Att rösta på Liberalerna har blivit ett omöjligt val för liberaler
L, de fisförnäma läroverksadjunkternas parti.
Såg ett intressant förslag - ta bort spärren till riksdagen. Då behöver inte moderater lägga stödröster på L och om L så bara får 2% så får de 7 mandat som de kan stödja en borgerlig regering med.
Spärren på 4% har låst fast oss i att behöva stödrösta på partier vi egentligen inte vill bara för att det block vi vill ska vinna ska kunna få majoritet.
www.dn.se/kultur/mikael-nilsson-darfor-hanas-och-hatas-den-liberala-intellektuella-eliten/
"Att borgerliga skribenter skulle ösa hån och missaktning över just liberaler var de inte många som kunde förutse för några år sedan. Men denna specifika avsky har en lång tradition i auktoritära högerkretsar, skriver historikern Mikael Nilsson.
..
Man behöver inte vara docent i historia för att känna igen resonemanget, som blivit allt vanligare i spåren av SD:s framgångar i valet och i regeringsförhandlingarna. Det faktum att det nu ofta är svårt att skilja konservativa skribenters texter från den retorik som dominerade i 30-talets Tyskland borde få fler människor än vad som för närvarande är fallet att lyfta på ögonbrynen. Eriksson är på intet sätt ensam. Ivar Arpi, tidigare ledarskribent på SvD och numera flitig gäst hos SVT, är exempelvis en förespråkare av den högerextrema konspirationsteorin om ”folkutbytet”.
I takt med att nyfascismen vuxit sig starkare – den är nu på väg att ta plats i regeringar i Italien och Sverige – har uttryck och idéer som bara för fem sex år sedan endast yttrades mellan skål och vägg blivit legio i samhällsdebatten, även på tidigare respektabla borgerliga ledarsidor. Framgångarna har ackompanjerats av hatkampanjer mot den liberala intellektuella eliten i Sverige.
Att borgerliga skribenter skulle ösa hån och missaktning över just liberaler var det nog inte många som kunde förutse för bara några år sedan. Hat och hot väller över forskare som producerar ”fel” resultat, journalister som ”tycker fel” eller granskar SD kritiskt och jurister som engagerar sig för flyktingars rättigheter. Detta har knappast minskat i styrka sedan valet.
För en historiker som studerar fascismen och extremhögern sticker denna avsky mot liberala intellektuella ändå fortfarande ut, ty den har en lång och mycket obehaglig tradition i auktoritära högerkretsar. Fascismen uppstod inte ur tomma intet i början av 20-talet. Dess framväxt föregicks av en längre tid av antivetenskaplig agitation från nationalkonservativt håll."