to its radioactivity, for only a few tens of years and is routinely disposed of in near-surface disposal facilities (see above). Only a small volume of nuclear waste (~3% of the total) is long-lived and highly radioactive and requires isolation from the environment for many thousands of years.

    International conventions define what is hazardous in terms of radiation dose, and national regulations limit allowable doses accordingly. Well-developed industry technology ensures that these regulations are met so that any hazardous waste is handled in a way it poses no risk to human health or the environment. Waste is converted into a stable form that is suitable for disposal. In the case of HLW, a multi-barrier approach, combining containment and geological disposal, ensures isolation of the waste from people and the environment for thousands of years."

    Med din förmodade expertis - vad har du att säga om att det för använt kärnbränsle talas om 100 000 års isolerong  istället för de 300 år du brukar referera till?  På vilka grunder har 100 000 år valts och varför inte 300 år?  

  • Padirac
    nattuw skrev 2022-12-04 23:13:03 följande:
    Det är inget jag tror. Det är så. Efter valen gör de politiska partierna en så kallad valanalys för att utvärdera vad som gick hem hos väljarna och vad som inte gick hem hos väljarna. Sedan sker en anpassning av politiken. Det är därför S plockat in SD politik.
    och hur har den anpassningen lett till planerna för lagring av använt kärnbränsle en halv km ner i urberget istället för i containrar i lagerlokaler? 

    Menar du att långtidsförvaring av högaktiva långlivade kärnkraftsrester är eller inte är inte en del av den politiska anpassningen du pratar om?

    Eller är det så att du försöker blanda bort korten?   ENLIGT DIG: Vilken roll spelar regering, riksdag och ansvariga myndigheter för hanteringen av rester från kärnkraften? På vilket sätt har politiska anpassningar förändrat hanteringen av dessa rester?

    Det är inte svåra frågor - du kan enkelt svara på dem.
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-12-04 23:37:05 följande:
    Vi bor i Sverige. Sverige har lagar och regler som styr hur vi skall handskas med återvinningsbart avfall, restavfall och riskavfall. Vilket är, eller åtminstone borde vara, allmän kunskap. Att du väljer att använder dig av ett lagbrott som grund för din argumentation är inte till fördel för din trovärdighet.
    Du påstod att vem som helst inte KAN gräva ned radiaktivt material

    energiforskmedia.blob.core.windows.net/media/1156/cesium-137-i-aska-fraan-foerbraenning-av-biobraenslen-tillaempning-av-straalsaekerhetsmyndighetens-regler-vaermeforskrapport-1080.pdf

    "Hantering av kontaminerad aska kräver inte något särskilt tillstånd, men däremot att vissa åtgärder vidtas. Den som inte vidtar de åtgärder som anges i föreskriften får (till att börja med) ett föreläggande om att leva upp till föreskriften (vilket i några fall också har utfärdats). Med aska avses aska från trädbränslen, och även blandaskor där någon av dessa ingår. Den som genererar mindre än 30 ton aska per år behöver inte följa de olika reglerna i SSI:s föreskrift. Föreskriften gäller aska som är kontaminerad (förorenad) med cesium-137. Den som inte kan avgöra om en aska är kontaminerad måste anta att den är det. Det är inte trivialt att avgöra om en aska är kontaminerad eftersom den radioaktiva kalium-40 som finns naturligt i det kalium som finns i aska avger ungefär lika mycket strålning som cesium137 gör vid gränsvärdet för kontamination, d v s 0,5 kBq/kg. För att kunna ”friklassa” en aska som innehåller cesium-137 måste man därför skicka den på s k nuklidspecifik mätning med gammaspektrometer.

    ...

    Kalium i mark är av intresse eftersom kalium och cesium liknar varandra kemiskt och binds i jord och jordliknande material på likartat sätt. Kalium i mark är också av intresse eftersom det är tänkbart att mätning av kalium i vatten kan användas för att bestämma en övre gräns för cesium-137. Sådan mätning av kalium kan enkelt ske på plats. Detta diskuteras vidare i Avsnitt 4.2. Som framgår av Tabell 1 är medelhalten kalium i jordskorpan 2,1 %. Detta värde innehålls ofta av svenska mineraljordar. Kalium är ett av huvudelementen i kalifältspat som utgör ungefär 15 % av litosfären (mineralen i bergarterna).[36] Om man försiktigt räknar med att det bara är det som finns i jorden i de översta 25 centimetrarna som tas upp av växterna så finns det totalt ca fem kilogram kalium per kvadratmeter. Behovet av kalium i en gröda som helt och hållet bortförs, till exempel hö, är av storleksordningen 15 gram per kvadratmeter.[37]"

    www.alsatterstradgardar.se/l/hog-tid-att-godsla-med-aska/

    "Aska från ved, helst från lövträd, går utmärkt att använda för gödsling. Friska fruktträd som ger dålig skörd kan till exempel må bra av en giva med aska. Det finns dock några saker att tänka på innan du sprider ut aska i trädgården.
    Var ska man sprida aska?
    Aska innehåller många nyttiga näringsämnen som växterna behöver, bland annat kalium och kalcium (kalk). Alla växter behöver kalium särskilt vedartade växter som pioner, rosor och många andra buskar. Fruktträd, särskilt plommon och körsbär, behöver kalium liksom tomater och kålväxter. Man ska dock vara försiktig med att sprida för mycket aska i grönsakslandet eftersom askan kan innehålla små rester av tungmetaller. Gräsmattan mår också bra av ett tunt lager aska liksom komposten."
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-12-04 23:45:52 följande:
    Även om svaren kräver vissa grundkunskaper som man borde kunna förvänta sig att alla som är intresserad av samhällsfrågor besitter så har jag gett enkla svar.
    Du har ju inte alls givit svar eller förklarat hur du menar att hanteringen av högaktiva långlivade rester från kärnkraften styrs av politiska överväganden snarare än av myndigheter med uppdrag att tillhandahålla expertkunskap i frågan.

    vilka är dessa grundkunskaper som du inte redogjort för i dina svar?   Jag uppfattar det som att du vill påskina att hanteringen av använt kärnbränsle är politiskt styrt och inte har med faktiska förhållanden att göra - till frågor på det har det produceerats ett antal inlägg som undviker att besvara vad du faktiskt menar och vill säga.
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-12-05 00:37:47 följande:
    Det är inget jag har låtit påskina det är vad jag sagt. Och det är inget som är unikt för frågan om kärnbränsle utan berör alla områden som berörs av politiska beslut.

    Vi kan se det på område efter område. Några exempel är den havererade invandringspolitiken, den misslyckade energipolitiken, skolans förfall, försvarets och civilförsvarets åderlåtningar med mera med mera. Besluten har inte handlat om vad som var bäst utan om vilka politiska vindar som blåste just den dan.
    Så: vilka politiska vindar har blåst så att använt kärnbränsle enligt beslut skall lagras en halv km ner i urberget?

    Har dessa politiska vindar någon som helst koppling till verkliga förhållanden som bygger på expertkunskap?
  • Padirac

    300år?

    www.nwmo.ca/en/Canadas-Plan/Canadas-Used-Nuclear-Fuel/Radiation-Risk-and-Safety


    "Radiation is either ?ionizing? or ?non-ionizing? depending on how it affects matter. Ionizing radiation has enough energy to create electrically charged particles ("ions") and the potential to break apart molecular bonds or displace electrons from atoms. Non-ionizing radiation, in contrast, leaves behind energy as it passes through matter, but not enough to disrupt molecular bonds.

    Examples of non-ionizing radiation are heat, light, radio waves and microwaves. Examples of ionizing radiation are gamma rays, X-rays and alpha particles. Ionizing radiation is emitted from naturally occurring materials (such as uranium, radon and potassium), from man-made materials such as Cobalt-60 used in cancer treatment, or from special equipment such as dental X-ray generators.

    Excessive exposure to ionizing radiation can damage living tissue at the molecular level. If the exposure is beyond the body?s natural repair process, it may lead to uncontrolled growth of cells (i.e. cancer) or other serious health effects. Exposure can be controlled through the use of protective shielding barriers."
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-12-04 23:13:03 följande:
    Det är inget jag tror. Det är så. Efter valen gör de politiska partierna en så kallad valanalys för att utvärdera vad som gick hem hos väljarna och vad som inte gick hem hos väljarna. Sedan sker en anpassning av politiken. Det är därför S plockat in SD politik.
    Jag tror att det du pratar om stämmer bättre i ett tvåpartisystem eller i enmansvalkretsar - inget av det gäller i Sverige. 

    I ett väl fungerande flerpartisystem - som i de flesta västeuropeiska länderna - finns partier för sina väljare och sina frågor.  Bildandet av alliansen och av den blåbruna regeringskonstellationen får det svenska flerpartisystemet att till viss del likna ett tvåpartiststem. 

    En del av det din inlägg argumenterar för verkar vara hämtat ur föreställningar som passar bättre in i amerikansk politik, de frågor teapartyrörelsen driver, tron att regeringen eller ministrar bestämmer saker som ligger på myndigheter.
Svar på tråden Varför är du emot kärnkraft?