Recept på pepparsås???
Halloj!
Tänkte göra plankstek ikväll, o skulle vilja få till en riktig god pepparsås!
Helst en nyttig variant...
Nån som kan?
Halloj!
Tänkte göra plankstek ikväll, o skulle vilja få till en riktig god pepparsås!
Helst en nyttig variant...
Nån som kan?
Mmm... pepparsås som är nyttig?? Knivig fråga... Finns det nyttiga såser????
Prova fräsa lite finhackad schalottenlök i lite smör, tillsätt grovt krossad svartpeppar efter tycke och smak och låt den fräsa med. Släng ner lite kalvfond, balsamvinäger och farinsocker eller honung. Späd med lite vatten och red av med maizena. De flesta såser mår bäst och smakar bäst av att blankas av med en rejäl matsked smör innan serveringen... men det kan man ju hoppa över... om man vill vara "lite" nyttigare...
Proportioner? Lagar alltid mat på en "höft" sådär... gissningsvis (du får smaka dig fram)
2 finhackade schalottenlökar
2 tsk krossad svartpeppar
3 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
1 msk socker eller honung
2-3 dl vatten (kanske mer)
Lycka till!
några varianter...
Pepparsås:
0,5 st rödlök, finahackad
1,5 tsk svartpeppar, krossad
1 tsk grönpeppar
3 cl portvin
3 cl konjak
2 dl köttbuljong, färdigspedd
3 dl grädde
1 msk fransk senap
salt
Fräs löken tillsammans med båda pepparsorterna. Värm konjak och portvin, häll ner spriten i pannan och flambera (bränn av med en tändsticka-men inte under fläkten!). Tillsätt sedan buljong och grädde, låt det hela koka ihop och smaksätt med senap och salt.
Pepparsås
Buffé nr 1 2002, sid 7
Ingredienser
½ dl finhackad schalottenlök
1 msk olivolja
1 msk rosépeppar
3 krm grovkrossad svartpeppar
½ tsk finhackad chilifrukt
2 msk rönnbärsgelé
1 dl balsamvinäger
1 dl rödvin
2 msk konc fiskfond (flaska)
2 dl vatten
1 tsk maizenaredning
Fräs löken mjuk i olivolja. Tillsätt pepparsorterna och chilifrukten och fräs tillsammans med löken i ett par minuter.
Rör ner rönnbärsgelén och låt den koka tills den blir trögflytande. Häll på balsamvinäger och koka ner tills såsen börjar bli lite simmig.
Häll i rödvinet och koka ner tills ca 1/3 av vätskan återstår.
Häll i fiskfond och vatten och låt alltsammans koka ihop i ca 5 minuter. Rör i maizenan.
Smaka av med salt
en lättlagad variant...
2 dl Lätt Crème Fraiche Peppar
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta, pressad
Pepparsås
4 pers
1 msk krossad svartpeppar
½ finhackad gul lök
1 msk smör
1 dl vatten, 1 köttbuljong
1 msk kinesisk soja
2 dl vispgrädde
1 dl créme fraiche
Fräs peppar och lök i smör på svag värme tills löken mjuknar.
Tillsätt vatten, buljongtärning, soja och grädde. Vispa i créme fraiche och koka såsen ett par minuter.
Det här är en sås med riktig pepparsmak och den passar bäst till kraftiga kötträtter som stekt biff och viltkött.
Pepparsås
12 portioner
Görs två till tre dagar innan festdagen
4 schalottenlökar
50 g smör eller margarin
2 msk hel rosépeppar
2 msk hel grönpeppar (torkad, ej i lag)
1 msk grovmalen svartpeppar
8 dl vatten
2 tärningar kalvbuljong
5 dl halvtorr sherry
1 msk kinesisk soya
2 tsk socker
mörk maizena redning
salt och socker
Gör så här:
Finhacka löken och fräs den i smöret tillsammans med svartpepparen i ca 5 minuter utan att den tar färg.
Stöt rosé- och grönpepparen väl och tillsätt den tillsammans med vattnet, buljongtärningarna och 3 dl av sherryn.
Låt koka upp och småkoka sedan i 15 minuter.
Sila ifrån lök och peppar och tillsätt socker, soya och resten av sherryn.
Red såsen med mörk maizena och smaka av med salt och ev, mer socker.
Låt svalna och förvara lufttätt i kyl fram till festdagen.
På festdagen:
Värm upp såsen strax innan servering. Vispa eventuellt ner en matsked smör för att få en blankare sås.
Oj, tack så mycket !! Nu har jag massor att välja mellan
Ursäkta...ni har glömt den nyttigaste pepparsåsen!
Grädde, Caj P:s grillolja och massor med grovmalen svartpeppar...
Jag brukar göra den på en höft och smaka av , men snåla inte på någon av ingredienserna.
Garanterat bra för figuren TS
Lite sent men lämnar ett svar här om någon annan hittar denna tråden.
Pepparsås är fantastisk och har blivit en favorit hos mina vänner. För att den ska få en riktigt djup smak så kan du använda brandy eller cognac i såsen.
Jag brukar göra en rosépeppar sås, som brukar handla om att steka löken i pannan med köttet(Lite olja om det är dåligt med detta.), vatten, rosépeppar, buljong, chilisås(ketchupvarianten) och kräm fräs.,